Hirdetés

Vigyázat, ezek a népszerű mobiljátékok rengeteg adatot gyűjtenek rólad



|

Nemzetközi összehasonlítás mutatja, hogy a magyarok különösen sok kíváncsi szemnek teszik ki magukat a mobilos játszadozás közben.

Hirdetés

A TikTokhoz, a Facebookhoz vagy az Instagramhoz hasonló közösségi oldalak rendszeresen célkeresztbe kerülnek, amiért rengeteg adatot gyűjtenek a felhasználóikról, a mobiljátékok esetében viszont jóval kevesebbszer vetődik fel ez az aggodalom, pedig bizony ezek is éhesek az információkra, és több milliárd ember hódol nekik.

Erre mutat rá a Surfshark aktuális kutatása is, amely a legtöbb adatot gyűjtő telefonos címek nyomába eredt, egy kifejezetten rossz hírt is hozva a magyar felhasználók számára.

Hirdetés

A holland központú VPN-szolgáltató ugyanis összeállította azon országok listáját, melyek játékosai a legtöbb időt áldozzák a nagy mennyiségű információt felszippantó játékokra, Magyarország pedig a negyedik helyre került a sorban Kanada, Németország és Ausztrália mögött. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy hazánk 37,1 pontos "adatéhség-pontszámot" ért el, míg a globális átlag 33,33.

A Surfshark ezen túlmenően a legtöbb adatot begyűjtő játékok lajstromát is megmutatta, rajta olyan népszerű tételekkel, mint az 8 Ball Pool, a Gardenscapes vagy a Roblox.

  1. 8 Ball Pool™
  2. Subway Surfers
  3. Gardenscapes
  4. Egg party (蛋仔派对)
  5. Parking Jam 3D
  6. Roblox
  7. Chess - Play & Learn
  8. Game for Peace (和平精英)
  9. Royal Match
  10. Survivor!.io

A kutatáshoz 60 ország 50 legnépszerűbb mobilos játékát vizsgálták meg, a fejlesztők által biztosított tájékoztatásra alapozva arról, hogy az adott címek milyen típusú adatokat gyűjtenek. További fontos részlet, hogy a Surfshark csak az App Store kínálatát fésülte át, tehát a több felhasználóval bíró Google Play Áruház statisztikái nincsenek benne az összesítésben. 

Ha csupán a magyar App Store-t nézzük, az 50 legnépszerűbb címből itt a nagy sikerű Call of Duty Mobile, a Candy Crush Saga és a nemzetközi éllovas 8 Ball Pool  tekinthetők a legrosszabbnak adatvédelmi szempontból, mivel rengeteg információhoz kérnek hozzáférést a médiatartalmaktól a kontaktjainkon át a tartózkodási helyünkig.

Az Among Us játékosainak viszont jó hír, hogy a felmérés alapján ez az app különösen kevés adatot gyűjt, valamint a Block Blast Adventure Master és a Mighty Party is jól szerepeltek a próbán. A jelentés apropóján a Surfshark emlékeztet, hogy az embereknek jobban oda kellene figyelniük, hogy milyen hozzáféréseket igénylő játékokat telepítenek, mivel a szórakoztatásba csomagolt szimatolás során begyűjtött információkat többnyire harmadik feleknek is továbbadják a fejlesztők, vagyis lehetetlen megmondani, hogy végül kinek a kezében kötnek ki.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.