Hirdetés

Vigyázat, most az MVM nevével élnek vissza adathalász csalók



|

A szolgáltató elmondta, miként lehet kiszúrni az átverési kísérleteket.

Hirdetés

Az adathalászat a kiberbűnözők egyik legkedveltebb csalási műfaja, mivel viszonylag kevés erőfeszítést, az áldozatok részéről pedig csupán némi óvatlanságot igényel a sikerhez. Az elkövetők gyakran élnek vissza különböző, széles tömegeket elérő szolgáltatók nevével, a közelmúltban például az OTP Bank és az Erste Bank, valamint a Netflix álcája mögé bújva próbálták kicsalni a magyar ügyfelek adatait.

Most pedig az MVM figyelmeztet, hogy az utóbbi időkben az ő nevükben próbálkoznak az ügyeskedők, ezért nem árt az óvatosság a számlafizetők részéről.

Hirdetés

Egy kis odafigyeléssel szerencsére az ilyen adathalász kísérletek az esetek többségében könnyedén lebuktathatók, ehhez pedig a nagy bankokhoz hasonlóan az áramszolgáltató is külön weboldalon (mvmnext.hu/adathalaszat) nyújt segítséget az ügyfeleknek.

A csalók legtöbbször e-mailben próbálkoznak, ezekben pedig több részlet is árulkodó lehet: ilyen például a külföldi e-mail cím, a pontatlan fogyasztási adatok, a helyesírási hibák és a hivatalostól eltérő fizetési link. Az MVM mindenkit emlékeztet: a számlák befizetéséhez vezető link minden esetben a https://mvmnext.hu/foldgaz szöveggel kezdődik, elektronikus leveleket pedig csak az ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu, a noreply@mvmnext.hu vagy az onlineugyfelszolgalat@mvmee.hu címekről küldenek.

Az is előfordulhat, hogy az adathalászok telefonon keresik fel a potenciális áldozataikat. Természetesen ebben az esetben se adjunk meg nekik személyes adatokat vagy a fizetéshez kapcsolódó információkat, amelyekkel a bűnözők visszaélhetnek. Az MVM minden csalási kísérlet kapcsán arra kéri az érintetteket, hogy jelezzék a cégnek a történteket az adathalasz@mvm.hu címen, a telefonos csalók által használt számok pedig közvetlenül is bejelenthetők a fent linkelt adathalászati tájékoztató oldalon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.