Hirdetés

Vigyázz a nyereményjátékokkal, amik ingyen iPhone-t ígérnek



|

Könnyen ellophatják annak a személyazonosságát, aki bedől a csalóknak.

Hirdetés

Csábító a felirat a Facebookon, amikor ingyen iPhone X-et ígérnek, amiért mindössze meg kell adnunk a nevünket, e-mail-címünket, címünket. Bár minden idegszálunk azt súgja, hogy ez kamu, egye fene, talán mégis kapunk egy iPhone X-et. 

Hirdetés

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy különösen óvakodjunk az effajta nyereményjátékoktól, ugyanis a csalók ellophatják a személyazonosságunkat, és visszaélések keretében különböző fiókokat hozhatnak létre az adatainkkal, vagy akár a bankszámlánkhoz is hozzáférhetnek. 

Az ilyen nyereményjátékokban az emlegetett díj persze nem is létezik, az effajta bejegyzések a közösségi médiában terjedő spamek felét teszik ki. Phil Tully és csapata a YouTube, az Instagram és a Facebook oldalán 282 olyan nyereményjátékot talált, ami ingyen készüléket ígért, és összesen 532 iPhone-hoz kapcsolódó fiókot, ami hamis (valószínűleg sokkal több is van...). 

Ezek közül nagyon sok megpróbál igazinak tűnni, majd miután elég sok követőt gyűjtött, a fiókot eladják a bűnözők a hirdetőknek. Rosszabb esetben adathalász hivatkozások csalják el az embereket az igazinak tűnő közösségi nyereményjátékokra és oldalakra, majd ellopják a fiókadatokat és jelszavakat, amikor bejelentkezést kérnek. Az sem kizárt, hogy frissítést kínálnak fel, majd ezután kártevőt telepítenek. 

A ZeroFOX biztonsági szakemberei azt javasolják, hogy mindig ellenőrizzük az URL-eket, nem csapnak-e be minket egy-egy karakterrel. Kerüljük a nem hitelesített oldalakat és közösségi fiókokat, és ne látogassunk meg olyan weboldalt, ami nem használ SSL vagy TLS hitelesítést. Ha bármit gyanúsnak találunk, akkor az biztosan az is - legyen az ingyen iPhone X vagy 8 Plus ötlete bármilyen csábító. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.