Hirdetés

Vigyázz, hova kattintasz: kamu hirdetésekkel loptak 155 milliót az adathalászok



|

Kriptovaluta tulajdonosokra vadásztak a csalók, a Google hirdetések sokakat átvertek.

Hirdetés

Rengeteg kiugrási lehetőséget, és legalább ennyi veszélyt rejt magában a kriptovaluta és az NFT piac. Heti szinten számolhatunk be hatalmas gazdagodásokról, de ugyanilyen gyakoriak a feltört rendszerekről, virtuális pénztárcákról szóló hírek is, amikor egy kamu valutából befolyó pénzzel lépnek le a fejlesztők, vagy épp hackerek kaszálnak hatalmasat.

A Check Point Research beszámolója szerint a legújabb támadásban a csalók figyelmetlen kripto tulajdonosokra vadásztak egy igencsak kifinomult módszerrel.

Hirdetés

Elkészítették két népszerű virtuális pénztárca, a Phantom App és a MetaMask másolatát, és be is jegyeztek nagyon hasonló webcímeket: phantom.app helyett például phantonn.app címre költöztették az oldalt, egy böngésző címsávban pedig nem olyan könnyű észrevenni a különbséget. De természetesen nem az elgépelésekre építettek.

Az oldalaikat komoly összegekkel hirdették a Google-ben, így aztán ha valaki az eredetire keresett, ez volt az első találat. Ha valaki nem vette észre a hirdetést és kattintott, az eredetire kísértetiesen hasonlító oldalra került, és amint begépelte a felhasználói adatait, máris pórul járt. Az oldalak azóta természetesen már eltűntek, de egyetlen hétvége elég volt ahhoz, hogy durván 500 ezer dollár, vagyis 155 millió forint értékű kriptótól szabadítsák meg a tőrbe csalt áldozatokat.

Érdemes tehát mindig alaposan ellenőrizni, milyen oldalon is vagyunk, a Google-ben megjelenő hirdetésekre pedig még csak véletlenül se kattintsunk, ha pénzről vagy személyes adatokról van szó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.