Hirdetés

Világpolitikai okokból súlyosbodhat tovább a chiphiány



|

Az Egyesült Államok kormánya arra figyelmeztethet, hogy akár hétszeres drágulást hozhat egyes összetevőknél Oroszország és Ukrajna konfliktusa.

Hirdetés

Az USA kormánya elég aktívan foglalkozik a globális chiphiány kérdésével - és főleg az amerikai iparra történő hatásával. Amellett, hogy a korábban felmerült problémákkal eddig nem tudtak igazán mit kezdeni, most további lehetséges problémákra figyelmeztették országuk cégeit.

Az Egyesült Államok ugyanis teljesen reálisnak gondolják, hogy Oroszország 2014. után újabb katonai akciót indít Ukrajna ellen, ami újabb problémákat okozhat a kereslettel egyébként is nehezen lépést tartó globális ellátási láncnak.

Hirdetés

Az érintett régióból származik ugyanis a neongáz 90%-a, amit az Egyesült Államok félvezetőkkel dolgozó ipara felhasznál, ahogy a megvásárolt palládium 35%-a, illetve jelentős mennyiségű szkandium, hélium, és C4F6 is. Az előbbi azért fontos a chipgyártásban, ugyanis a félvezetők készítéséhez használt lézerek elengedhetetlen összetevőjéről van szó. Amellett pedig, hogy a konfliktus megnehezítheti az Ukrajnából behozott alapanyagok importját, van esély Oroszországot érintő amerikai gazdasági szankciókra is, amik így újabb beszerzési utat vágnának el az USA vállalataitól.

Beszámolók szerint a fegyveres konfliktus által fenyegetett térségből vásárló cégek már most elkezdtek alternatívák után nézni, ahogy iparági források azt is elmondták, ezek a fejlemények nem állítanák le a chiptermelést, de mindenképpen árnövekedést okoznának. Ez így volt 2014-ben is, az ukrán reguláris erők és a közvélekedés szerint orosz támogatást élvező (noha ezt Oroszország kategorikusan tagadja) szakadárok összecsapásait követően, amikor a neon ára például közel hatszáz százalékkal emelkedett meg. Hasonló tendenciák előjeleként pedig a térségből beszerzett fluor ára pedig el is kezdett emelkedni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.