Hirdetés

Világuralomra tör az Alexa



|

Komoly erőforrásokat fordít az Amazon az asszisztensre annak érdekében, hogy az élen maradjon.

Hirdetés

A magyar nyelv támogatásának hiánya miatt nálunk nem olyan nagy szenzáció egy-egy AI-alapú asszisztens, mint más országokban, de ettől függetlenül még folyik a háború az Alexa (Amazon), a Google Assistant (Google), a Bixby (Samsung), a Siri (Apple) és a Cortana (Microsoft) között. 

Hirdetés

Az elmúlt év során a legsikeresebbnek igazából az Alexa tekinthető, és nem csak az Amazon Echo okoshangszóró miatt. A Huawei, az HTC és a Motorola mind telepítették már egyes okostelefonjaikra a virtuális asszisztenst. 

A verseny fokozódik, az Amazon pedig újabb erőforrásokat fektet be annak érdekében, hogy az élen maradjon. A Wall Street Journal szerint az óriás pénzt és embereket von el más divízióktól annak érdekében, hogy az Alexa még nagyobb ütemben fejlődjön. Az Alexa divízió nyugdíjazott vezetőjének helyét ráadásul Tom Taylor, az Amazon egykori ügyvezetője vette át - alatta pedig általában gyorsan fejlődnek és nőnek a részlegek. 

Az Amazon rohamtempójú növekedésre számít, az idei karácsonyi szezonban pedig az okoshangszórói iránt is kiemelkedő lesz a kereslet. Eközben a Sony októberben dobja piacra a Google-alapú megoldását, az Apple HomePodja pedig decemberben jön. Lesz a Microsoftnak Cortana-alapú Invoke-ja, azonban az Amazon nagy előnye ezekkel szemben, hogy a saját kereskedőhálózatának is felhasználja az információit a vásárlások során. A Google próbálja tartani a lépést, ezért a Walmarttal állt össze. 

Gene Munster, a Loup Ventures elemzője nemrég egy tesztet is elvégzett, amely alapján ez a két asszisztens 95 százalékos pontossággal érti a kérdéseket (tavaly ez az arány 94 és 77 százalék volt). Az Amazon egyébként a Microsofttal is együtt dolgozik, ezért az Alexa és a Cortana képesek egymás tudásából meríteni. Jelenleg 3000 mérnök dolgozik az Alexán, a számukat azonban 50 százalékkal emeli hamarosan az Amazon. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.