Hirdetés

Villámgyors WiFi chipeket ígér a Qualcomm



|

Elképesztő sebességnövekedést ígér a 60 GHz-en működő 802.11ay, de azért van hátránya, ráadásul igen komoly.

Hirdetés

A Qualcomm legnépszerűbb termékei a Snapdragon rendszerchipek, de természetesen más területeken is aktív a vállalat. 4G-s, 5G-s és WiFi-s chipeket egyaránt gyárt a cég, és most új WiFi-chipeket villantott. 

Hirdetés

A QCA64x8-as chipek az infrastruktúrát és a fix eszközöket szolgálják ki, míg a QCA64x1-es lapkák mobilfronton leszek bevethetőek. Mindkettő képes elérni a 10 Gbps-os adatátvitelt, ami a korábbi maximum kétszerese. 

Az új chipek már a 802.11ay szabványra építenek, illetve 60 GHz-es frekvencián működnek. Sajnos a villámgyors sebességnek hátránya is van, ráadásul igen komoly. A magas frekvencia miatt rengeteg adatot lehet átvenni, de a jel nem igazán tud áthatolni az akadályokon. Ez azt jelenti, hogy már egy fal is megakaszthatja a jelet az eszközök között. 

Éppen ezért az új chipek a régebbi szabványokat is támogatják, vagyis a jobb lefedettség érdekében alacsonyabb frekvencián is működnek, persze jóval lassabban. Ezeket kombinálva igyekeznek a lehető legjobb kapcsolatot elérni. 

Az újdonságokat a legjobban a virtuális valóság piaca aknázhatja ki. Az új technológiának hála csúcsfelbontású tartalmakat lehet majd vezeték nélkül átküldeni, illetve a felhőalapú gaming világa is fellendülhet. Az internetkapcsolat sebessége és válaszideje persze még akadály lehet. 

Mivel csúcstechnológiáról van szó, ezért időbe telik, mire eljut az átlagfelhasználókhoz. Egyelőre egyetlen okostelefon és router sem támogatja, vagyis hosszú időbe telik, mire eljutunk a 10 gigabites otthoni WiFi korába. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.