Hirdetés

Virtuálisan sztrájkolnak a Facebook dolgozói: mi vezetett idáig?



|

A közösségi oldal több tucatnyi alkalmazottja azért hallatja a hangját, mert Mark Zuckerberg láthatóan behódolt Donald Trumpnak. Végigvesszük az elmúlt időszak két olyan folyamatát, amiből ez következett.

Hirdetés

Ahogy az amerikai közéletben egyre csak tombolnak a rendőri erőszak hírére elszabadult tüntetések és az ezeknél már vitathatóbb megmozdulások (hiszen a teljesen jogos utcai megmozdulások mellett nehezen magyarázhatók a gyújtogatások és a fosztogatás), a politikai adok-kapok ugyancsak folytatódik a közösségi médiában is. Ráadásul most ez a két téma össze is ért a Facebooknál.

Hirdetés

Közösségi politika

A mostani hír politikai szálát valószínűleg mindenki olvasta, látta vagy hallotta: egy színes bőrű amerikai férfi halálát okozta Minnesotában egy helyi rendőr, amikor intézkedés közben percekig a nyakára térdelt, és ezzel akadályozta a légzését. A rendőri erőszak ellen Államok-szerte indultak tüntetések, de több helyről már gyújtogatásokról, vandalizmusról és boltok fosztogatásáról érkeznek hírek. Trump elnök a tüntetésekkel egyetért, de az erőszakos és garázda cselekményeket már szankcionálná - a kommunikációs módszere és hangvétele azonban a régi.

Trump közben egy másik vonalon is komoly hullámokat kavart a közösségi médiában. Az elnök ugyebár elég gyakran kommunikál Twitteren, eközben pedig többek között a Facebook legnagyobb politikai hirdetője. Egy posztját azonban álhírnek minősítette a Twitter, amire Trump berágott és először belengetett, majd ténylegesen alá is írt egy olyan rendeletet, amellyel megszabja a közösségi szolgáltatók felügyeletének felülvizsgálatát. Ezek után a Twitter vezetője, Jack Dorsey úgy reagált, hogy ő továbbra is kitart amellett, hogy függetlenül attól, ki áll egy tweet mögött, az álhíreket, megbízhatatlan forrásokat és erőszakra uszító üzeneteket továbbra is cenzúrázni fogja. Mark Zuckerberg viszont elhatárolódott, és azt nyilatkozta, ők nem szabhatják meg, ki miről ír, ezért továbbra sem cenzúráz ilyen okokból, ez szerinte nem a Facebook feladata.

És innen jön a legfrissebb közösségi botrány, ahol a két fenti téma összeér. Donald Trump ugyanis egy olyan tweetet tett közzé, amellyel a tüntetések zavargásokká és garázdasággá változására reagál. Ebben konkrétan ezt írta: "Ha elkezdtek fosztogatni, mi elkezdünk lőni" (eredetiben "When the looting starts, the shooting starts"). A Twitter pillanatokon belül lépett, és már nem is csak megjelölte a bejegyzést, hanem egy az egyben eltávolította arra hivatkozva, hogy erőszakra uszító. Trump állítólag dühöng emiatt, viszont most a korábban fekete báránynak számító Facebook kezdett meghunyászkodóan hozzáállni a kérdéshez, és Zuckerberg korábbi nyilatkozata értelmében náluk biztos megjelenhetett volna akár egy ilyen bejegyzés is. (Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ezt a konkrét mondatot az elnök csak Twitteren lőtte el, Facebookon kissé kevésbé meredek a kommunikációja.)

Online tüntetés a konkurenciánál, aztán munkabeszüntetés

A fenti helyzetre reagálva egy kifejezetten faramuci folyamat indult el a napokban, ugyanis egyes Facebook és Instagram alkalmazottak a Twitter felületén jelezték, hogy nem értenek egyet munkaadójuk álláspontjával és viselkedésével. "A Facebook álláspontja alapból hibás és sértő a színes bőrűekre nézve" írja egyikük, mg többen egyértelműen annak örülnének, ha Trump uszító és rasszista megjegyzéseit egyértelműen megjelölné vagy eltávolítaná a Facebook.

Érdekes, hogy már nem csak "átlagos" munkatársak, de vezetők is felemelték így a hangjukat, például Ryan Freitas, az Üzenőfal tervezéséért felelős igazgató is azt írta:

"Mark rossz döntést hozott, és a lehető leghangosabban fogom arra buzdítani, hogy gondolja át az álláspontját".

A Facebook dolgozók kapcsolódó üzenetei már olyan mértékben kezdtek elterjedni Twitteren, hogy egyesek valódi online tüntetésként hivatkoznak a folyamatra, de állítólag a Facebook belső üzenőrendszerén is konkrét akciótervekkel, a szolgáltatás bojkottálásával és egyéb ötletekkel teli csoportos üzenetek terjednek. Ezek után pedig a hétfői napra többen rendkívüli szabadságra mentek azzal az üzenettel megtámogatva, hogy ez egy amolyan virtuális sztrájk, amellyel Zuckerberg álláspontjának megváltoztatását szeretnék elérni. A Facebook hivatalosan egyelőre nem reagált sem a tweetekre, sem pedig a hétfői akcióra - eközben viszont Amerikában tovább súlyosbodik a helyzet, és sokak szerint a közösségi médiának óriási szerepe lehetne abban, hogy elősegítse a békét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.