Hirdetés

Visszaél piaci erejével a Facebook a német bíróság szerint



|

Megerősítették a szövetségi versenyhivatal tavalyi döntését, amely szerint a Facebook bizony nagyon is kihasználja, mekkorára nőtt és mennyire nincsenek valós versenytársai.

Hirdetés

A német szövetségi legfelső bíróság megerősítette a versenyhivatal tavaly februári döntését, amely szerint a Facebook visszaél a német piacon szerzett fölényével, olyan módon, hogy hátráltatja a piaci versenyt és sérti a felhasználók információs önrendelkezéshez fűződő jogát. A Facebook írországi leányvállalata, amely a teljes európai üzemeltetésért felel, panaszt emelt a düsseldorfi tartományi felsőbíróságon a felhasználói szabályzat átalakítását kötelező határozat miatt. 

Hirdetés

A döntés később várható, addig is azonban a Facebooknak nem lett volna kötelező teljesíteni a határozatban foglaltakat. Ez utóbbi rendelkezést viszont most hatályon kívül helyezték. A Facebook szerint ennek nincs gyakorlati következménye, az állásfoglalásuk szerint továbbra sem igazítják a szabályzatot a versenyhatóság előírásaihoz, és kitartanak amellett, hogy nem élnek vissza a pozíciójukkal. 

A versenyhatóság azt szeretné, ha a Facebook Németországban adatgyűjtési korlátozásokra lenne kötelezve. Azt akarják elérni, hogy az egyes személyekről, de más termékek használata során begyűjtött adatokat csak akkor szervezhesse a cég egységes profilba, ha a felhasználó erre engedélyt ad. Ugyanígy engedély kellene ahhoz, hogy a profilhoz rendelhetőek legyenek a külső vállalatokon keresztül összegyűjtött adatok.

Arról van tehát szó, hogy a német jogi döntés szerint a Facebook valós versenytárs nélkül képes arra, hogy "behálózza az internetet", és saját szolgáltatásán kívül külső oldalakról és szolgáltatásokból is adatokat gyűjtsön a beépülő modulok segítségével. Így például megkapja azok adatait is, akiknek az oldalán ott egy "kövess minket Facebookon" gomb, egy beágyazott poszt, vagy hasonló apróság.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.