Hirdetés

Visszatér az Instagramra egy nagyon hiányolt funkció



|

Aki szeretné, jövőre részben kivonhatja magát az Instagram algoritmusának irányítása alól és időrendben is nézheti a platformra felkerülő posztokat.

Hirdetés

Az Instagram vezetője, Adam Mosseri felkészülten érkezett arra a kongresszusi meghallgatásra, ahol a Meta által üzemeltetett platformot igen rossz fényben feltüntető beszámoló is szóba került, ami szerint az alkalmazás rendkívül káros lehet a tinédzser korban lévő felhasználói mentális egészségére.

A közösségi média óriása számos megoldási javaslatot vázolt már a feszült hangulatú találkozó előtt, de Mosseri ezeken felül is beszámolt egy újításról, ami komoly visszalépés saját korábbi álláspontjához képest.

A képek megosztására épülő platform mellett cégcsoporton belüli testvére, a Facebook kapcsán is az egyik legtöbb ellenérzést a felhasználók számára nehezen megismerhető algoritmus váltja ki, ami kiválasztja, milyen tartalmak jelennek meg az idővonalunkon.

Hirdetés

Sokan vetették fel, hogy ehelyett választhassuk a közösségi média korai formáira jellemző hírfolyamot, ahol időrendben láthattunk minden posztot, amit az általunk követett emberek és oldalak tettek közzé. A szerdai meghallgatáson Mosseri elárulta, hogy ennek a funkciónak "egy bizonyos formáján" dolgozik az Instagram, ami már több mint öt éve nem érhető el a platformon.

"Jelenleg a kronologikus hírfolyam egy formáján dolgozunk, amit reményeink szerint jövőre adhatunk ki" - mondta az Instagram feje, aki később annyiban pontosított kijelentésén, hogy a "hónapok óta" készülő feature kiadásával 2022 első negyedévét célozták meg.

Az Instagram ezzel részben feladni látszik saját korábbi álláspontját, júniusban pont Mosseri érvelt a cég blogposztjában az algoritmus által kiválasztott tartalmak mellett. Ebben azt írja az üzletember, hogy miután sokan kezdték használni a kép- és videómegosztó szolgáltatást, "lehetetlenné vált, hogy az emberek mindent lássanak, főleg azt, ami igazán érdekli őket."

Ezt számokra fordítva azt állította, hogy az időrendi módban, 2016-os kivezetése előtt a felhasználók az összes nekik szóló poszt csupán harminc százalékát, és a közeli kapcsolataik által megosztott tartalmak csupán felét látták.

Ezért ragaszkodtak hozzá, hogy az algoritmus által kialakított idővonal jobb a felhasználóknak, de természetesen az Instagramnak is érdekében áll, hogy aki belép rá, minél több posztra reagáljon valamit, és minél tovább görgessen. A közelmúlt fejleményei viszont úgy tűnik, meggyőzték a platform működtetőit, érdemes feláldoznia valamennyit a szolgáltatás hatékonyságából annak érdekében, hogy az algoritmus káros hatásai miatt aggódó felhasználók, szakértők, és törvényhozók számára jobb fényben tűnhessenek fel.

Az időrendi hírfolyam egyébként Frances Haugen, a Facebooktól távozó, a céget rossz színben feltüntető jelentés kiszivárogtatójának javaslatai között is szerepelt annak kapcsán, hogyan javulhatnának a Meta platformjai.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.