Hirdetés

Visszavonták a TikTok és a WeChat kitiltását, de hova vezet ez?



|

A kínai platformok újabb kálváriáinak előfutára lehet ez az egész.

Hirdetés

Az Egyesült Államok és Kína viszonya a Donald Trump elnöksége alatt mérgesedett el végképp, aki tavaly nyáron a népszerű videómegosztó TikTokot, illetve a WeChat csevegőplatformot is megkísérelte kitiltani az amerikai alkalmazásboltokból.

Ezt egy olyan rendelettel akarta elérni, ami blokkolta volna a tranzakciókat az amerikai állampolgárok és az appokat üzemeltető cégek, vagyis a ByteDance és a Tencent között.

Az intézkedés jogszabályi háttere azonban nem volt elég átgondolt, ezért később több bíró is úgy határozott, hogy az emberek továbbra is letölthetik az appokat.  

Joe Biden hivatalba lépésével sokan találgatták, hogy a Kínával nem kevésbé kemény új kormányzat vajon miként oldja majd fel a helyzetet. Az enyhülés felé mutató lépés volt, hogy az elnök februárban felfüggesztette Trump a TikTok felvásárlását kikényszeríteni hivatott rendeletét, a félresikerült kitiltás rendezése viszont csak most került sorra.

Hirdetés

A szerdán kiadott elnöki rendelet teljesen visszavonta a tranzakciók blokkolására felszólító trumpi ukázt, ez viszont korántsem azt jelenti, hogy Biden kedvezni szeretne a kínai appoknak.

Az államfő ugyanis egyúttal felszólította Kereskedelmi Minisztériumot és más szövetségi ügynökségeket, hogy működjenek együtt olyan ajánlások kidolgozásában, amelyek fellépnek az amerikai fogyasztói adatok gyűjtésével, értékesítésével és külföldi ellenségeknek történő továbbításával szemben.

Az új  cél tehát egy átláthatóbb, bíróságokon is megvédhető keretrendszer kialakítása, mellyel szankcionálni lehet a TikTokhoz hasonló platformokat.

"Az adminisztrációnk elkötelezett a nyílt, interoperábilis, megbízható és biztonságos internet, az emberi jogok online és offline védelme, valamint az élénk globális digitális gazdaság támogatása mellett. A kihívás, melyre az elnöki rendelet vonatkozik az, hogy bizonyos országok, köztük Kína nem osztják ezeket a vállalásokat vagy értékeket, s ehelyett azon dolgoznak, hogy a digitális technológiát és az adatokat olyan módon használják fel, amelyek elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek."

- nyilatkozta a kormány részéről egy vezető közigazgatási tisztviselő. A kemény szavak  megerősítik, hogy a kínai alkalmazások még nincsenek kint a vízből az amerikai piacon, sőt: olyan intézkedéseken dolgoznak ellenük, amiket már nem tudnak majd jogi alapon támadni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.