Hirdetés

Visszavonulnak a Ragnarok zsarolóvírus terjesztői, még a dekódolásban is segítenek



|

Rejtély, hogy miért döntöttek így a korábban több országban is támadó kiberbűnözők.

Hirdetés

Az idei évben minden korábbinál aktívabbá váltak a zsarolóvírusos támadások elkövetői, ám a Gigabyte-ügyhöz hasonló akciók mellett arról is beszámolhattunk, hogy a különösen veszélyes orosz  csapat, a REvil egyik napról a másikra felszívódott.  

Hasonló utat választott most egy másik közismert banda, a Ragnarok zsarolóvírus terjesztője is. Ugyanúgy nem indokolták meg a döntésüket, viszont legalább igyekeznek segíteni a károk mérséklésében.

Hirdetés

Elsőként a BleepingComputer írta meg, hogy a zsarolók weblapjáról eltűnt minden tartalom, és már csak a vírus által zárolt fájlok feloldásához szükséges mesterkulcs, illetve a folyamatot részletező útmutató fogadja a látogatókat. Az oldalt korábban az ellopott adatok kiszivárogtatására használta a csapat, ezzel igyekezve rábírni az áldozatokat a váltságdíj megfizetésére.

Az elmúlt évek során már többször volt rá példa, hogy a zsarolók közzétették a zárolás feltöréséhez szükséges eszközöket: így cselekedtek például a GrandCrab és a Maze mögött álló bűnözők is, ám a Ragnarok készítőivel ellentétben ők különböző felületeken el is árulták a döntésük okát.

A Ragnarok egyébként a Citrix ADC feltörésével szerzett hírnevet magának, áldozatai között francia, spanyol, olasz, észt, török, amerikai és hongkongi cégek is voltak, melyek tulajdonosaitól a kifizetéseket nyilvántartó Ransomwhere számításai szerint 4,5 millió dollár váltságdíjat sikerült kizsarolniuk az elkövetőknek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.