Hirdetés

Visszavonulót fújtak a zsarolók, miután véletlenül a rendőrséget hackelték meg



|

Nemkívánatos áldozat akadt a támadók horgára, így inkább önként feloldották a zárolt fájlokat.

Hirdetés

Az idei év soha nem látott mértékű ugrást hozott a zsarolóvírusos támadások számában, így az Egyesült Államok nemzetközi háborút hirdetett a nagyrészt Oroszországban és Ázsiában tevékenykedő csoportok ellen.

Az offenzíva eddig sikeresnek tűnik, hiszen azóta nem csak a hírhedt REvil, de más ismert bandák, köztük a DarkSide, a BlackMatter és az Avaddon is beszüntették a tevékenységüket. Persze még így is bőven maradtak kitartó aktorok, ilyen például az AvosLocker, akik nemrég véletlenül egy meg nem nevezett amerikai rendőrség fájljait zárolták, ám amikor ezt felismerték, gyorsan visszavonulót fújtak.

Hirdetés

Az esetről Pancak3 nevű biztonsági szakértő számolt be először a Twitteren, ahol egy képernyőfotóval is igazolta a történetet. Ennek tanúsága szerint a banda egy képviselője ingyen és bérmentve bocsátotta a zsaruk rendelkezésére feloldáshoz szükséges programot, és még elnézést is kért a történtekért, arra hivatkozva, hogy nem vette észre, hogy amerikai kormányzati szervvel van dolga.

A sztori azonban nem zárult teljes happy enddel az érintett rendőrség számára, az elkövetők ugyanis nem árulták el, hogy milyen adatokhoz fértek hozzá, így elképzelhető, hogy azok még felbukkannak a sötét web információs piacain.

Egyes vélekedések szerint a visszavonulás a zsarolók ellen agresszívan fellépő Egyesült Államoktól való félelemnek tudható be, az AvosLocker egy névtelen képviselője viszont a BleepingComputer kérdésére úgy nyilatkozott, hogy egyszerűen csak igyekeznek elkerülni a kormányzati intézményeket, mivel az adófizetői pénzből működtetett szereplőket jóval nehezebb fizetésre bírni.

"Meg kell azonban jegyezni, hogy néha megesik, hogy egy partnerünk anélkül zárol egy hálózatot, hogy ellenőriznénk azt."

- avatott be a kulisszatitkokba a hacker, aki vélhetően Oroszországra utalva azt is elmondta, hogy az amerikai hatóságoknak egyébként sincs hatalmuk az "anyaföldön".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.