Hirdetés

Viszonylag egyhangú lett az idei legkelendőbb okostelefonok toplistája



|

Annyit mondunk: 15 tétel oszlik meg 4 gyártó között.

Hirdetés

A technológiai piacelemzéssel foglalkozó Canalys közzétette az idei első negyedév okostelefon-eladási statisztikáit. Röviden összefoglalva elég jól kezdték 2023-at az 500 dollárnál drágább ajánlott fogyasztói árú  prémium készülékek.

Ez a kategória ugyanis az összes eladás 31 százalékát tette ki 2023 januárja és márciusa között, ami 4,7 százalékkal több értékesítést jelent, mint egy évvel korábban. A 31 százalék egyébként az elmúlt 5 év legjobb adata is a prémium szegmenset érintően. Eközben az okostelefonok teljes piaca azonban 13,3 százalékos visszaesést könyvelhetett el a tavalyi évhez képest.

Hirdetés

A listának nem túl meglepő módon az Apple rajongói és részvényesei örülhetnek, ugyanis az első négy helyen a cég készülékei állnak, illetve a 15 tételből álló lista felét a cupertinói cég modelljei teszik ki.

A legkelendőbb telefonnak magasan az iPhone 14 Pro Max számít, szorosan a nyomában az iPhone 14 Pro és a tavaly még meglehetősen rosszul teljesítő iPhone 14. A dobogóról éppen lemaradva, a negyedik helyen az iPhone 13 áll, és csak az ötödik helyre bizonyultelegendőnek a Samsung S23 Ultra, amely ezzel a legkelendőbb androidos telefon címnek örülhetett, afféle szépségtapaszként.

A következő öt helyen sem sokkal nagyobb a változatosság. Sorrendben, a hatodiktól a tizedik helyig: iPhone 14 Plus, Samsung Galaxy S23, iPhone 12, Samsung Galaxy S23 Plus és Samsung Galaxy Z Flip4.

Az értékesítési lista utolsó harmadába két, az eddig említettektől eltérő gyártó is be tudott férkőzni. A sort azonban itt is az Apple nyitja. A 11-15. helyezettek, sorrendben: iPhone SE (3. generáció), Samsung Galaxy S22, Xiaomi 13, Huawei Mate 50, Samsung Galaxy S21 FE 5G.

Mint látható, nyoma sincs például a Google Pixel 7-szériának, vagy az Oppo Find N2-nek, de lemaradt a listáról a Honor is, amely csak áprilisban dobta piacra a Magic5 Pro-t.

Nicole Peng, a Canalys elemzője szerint még egy kis időre lesz szükség, mire az eladások ismét felfelé ívelő tendenciát mutatnak majd. Az idei év várhatóan lassú lesz, de sokan reménykednek benne, hogy 2024-ben ismét meglódulhat a piac.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.