Hirdetés

Vlagyimir Putyin kiadta az ukázt: saját ChatGPT-t akar



|

Oroszország is beszáll a mesterséges intelligencia körüli versengésbe.

Hirdetés

A ChatGPT színre lépése felhívta a nagyközönség és a befektetők figyelmét a generatív mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekre, valóságos befektetési lázat indítva el az MI-célú fejlesztések kapcsán. Az ennek nyomán kialakuló versengésben nemcsak techcégek rivalizálnak egymással, hanem az Egyesült Államok és Kína is, valamint az arab világ olajmonarchiái is rengeteg pénzt áldoznak a területre.

Eközben viszont Oroszország mintha elaludt volna, ami persze az Ukrajna lerohanásával előidézett rendkívüli körülmények tükrében nem is csoda. A jelek szerint azonban most véget ért a szunyókálás, és utolsóként az orosz vezetés is kapcsolt.

Hirdetés

A Moscow Times beszámolója alapján ugyanis Vlagyimir Putyin egy csütörtökön közzétett dokumentumban hivatalosan is utasítást adott a kormánynak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások támogatására, hogy Oroszország is felvehesse a versenyt a nyugati technológiákkal. A szándék komolyságát jelzi, hogy a szövetségi költségvetésből fognak forrásokat elkülöníteni a fejlesztések megvalósítására.

Az orosz kutatás magában foglalná a "gépi tanulási algoritmusok optimalizálását", valamint nagy nyelvi modellek (Large Language Model, LLM) létrehozását. Az utóbbi technológia dolgozik az olyan generatív szolgáltatások mögött, mint a ChatGPT vagy a Google-féle Bard chatbot. A kormány másik fontos feladata, hogy a szuperszámítógépek megépítését is támogatnia kell a belföldi gyártóknak biztosított előnyök formájában.

Végezetül Putryin az orosz cégeket is felszólította az MI-alapú szolgáltatások bevezetésének felgyorsítására. A Moscow Times itt a nyugati szankciókkal sújtott Sberbankot hozza példaként, amely áprilisban mutatta be az egyelőre csupán teszt üzemmódban elérhető MI-alkalmazását, a Gigachatet.

Kérdés, hogy az ugyancsak szankciók alá vont orosz technológiai szektor vajon mennyire tud majd hozzáférni az ilyen fejlesztésekhez szükséges infrastruktúrához, hiszen még az USA-val szabályos gazdasági hidegháborút vívó Kína is nagyban épít az amerikai hardverekre. Az orosz fejlesztésekkel kapcsolatos várakozásokat az is tovább hűtheti, hogy nemrég a nyugati processzorok kiváltásával próbálkozó gyártó, a Baikal Electronics tulajdonosa is becsődölt.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.