Hirdetés

VPN használata mellett is kiszivárogtathatja a kapcsolati adatainkat az Android



|

A Google szerint a szivárgás nem probléma, hanem betervezett procedúra.

Hirdetés

Ahogy azt a biztonságos internetezésről szóló tippjeink között is kiemeltük, a virtuális magánhálózatok, vagyis a VPN-ek használata remek módja annak, hogy az ember elrejtse magát az online térben a kíváncsi szemek elől.  

A VPN-ek segítségével egy közvetítőn keresztül kapcsolódhatunk a weboldalakhoz, így azok nem láthatják az IP-címünket és az adatforgalmunkat. Az egyik szolgáltató, a Mullvad VPN azonban most az Android kapcsán hívta fel a figyelmet egy hiányosságra, amelynek fontosságáról még vitázik a platformot fejlesztő Google-lel.

Hirdetés

A Mullvad azt szúrta ki, hogy az androidos készülékek minden egyes alkalommal kiszivárogtatnak néhány adatot, amikor egy Wi-Fi hálózathoz csatlakozunk, még akkor is, ha VPN-t használunk és be vannak kapcsolva az állandóan aktív VPN és a VPN-en kívüli kapcsolatok blokkolása beállítások - számolt be róla  BleepingComputer.

A láthatóvá váló adatok között a forrás IP-címek, a DNS-keresések, a HTTPS- forgalom és valószínűleg az NTP-forgalom is ott van. A Mullvad ezt egy biztonsági felülvizsgálat során fedezte fel, és jelezte is a Google-nek az erre szolgáló Issue Trackeren, a keresőóriás azonban igyekszik elhessegetni a problémát.

A vállalat egy mérnöke szerint ugyanis sosem fogják "javítani" a dolgot, mivel ez egy szándékosan kialakított eljárás, és azt szolgálja, hogy a felhasználók csatlakozni tudjanak az ún. captive portalokkal védett wi-fi hálózatokhoz (pl. ilyenek a hotelek hálózatai is), amelyek ellenőrzést igényelnek a belépés előtt. A Google álláspontja lényegében az, hogy a szivárgás során nem kerülnek nyilvánosságra igazán érzékeny adatok, s hogy nem ezek az ellenőrzések az egyetlen kivételek a VPN-kapcsolat alól.

A Mullvad ugyanakkor nem ért egyet az Android fejlesztőjével,  s szeretné elérni, hogy kikapcsolhatók legyenek ezek az kapcsolódási ellenőrzések, s hogy az operációs rendszer dokumentációjában is legyen egyértelműen feltüntetve a szivárogtatás ténye. A VPN-szolgáltatásokat világszerte milliók használják, s különösen azokban az országokban játszanak fontos szerepet, ahol az internet állami cenzúrázása miatt csak ezek segítségével érhetők el bizonyos weboldalak és online szolgáltatások.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.