Hirdetés

VPN-t mindenkinek - így gondoskodhatsz ingyen a biztonságról és az anonimitásról



|

Nagyon hasznos a VPN, de mint mindig, a prémium szolgáltatások pénzbe kerülnek. Megnéztük, mire számíthatsz, ha szeretnél nagyobb biztonságot és anonimitást ingyen vagy nagyon olcsón.

Hirdetés

Amennyiben gyakran használsz nyilvános Wi-Fi-hálózatot internetezésre, a VPN-szolgáltatás (Virtual Private Network, virtuális magánhálózat) az egyik legjobb dolog, ami történhet veled. Segítségével a teljes internetes adatforgalmat titkosíthatod, így egyrészt biztos lehetsz benne, hogy a hálózat üzemeltetője nem fogja tudni, mit csinálsz, másrészt a hackerektől is egy füst alatt megszabadulhatsz, hiszen ők sem fognak tudni belenyúlni az általad forgalmazott adatokba. Nyugodtan bankolhatsz vagy bejelentkezhetsz a Facebookon anélkül, hogy aggódnod kellene.

IP-címed elrejtésével elbújhatsz továbbá a reklámszolgáltatók szeme elől is; ez ráadásul egy olyan dolog, amely miatt vannak, akik nemcsak nyilvános hálózaton barangolva, hanem otthon is használnak VPN-t. Végül, de nem utolsósorban a VPN hasznos akkor is, ha olyan szolgáltatást szeretnél használni, amely egy adott helyen vagy régióban nem elérhető - például torrenteznél a szállodában, netán egy kínai kiruccanás alkalmával szeretnél képeket feltölteni a Facebookra vagy az Instagramra. A prémium VPN-szolgáltatások ugyanakkor nem olcsók, éves díjuk akár 70-80 euró is lehet, ami a mostani árfolyamokkal számolva mindenképpen érezhető tételt jelent a családi költségvetésben. Vannak azonban ingyenes alternatívák is - ebben a cikkben annak járunk utána, hogy ezek mennyire életképesek.

Hirdetés

Böngészőbe integrálva

Internetezéshez a legkényelmesebb alternatívát a böngészőbe integrált megoldások jelentik. A jelenleg legnépszerűbb böngésző, a Chrome alapból nem támogatja ezt a funkciót, a Chromiumra épülő Edge és Brave böngészőkben azonban megtalálhatod. Egyelőre a Firefoxban sincs VPN, a ráépülő, az akár a teljesen anonim böngészést a zászlajára tűző Torban viszont igen. Ha egy böngésző nem támogatja a VPN-t, akkor az alkalmazásboltban még mindig kereshetsz olyan modult hozzá, amely pótolja ezt a hiányosságot. (A Firefoxhoz kis magyarázat: a Mozilla egy ideje már teszteli saját, Private Network néven futó megoldását, de az egyelőre csak bétaváltozatban érhető el, és csak az amerikai felhasználók számára. Számunkra tehát ez egyenértékű azzal, mint ha a szolgáltatás nem is létezne.) Hogyan működik?

A böngészőben a funkció aktiválását követően a program nem közvetlenül csatlakozik a weboldalakhoz, hanem egy VPN-kiszolgálón keresztül. Jellemzően arról van szó, hogy a böngészőt fejlesztő cég valamilyen megállapodást köt egy VPN-szolgáltatóval, de saját tulajdonú és üzemeltetésű szerverre is van példa; a Microsoft az Edge-ben lévő VPN-t a Cloudflare segítségével biztosítja, az Opera viszont saját szervereket használ.

A böngészőfejlesztő cégeknek elemi érdeke, hogy egymásra licitálva a biztonságot előtérbe helyező szolgáltatásokat kínáljanak, a VPN-hez azonban megfelelő infrastruktúra kell, amit fenn is kell tartani - a beépített VPN így inkább csak egyfajta mézesmadzag, amely mindig korlátos. A két fenti példánál maradva, a Microsoft Edge-ben lévő VPN csak bejelentkezést követően működik, és havi szinten 1 GB adatforgalom erejéig használható.

Ez nem sok mindenre elég; a PC World kezdőlapja például körülbelül 6 MB, így ha naponta csak egyszer megnézed, máris kimerítetted a havi keret hatodát.

Noha az Edge intelligensen kezeli a VPN-t, és beállítástól függően csak akkor aktiválja magát, ha nyilvános hálózaton keresztül internetezel, az 1 GB-os keret normál használat mellett akkor sem valószínű, hogy néhány külföldön töltött napnál többre elegendő. Az Operánál a VPN adatmennyisége korlátlan, viszont a szolgáltatás a geolokációs korlátok megkerülésére nem használható, és szinte egyáltalán nem konfigurálható. Nem működik vele továbbá az sem, ha szeretnéd elrejteni az adatforgalom típusát. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a böngészőbe integrált VPN - nem túl meglepő módon - csak a böngészőn keresztül forgalmazott adatokat védi. Mindebből adódóan a böngészőbe integrált VPN az "egynek nem rossz" kategóriába esik; ha semmi mást nem tudsz használni, akkor jobb, mint a semmi. Viszont a beépített VPN mindig korlátos, és számolni kell azzal is, hogy emiatt hamis biztonságérzetet kelt. Főleg a laikusok szemében, akik könnyen gondolhatják azt, hogy a teljes hálózati adatforgalmuk védett.

Teljes értékű VPN - ingyen

Ha arra számítasz, hogy most megmutatjuk neked, mely szolgáltatóktól kaphatsz teljes értékű, mégis ingyenes VPN-t, akkor csalódást kell okoznunk. Amint korábban már említettük, a VPN-szolgáltatás üzemeltetéséhez kiterjedt infrastruktúrára és nagy sávszélességre van szükség, így természetes, hogy valamilyen módon fizetni kell érte. A legtöbb prémium szolgáltató (ExpressVPN, NordVPN, ProtonVPN, CyberGhost, SurfShark stb.) rendelkezik ingyenes verzióval, ez azonban szinte mindig idő-, esetleg adatkorlátos. Üdítő kivétel a ProtonVPN, amelynek ingyenes változata időbeli és adatforgalmi korlát nélkül működik - sebessége azonban 380 kb/s-ban korlátozott, és csak néhány szerver közül választhatsz, így teljes értékűnek ez sem mondható.

A prémium szolgáltatások legfontosabb előnye, amellett, hogy maximálisan védik az adataidat, hogy nagyon jól konfigurálhatók; többek között beállítható az is, hogy melyik országban lévő szerverre szeretnél csatlakozni.

Ez azért fontos, mert innentől kezdve minden szolgáltatás úgy érzékeli majd, hogy abból az országból csatlakozol. A prémium szolgáltatások általában egynél több kapcsolatot is engednek, így egyetlen előfizetéssel az egész családot biztonságban tudhatod.

A felhasználói feltételeket viszont mindig el kell olvasni, mert előfordulhat, hogy a szolgáltató a kedvezőbb árat úgy tudja elérni, hogy a böngészési statisztikákat továbbértékesíti harmadik fél számára. Ez akkor is aggályos, ha mindezt névtelenül teszi, hiszen a VPN egyik előnye pont az lenne, hogy el tudsz bújni a kíváncsi szemek, lényegében a szolgáltatók nyomkövetési megoldásai elől. Ezt szem előtt tartva csak olyan szolgáltatást használj, amely ismert és régóta jelen van.

Csináld magad!

VPN-szolgáltatást nemcsak vásárolni tudsz, hanem arra is van lehetőséged, hogy otthon saját szervert üzemelj be. Nagy általánosságban ez sem tökéletes megoldás, persze, mert a földrajzi korlátokat így csak annyiban tudod átlépni, hogy magyar IP-t használsz, a világ bármely pontján is legyél éppen. Ha viszont az elsődleges szempont számodra az, hogy nyilvános hálózatokon is biztonságosan netezz, akkor megfontolandó ez az alternatíva. A sebesség ebben az esetben alapvetően az otthoni internetkapcsolat feltöltési sebességétől és attól függ, hogy milyen gyors a tartózkodási helyed és Magyarország között az internetkapcsolat.

Az otthoni, csináld magad VPN előnye, hogy bárhol a világban pontosan ugyanazokkal a feltételekkel internetezhetsz, mint ha csak otthon ülnél a számítógép előtt.

Ez olyannyira igaz, hogy mondjuk Amerikában vagy akár Japánban ugyanúgy elérheted az otthoni hálózaton keresztül megosztott mappákat, például a NAS-meghajtókat. Nincs adatforgalmi korlát, a sebességet is csak a netkapcsolat feltöltési sebessége limitálja, és mivel az otthoni hálózatig az adatok titkosítva közlekednek, nem kell aggódnod amiatt sem, hogy a szálloda vagy bárki más bekukucskálna abba, hogy mit csinálsz. Még csak azt sem fogja látni senki, hogy milyen weboldalakat töltöttél be.

Hátrányként jelentkezik, hogy országot nem választhatsz, az IP-cím mindig magyar lesz. Ezzel a módszerrel ráadásul, mivel az otthoni hálózaton keresztül fogsz csatlakozni a világhálóra, a Facebook és társai elől sem tudsz elbújni, ők pontosan ugyanúgy gyűjthetik rólad az adatokat, mint egyébként. További hátrány, hogy az otthoni VPN-szerver az átlagosnál összetettebb feladat, így mindenképpen igényel némi szakértelmet.

Otthoni VPN-szerver-alternatívák

Ha mégis otthoni szervert szeretnél készíteni, akkor van pár lehetőséged. Az egyik az, hogy az egyébként is használt PC-re telepítesz fel egy kiszolgálót. Ebben az esetben a WireGuardot ajánljuk, amely a korábban de-facto szabványként működő OpenVPN-nél jóval egyszerűbb és gyorsabb alternatívát kínál. Windowsra, macOS-re és Linuxra egyaránt elérhető, kliens pedig Androidhoz és iOS-hez is van. A telepítési procedúra (a szerver és a kliensek felkészítése) még így is kicsit körülményes lehet, de cserébe egy teljes értékű kiszolgálód lesz otthon. Azzal a cseppet sem elhanyagolható hátránnyal, persze, hogy a VPN-szerver működéséhez a PC-t bekapcsolva kell hagyni, tehát a dolog úgy lesz ingyenes, hogy közben mégsem az. Egy 50 wattos fogyasztással rendelkező PC naponta 40-80 forint közötti összeget fogyaszt el, ami nem a világvége, de ennek fényében a VPN-szolgáltatók 3-5 dolláros díja sem olyan vészes. Főleg, ha rendszeresen szükséged van a VPN-re. Gondoskodni kell továbbá arról is, hogy a dinamikusan változó, otthoni IP-cím ellenére mindig elérd az otthoni netet, vagyis egy DDNS-kiszolgálót is csatasorba kell állítanod.

Ugyanez kicsiben már sokkal jobb alternatíva: ha van kéznél egy Raspberry Pi, akkor befoghatod azt is erre a feladatra. A minigép néhány wattos (készenléti) fogyasztása napi szinten kevesebb, mint 10 forintba kerül. Viszont a szerver telepítése bonyolultabb, mint Windows alatt - főleg akkor, ha nem szoktál hozzá a parancssoros működéshez. Szerencsére az interneten van jó pár leírás, amely végig vezet ezen a feladaton.

A legjobb viszont kétségtelenül az, ha olyan routered vagy NAS-od van otthon, amely támogatja a VPN-kapcsolat létrehozását. Ha nem is teljesen konfigurációmentes a telepítés és a beüzemelés, az biztos, hogy ez a módszer a legkényelmesebb. Kezdjük ott, hogy a router vagy a NAS eleve kezeli a dinamikus DNS-ből adódó problémákat; ennek persze feltétele, hogy regisztrálj egy fiókot a router vagy a NAS gyártójánál, de ezt követően működik minden, mint a karikacsapás. A VPN-funkciót a NAS-on vagy a routeren külön letölthető alkalmazás nyújtja. Telepítés és indítás után többféle VPN-szerver típus közül választhatsz; érdemes a gyártó saját megoldása helyett az OpenVPN-t választani, amely megfelelő beállításokkal teljesen biztonságos kapcsolat létesítését teszi lehetővé. A szerver beállítása és elindítása után egyszerűen letölthető a konfigurációs fájl, amelyet a másik eszközre letöltött OpenVPN-kliensbe pár kattintással integrálhatsz.

Verdikt

Ingyenes, teljes értékű VPN nem létezik, de attól függően, hogy a biztonság vagy a geolokációs korlátok megkerülése a célod - vagy ha csak a böngésző forgalmát rejtenéd el -, léteznek olyan alternatívák, amelyekkel érdemes egy próbát tenned.

Otthoni VPN beüzemelése NAS-sal

1. Töltsd le a megfelelő bővítményt

Lépj be a NAS kezelőfelületére, majd keresd meg az alkalmazásboltban azt a bővítményt, amely a VPN-kapcsolatot fogja kezelni. Ha megvan, akkor természetesen telepítsd is fel - ha szükséges, indítsd újra a NAS-t. (A leírtak router esetén is érvényesek, kis változtatással.)

2. Konfiguráld a VPN-szervert

Indítsd el a VPN-szervert, majd a rendelkezésre álló opciók közül válaszd ki az OpenVPN-t. Engedélyezd a VPN-funkciót, a titkosításnál pedig állítsd be a legbiztonságosabb opciót (jellemzően azt, amelyik AES-256 bites titkosítást használ).

3. Konfigurációs fájl letöltése

Töltsd le a konfigurációs fájlt és a tanúsítványt. Ez a legkényelmesebb módja annak, hogy a beállításokat a kliensbe importáld, de ha szeretnéd, akkor kézzel is beírhatod az adatokat. A letöltött fájlt azonban meg kell nyitnod a PC-n, mert a szerver címét manuálisan kell beírnod.

4. DDNS beállítása

Ha a router vagy a NAS rendelkezik DDNS-szolgáltatással, akkor kapcsold be. Ha nem, akkor regisztrálj egy ingyenes, webes szolgáltatónál - ez mindenképp szükséges ahhoz, hogy a VPN-szervert mindig biztonsággal elérd, hiszen az otthoni IP-cím dinamikusan változik.

5. Portátirányítás

A VPN-szerver az 1194-es portot használja. A routerben be kell állítani egy átirányítást, hogy az ezen a porton történő adatforgalom minden esetben a NAS felé legyen továbbítva. Ezt a lépést kihagyhatod, ha nem NAS-t, hanem routert állítasz be VPN-szerverként.

6. Beállítások importálása

Töltsd le az OpenVPN-klienst, majd másold át a korábban letöltött konfigurációs fájlt és a tanúsítványt a telefonodra. Importáld a beállításokat. Ha megvagy, teszteld le a VPN-szervert - ha mindent jól csináltál, létrejön a kapcsolat.

Még több hasonló cikket olvasnál? Vedd meg a 2022/11-es PC World magazint, ráadásul ajándék szoftvereket és PC-s teljes játékot is kapsz, ha így teszel! 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.