Hirdetés

Az otthoni kádakba költöznek a bezárt japán fürdők



|

A járványhelyzet miatt nem látogathatók Japán híres, melegvizű forrásairól híres fürdői, ezért VR szemüvegen át közvetítik az élményt a lakásokba, hogy könnyebbé tegyék a karantént.

Hirdetés

A világ minden részén keményen érintik a turizmust a koronavírus kapcsán bevezetett utazási és kijárási korlátozások, valamint a szolgáltatások, szálláshelyek időszakos bezáratása. Emellett maguk az utazni vágyók is hiába álmodoznak arról, hogy a négy fal közül kiszabadulva ellátogathatnak valami szebb és nyugodtabb környezetbe. Így van ez Japánban is, ahol ráadásul a városiak nagy része a világátlaghoz képest kisebb lakásokban él, ezért nagy kereslete van a különféle turisztikai célpontoknak.

Hirdetés

Az egyik előszeretettel látogatott hely egy Arima nevű városka, amely melegvizű forrásairól híres, ennek megfelelően tele is van olyan szállodákkal és wellnessközpontokkal, amelyek a fürdőkultúrára építenek. Egyes itteni ryokanok, azaz fürdőkkel és étkezőkkel ellátott hagyományőrző vendéglátóhelyek tulajdonosai összefogtak, és 360 fokban nézhető videókat töltöttek fel a medencékben és egyéb helyeken felvéve egy közös YouTube csatornára, hogy ezekkel kicsit enyhítsék az otthonmaradásra kényszerülőkre nehezedő pszichológiai nehézségeket.

Az ajánlásaik szerint ezeket a videókat kiválóan lehet arra használni, hogy egy VR headsetet felvéve becsobbanjon mindenki saját kádjába, és úgy érezze, hogy nem az otthoni, miniatűr fürdőszobában ázik, hanem egy festői domboldalra néző, természetes kialakítású medencében, vagy egy tradicionális kialakítású, fával borított fürdőteremben.

Az élmény ezáltal azoknak is megadatik, akik Japántól messze laknak és esélyesen soha az életben nem jutnának el Arima környékére sem. Érdekes kísérlet, bár persze azért óvatosan kezelendő - maguk a feltöltők is arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy VR headsettel a fejen sokkal óvatosabban kell mocorogni a fürdőszobában, hogy elkerüljük az elcsúszás és egyéb baleset veszélyét, és persze arra is figyelni kell, hogy a headseteket ne vizezzük össze, vagy ne ejtsük bele a teli kádba. Egyes próbálkozók szerint azok se járnak túl jól, akik túl forróra állítják a hőmérsékletet és otthoni gőzfürdőben szeretnek lazítani, a pára ugyanis hamar beszivárog a headsetek belsejébe és elhomályosítja a lencséket. Gesztusnak mindenesetre kedves a japán szálláshelyek ötlete - már csak az a kérdés, mit csináljon az, akinek VR eszköze sincs, és kád helyett is csak tusolóval szerelték fel a lakását...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.