Hirdetés

Privát WhatsApp csoportmeghívókat is könnyen találni a neten



|

Több százezer olyan csoportmeghívót is kidobhat egy sima Google keresés, amelyeket elvileg nem szántak mindenkinek.

Hirdetés

Jordan Wilton tech-újságíró nemrég Twitteren tette közzé, hogy a privát WhatsApp csoportoknál használt meghívók linkjeit a Google indexeli, és így azok kereshetőek online. Az appok visszafejtésével foglalkozó Jane Manchun Wong mindezt megerősítette, így alapvetően egyszerű keresési kifejezésekkel is lehet találni laza 400 000 ilyen hivatkozást. A WhatsApp állítása szerint ők minden esetben megteszik, amit lehet, tehát az appban az összes meghívó titkosítva van, viszont a felhasználók ellen már nem tudnak védekezni: az így megtalált linkeket azért indexelhette a Google, mert a felhasználók megosztották ezeket valamilyen egyéb webes felületen.

Hirdetés

Wong ugyanakkor rámutatott, hogy ez így azért kissé billegő állítás, és az ilyen nagységrendű elérés belső hibát feltételez, ami megfelelő konfigurációval mindez könnyen megelőzhető lett volna. A jelek szerint egy sima kereséssel tehát bárki hozzáférhet a privát csoportokhoz a megfelelő keresési szavak használatával, és így érzékeny adatokhoz, nevekhez, telefonszámokhoz is hozzájuthatnak adott esetben. 

A mostani ügy azért is érdekes és kínos, mert a Facebook tulajdonában lévő cég épp az adatbiztonsággal és a beszélgetések biztonságosságával szokott maga mellett kampányolni. Ehhez képest nem ez az első WhatsApp biztonsági baki, elég csak az Amazon vezér Jeff Bezos WhatsApp üzenettel feltört telefonjára gondolni - mellesleg az üzemeltetők itt is azzal védekeztek, hogy az app csak a közvetítő, azért már az operációs rendszer tehet, hogy ha valaki valamilyen üzenetküldőn átlő egy fertőzött üzenetet, azt futtatni is lehet a címzett mobilján. Szóval a jelek szerint verbális védekezésben erős a WhatsApp, csak most egy kicsit a konkrét biztonságon is kellene reszelniük egy kicsit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.