Hirdetés

Wi-Fi, amitől nem leszel ideges



|

Eltünedező jel, vánszorgó adatok és kilóméteres ping - mindenki találkozott már rossz Wi-Fi-vel. A gyártók azon munkálkodnak, hogy ez végre a múlt legyen, ezért a két legmenőbb technológiát házasították.

Hirdetés

Megreformálta a számítástechnikát, sőt, a mobilitást a Wi-Fi technológia, de hiába van már velünk nagyjából 20 éve, egyszerűen nem tökéletes. Elég néhány fal, és a jel már alig észlelhető, egy rossz antenna, egy födém és a vétel azonnal megszűnik.

Hirdetés

A biztonsági problémák ismeretesek, bárki által hozzáférhető módszerekkel feltörhető egy-egy Wi-Fi hálózat és a nyitott Wi-Fi hotspotok is sok-sok veszélyt rejthetnek. A gyenge router már csak hab a tortán, ilyenkor egy több eszközös, okoskütyükkel felszerelt (vagyis ma már átlagos) otthont sem bír kiszolgálni egyetlen, mondjuk szolgáltatótól ingyen beszerzett hálózati központ.

 

Mesh és Wi-Fi 6

A Wi-Fi 6 a 802.11ax szabvány barátságos jelölése és jobb, ha hozzászoksz, hogy idén már minden új és értelmes zsinórnélküli eszköz ezt támogatja. Az új Wi-Fi szabvány sokkal stabilabb jelszintet, nagyobb sávszélességet és lefedettséget, továbbá biztonságot és több eszköz esetén is zavartalan sebességet garantál. Ez már tavaly elérhető volt (2019. szeptemberében véglegesítették a szabványt), de csakis méregdrága routerek és csúcskategóriás klienseszközök esetén.

A TP-Link 2020-ban nem csupán az elérhető árú Wi-Fi 6 routerekkel szeretne sikert aratni (az AX50-es modellt már nyúzzuk is, hamarosan érkezik a teszt), hanem a Mesh-világába is elhozza az új szabványt. A Mesh lényege, hogy több központ összekapcsolódik egy közös hálózattá, így nem egy helyről kapják a kliensek a Wi-Fi jelet, hanem több központtól, amelyek okos elhelyezésével tökéletes lefedettséget érhetsz el akár nagy, többszintes lakások esetén is.

 

Deco X9

A CES-en három új AX-es Deco Mesh rendszert mutatott be a cég, amelyből a csúcsot az X9 képviseli. Ez AX6600-as, összesített sebességre képes (574+1201+4804 Mb/s), a feldolgozó egysége pedig akár 200 klienssel is elbánik egyidejűleg. A Mesh-t kihasználva a maximális alapterület 560 nm, ráadásul a Mesh központok egymással mindig a legelőnyösebb backhaul hálózaton kommunikálnak. A WAN port (erre kapcsolódik a szolgáltató internetelérése) 2,5 Gb/s-os és a mobilos app mellett persze a megszokott kényelmi funkciók sem hiányoznak.

 

Deco X90 és X20

A középkategóriában az AX3000-es Deco X60-at indítja a cég, amely Wi-Fi 6-os 5 GHz-en 2402 Mb/s-ra képes, méghozzá 150 klienssel. A WAN port ezúttal is 2,5 GbE-s, a LAN-ok pedig 1 GbE-sek, ami a legtöbb feladatra tökéletesen elegendő.

A belépőszinten a Deco X20 érkezik, amely szintén Wi-Fi 6 szabványú, a központi egység kellőképpen erős, viszont 5 GHz-en 1201 Mb/s sebességig lehet eljutni.

Legyen szó bármelyik Mesh-ről, az intelligens roaming adott, vagyis hiába sétálgatsz a lakásod legtávolabb eső pontjába, a vétel mindig tökéletes lesz. A Trend Micro HomeCare is elérhető és aktiválható, így már a routeren fennakadnak a vírusok és kártevők, sőt, szülői felügyeletből is egészen fejlettet kapsz.

Jó hírünk, hogy mindegyik szett kapható lesz Magyarországon a második negyedévtől, de sajnos pontos árakat még nem sikerült kiderítenünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.