Hirdetés

Wi-Fi 6E teszt - szteroidon a mesh



|

A TP-Link új mesh rendszere már 6 GHz-en is képes kapcsolódni, ezzel jövőtálló és villámgyors otthoni hálózatot építhetsz ki. Leteszteltük, hogy milyen a next-gen száguldás.

Hirdetés

Hosszas előkészületek és rengeteg iparági egyeztetés szükséges ahhoz, hogy egy olyan elterjedt technológia, mint a vezeték nélküli hálózati kapcsolat, vagyis a Wi-Fi szabvány szintet léphessen. Felhasználói szemmel a fejlődés csigalassú, és bár abban mindenki egyetért, hogy kényelmes és magától értetődő ma már a WLAN-hálózatok megléte, abban sincs vita, hogy ezek még mindig fényévekre vannak a tökéletestől.

Most mégis úgy tűnhet, hogy a szokásosnál hamarabb érkeznek az újabb fejlesztések, mint például a mesh rendszerek és legújabban a Wi-Fi 6E. A Wi-Fi Alliance és a hálózati termékek gyártói e kettő egyesítésében látják a következő lépcsőfokot (mielőtt a Wi-Fi 7 elterjed).

Sikerült beszereznünk egy komplett Wi-Fi 6E-kompatibilis rendszert tesztelésre, amely nem csupán a legújabb szabványt támogatja, de ennek tetejébe még mesh kiépítésű is, így a két technológia együttes (áldásos) hatását tudtuk megtapasztalni.

Hirdetés

Lehet 1 GHz-cel több?

A Wi-Fi 6E szabvány lényege roppant egyszerű: vették a Wi-Fi 6 szabványnál bevezetett új megoldásokat, ám az adatokat a zsúfolt 5 GHz-es vivőfrekvencia helyett áttették 6 GHz-re. Ez a sáv 5925-7125 MHz között található, és összesen hét darab, 160 MHz széles csatornát (vagy 14 darab 80 MHz-eset) kínál. Összehasonlításképp 5 GHz-en 500 MHz áll rendelkezésre, 2,4 GHz-en pedig 70 MHz. A 6E-szabványt korlátozza azonban, hogy többek között az Európai Unióban is csak az alsó sávot engedélyezték 5925-6425 MHz között, a nagyobb frekvencia némileg csökkentheti a hatótávot, és a 6 GHz-es sávot a mikrohullámú adatkapcsolatok már régóta használják, ami adott esetben gondot jelenthet a Wi-Fi 6E-kapcsolatnál.

Az új, "E" jelzésű fejlesztés nem minősül új szabványnak, ezt jelzi az is, hogy az IEEE szabványjelölés változatlan (802.11ax), de a 6 GHz támogatása nem oldható meg egy szimpla szoftverfrissítéssel, teljesen új eszközökre van hozzá szükség minden oldalon. Aki még nem cserélte le régebbi eszközeit Wi-Fi 6-osra, annak váltáskor már a Wi-Fi 6E is elérhető, de arra számítani kell, hogy a bonyolultabb Tri-Band felépítés miatt ezek a készülékek is drágábbak lesznek valamennyivel. A Tri-Band elengedhetetlen, így biztosítható, hogy a Wi-Fi 6E hálózati központok tökéletesen kezeljék a régebbi klienseszközöket 2,4 GHz-en is.

Mesh+6 GHz - házi szupersztráda

Tesztünkre a legújabb TP-Link XE75 AXE5400-as, kétdarabos mesh rendszert sikerült megszereznünk, hozzá pedig egy TP-Link Archer TXE75E, valamint egy Mercusys MA86XE kártyát. Mindkét klienseszköz asztali PC-t igényel, és az Intel AX210-es vezérlőjére épül annyi különbséggel, hogy a drágább TP-Link modell a PC hátuljától elvezetett, külön antennaállást használ, amivel jobb vétel érhető el. Az elméleti sebesség mindkét esetben 2×2 MU-MIMO-val, 160 MHz széles csatornán maximálisan 2,4 Gbit/s lehet, amely 5 GHz-en is elérhető, azonban 6 GHz-en kevesebb zavar van és könnyebb a csatornaválasztás is. Kapunk még Bluetooth 5.2-kapcsolatot, és természetesen minden, a Wi-Fi 6 esetében megismert szolgáltatás is elérhető itt.

A Deco XE75 szintén 2×2 MU-MIMO-t támogat, így a 2,4 Gbit/s a maximális tempó 6 GHz-en is, a Tri-Band működés szintén adott, és ha jól helyezed el a két eszközt, akár 500 nm-es területet is lefedhetsz. A hengeres egységek mindegyikén három-három darab, gigabites LAN/WAN-port található (2.5 GbE-t a Pro változat kínál), USB nincs, viszont adott a védelmi modul, az egyszerű bővíthetőség, az Amazon Alexa hangvezérlés és a mobilapp. Utóbbi kritikusan fontos, sajnos a normál webes felületen szinte semmilyen beállítási lehetőséged nincs, csupán a fontosabb információkat tudod ellenőrizni.

A tesztelés során kifejezetten a Wi-Fi 6E nyújtotta stabil és zavartalanabb, nagy sávszélességű adatátvitelre voltunk kíváncsiak. A Deco XE75 duónál nem alkalmaztunk kábeles backhault, az automatikus WLAN-felépítésre hagyatkoztunk. Közvetlenül a router mellett mérve a Wi-Fi 6E-tempót 2401 Mbit/s-on kapcsolódott a Wi-Fi 6E kliens-PC és a szintén Wi-Fi 6E mobiltelefon is. Az adatátvitel ennél persze kevesebb volt, de itt is sikerült 867-912 Mbit/s-ot mérnünk. Több fallal elválasztva a sebesség már jelentősen csökkent, és nagyjából egy erősebb Wi-Fi 6 router hatótávolságát, illetve teljesítményét mértük 347 Mbit/s-on. A mesh rendszer kiépítésénél elsőként túlságosan messzire került egymástól a két központ; sajnos a Deco app nem segít a megfelelő pozíció megtalálásában, ám miután a másodlagos egységet áthelyeztük, a rendszer WLAN backhaullal is szépen, stabilan működött, beleértve az oly könnyen megkedvelhető Wi-Fi roamingot is.

Mindenki váltson?

A Wi-Fi 6E nem csodaszer, nem fog tőle megtáltosodni hálózatod, és ha nem rendelkezel Wi-Fi 6E-képes készülékkel, a 6 GHz-es sávból semmit sem fogsz tudni kihasználni. Ha viszont sok eszközöd van, köztük több is támogatja a nagyobb frekvenciát, és rémálmaidban sem szeretnéd még egyszer azt tapasztalni, hogy Wi-Fi-vakfolt van a lakásodban, akkor a mesh+Wi-Fi 6E kiváló kombináció, ráadásul időtálló is, hiszen a Wi-Fi 7 szabványt várhatóan 2024-ben véglegesítik, elterjedni pedig csak az ezt követő években fog.

HomeShield: Vírusvédelem a routeren

Nem kérdés, hogy minden eszközünket védenünk kell a támadások, adatlopások ellen, ám egy otthoni hálózaton adja magát, hogy már az első bejövő pontnál találkozzanak a kártevők egy erős védfallal. A TP-Link mesh rendszereiben (és sok másik Archer routerben) ezt a feladatot a HomeShield végzi el. Ebbe aprólékos QoS, szülői felügyelet, hálózatoptimalizálás és komplett vírusvédelem is beletartozik a tűzfalon felül. A megoldás hatékony, ugyanakkor le kell nyelni a keserű pirulát, hogy a Pro verzióért havidíjat vagyunk kénytelenek fizetni, ráadásul mobileszközöknél ez nem váltja ki a kliensoldali védelmet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.