Hirdetés

A WiFi-d mostantól azt is megmondja, hogyan alszol



|

Sok mindenre jó a vezetéknélküli technológia, de erre a felhasználási módra senki se gondolt. Eddig.

Hirdetés

A WiFi már velünk van jó ideje. Egy időben luxusnak számított, ha valakinek már nem Ethernet-kábelen kellett lógnia, mostanában pedig teljesen egyértelmű, de mondhatjuk akár úgy is, hogy alapszintű követelmény a legtöbb modern háztartásban, irodában, köztereken... szóval mindenhol. Az se kérdéses, mire használjuk: csatlakoztatunk vele eszközöket, küldjük és fogadjuk az adatokat, unalomig ismert tények ezek. Na, és erre most jön ez:

Hirdetés

Az MIT kutatói ugyanis nemrég kifejlesztettek egy WiFi-technológián alapuló, mesterséges intelligenciával összekapcsolt szenzort, amely arra képes, hogy észlelje a megfigyelt személyek alvási ciklusainak változásait. A hírek szerint tökéletesen meg tudja különböztetni a mélyalvást, a szundikálást, vagy az álmodásra leginkább "haszznált" REM-szakaszt (tehát a gyakori szemmozgásokkal járó állapotot).

Miért fontos aludni?

Ez pedig azért nagyon hasznos, mert nagyon sokat segít az alvási rendellenességek diagnosztizálásában és kezelésében. Ezeket a sorokat is egy évtizedek óta "gyakorló" insomniás írja, a kóros álmatlanság pedig csak egy a sokféle alvászavar között, ami megkeserítheti a betegek nappaljait, teljesítményüket, érzelmi életüket, agyi funkcióit, de akár konkrét szervi betegségek kialakulásához is vezethet. Szóval figyelni kell az alvásra, mind hosszban, mind minőségben, ezt viszont eddig csak olyan módszerekkel lehetett kivizsgálni, ahol a pácienseket mindenféle tappancsokkal, drótokkal és egyéb bizgentyűkkel aggatták tele az alvás megfigyelése előtt - az ilyen kényelmetlenségek pedig pont azt eredményezték, hogy a vizsgálatok egy része nem valós eredményeket hozott, mivel a beteg a szokatlanságok miatt máshogy alszik, mint egyébként.

A WiFi viszont rádiójeleken alapuló technológia, amit használnak már hasonló dolgokra, például "átlátnak vele a falon". Tehát ha ilyen módszerrel tapogatjuk le az alvó embereket, azok nem érzékelnek a dologból semmit, zavartalanul alhatnak (vagy próbálhatnak aludni), és az eredmények is teljesen valósak maradnak. Az MIT fejlesztői egy olyan eszközt fejlesztettek tovább, amely WiFi rádiójelek segítségével figyelte az alvó kisbabák légzését és szívverését.

Alvó ügynökök és Csipkejózsikák

A Massachusetts-i Általános Kórház kutatóival együtt az MIT tudósai egy olyan megoldást hoztak létre, amely kiválóan elkülöníti egymástól a vizsgált alanyok alvási stádiumait. Meg tudja állapítani, ha épp felszínesen alszanak (ez a kognitív agyi funkciókat állítja helyre), ha mélyen alszanak (ez a memória "rendezéséért" felelős szakasz, egyfajta biológiai töredezettségmentesítés), és a REM állapotot (a már említett gyakori szemmozgás szakaszban álmodjuk a legtöbbet, ami leginkább az érzelmi stabilitásért felelős). Az alvók környezetében elhelyezett eszköz rádiójelekkel tapogatja le a pácienst, majd a visszaverődött jelek alapján elemzi, épp milyen fázisban alszik. Az elemzésben mesterséges intelligencia segít, amely az addigi vizsgálati adatokból, valamint az előzetesen betáplált információkból találja ki, milyen állapotot jeleznek a rádiójelek frekvenciájának apró változásai.

A kisebb laptop méretében legyártott tesztkészülékeket a falon helyezték el, és az eddigi 25 tesztalany esetében 80 százalékos pontossággal állapította meg az alvás fázisait - ez már megegyezik a jelenlegi EEG-alapú mérések pontosságával, és ahogy egyre több tesztalany adatait tudja kezelni az MI, a WiFi-re épülő eljárás még sokkal pontosabbá válhat.

A remények szerint az eljárást hamarosan olyan komoly betegségek jobb megismerésében is használhatják, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór, de segíthet a légzésproblémákkal járó, kifejezetten veszélyes alvási apnoé kezelésében is.

Szóval itt tartunk, nemrég még hallhattunk olyan csodás megállapításokat is, hogy ezek a modern vackok kisütik az agyunkat, mára viszont pont ezek a modern vackok segítenek, hogy az agyunk jobb formában legyen, mint valaha. Jó éjszakát!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.