Hirdetés

Windows-kozmetika: így díszítsd fel a rendszered!

|

Ha meguntad a Windows rendszerek gyári kezelőfelületét, néhány ügyes segédprogrammal egészen új színt vihetsz a rendszer kinézetébe.

Hirdetés

Van, aki tökéletesen elégedett a Windows 10 kezelőfelületével és kialakításával, de bárkivel előfordulhat, hogy egy idő után valami másra vágyik - nem Linuxra vagy Hackintoshra -, mondjuk egy személyre szabott és virtuálisan átalakított Windowsra. A rendszer számos elemét teljesen átkozmetikázhatjuk egy-két ügyes trükkel vagy célprogrammal. Most megmutatjuk, melyek a legjobbak ezek közül.

Hirdetés

Hangok átállítása

A testre szabott élményhez értelemszerűen saját hangok is járnak: például a bejelentkezési hang, amelyet rögtön az asztal betöltésekor hallhatunk. Ennek cseréje egyszerű: válasszunk egy kis fájlméretű és rövid dallamot (bármilyen formátumú lehet, de a legjobb a .wmv). Kattintsunk jobb gombbal az asztalon, majd jöhet a [Személyre szabás>Témák>Hangok] menü. Rengeteg hangot módosíthatunk, de a be- és kijelentkezési dallamok átállításához elsőként a rendszerleíróban kell trükköznünk. Nyomjuk meg a [Win + R] gombokat, majd navigáljunk a [HKEY_CURRENT_USER/AppEvents/EventLabels/WindowsLogon] mappába, és kattintsunk duplán az [ExcludeFromCPL]-re. Állítsuk az értékét 0-ra, aztán pedig ismételjük meg ezt a [WindowsLogoff] mappánál is. Ezt követően a fentebb említett menüben ezeket is lecserélhetjük.

Háttércserék és asztali videó

A bejelentkezéskor megjelenő képet úgy válthatjuk le, ha lenyomjuk a [Win+I] kombinációt a [Fiókok>Az Ön adatai>Kép készítése] menürészben. A bejelentkezésnél és a zárolásnál megjelenő hátteret úgy módosíthatjuk, ha jobb gombot nyomunk az asztalon, ezután pedig jöhet a [Személyre szabás>Zárolási képernyő>Háttér] és a választott fotó(k). A kép megjelenítését ki is iktathatjuk egy lent található kapcsoló segítségével, illetve fontos, hogy csak akkor jelenik meg az új háttér, ha a zárolási képernyő engedélyezve van, és jelszót is használunk. A [Win+R>netplwiz] futtatásával ki is kapcsolhatjuk a bejelentkezési képernyőt.

Míg az asztal hátterét a [Személyre szabás>Háttér] menüben módosíthatjuk, addig egy másik trükkel érdekesebbé is tehetjük a háttérhasználatot. Ehhez a VLC médialejátszóra lesz szükségünk. Létezik egy ügyes trükk, amelynek segítségével kiválasztott videónkat akár az asztali háttérkép helyett is beállíthatjuk. A VLC-ben az [Eszközök>Beállítások] menüben menjünk a [Videó] fül [Kimenet] részéhez, és állítsuk át [DirectX (DirectDraw) videokimenet]-re. Indítsuk újra a VLC-t, és legközelebb, amikor egy videó lejátszása közben jobb egérgombot nyomunk, már beállíthatjuk a mozgóképet asztali háttérnek.

Cseréljük le a megunt ikonokat

A [Gépház>Személyre szabás>Témák>Kapcsolódó beállítások>Az asztal ikonbeállításai] menüben a megfelelő elem kijelölésével és az [Ikoncsere…] gombbal tetszés szerint módosíthatjuk a rendszerikonokat. Ha nem szeretnénk témacsomagokat alkalmazni, itt egyesével végezhetjük el a módosításokat. Leválthatjuk továbbá a mappák ikonjait is, ha azokon jobb gombot nyomunk, majd a [Tulajdonságok>Testreszabás>Mappaikonok>Ikoncsere] gombra kattintunk. A parancsikonok képeit a jobb kattintás után a [Tulajdonságok>Parancsikon>Ikoncsere…] gombbal tudjuk módosítani.

Amennyiben bizonyos fájltípusok ikonját is lecserélnénk (például az MP3-fájlokét), a Windowsban erre már nem találunk beépített megoldást. Szerencsére sok kiváló célprogram van a feladatra: ezek közül az egyik legjobb választás a Nirsoft ingyenes File Types Managere.

Teljes plasztikai műtét néhány kattintással

Az eddigi külön-külön lépésekből álló megoldások helyett drasztikus módszerrel is átalakíthatjuk a Windows rendszer kezelőfelületét és kinézetét. Ennek talán leghatékonyabb és legegyszerűbb eszköze a Stardock WindowBlinds nevű szoftvere. Az eszköz a Windows 10-et is támogatja, és képes mindenhová felhúzni egy új témát, gyorsan és egyszerűen. A 9,99 dolláros program - van próbalehetőség - más megoldásokkal szemben minden munkát elvégez helyettünk, kezelőfelülete kiemelkedően letisztult és jól használható. Számos, előre telepített témát kínál, de a WinCustomize-on keresztül újakat is telepíthetünk a programba. A téma kiválasztása után számos dolgon módosíthatunk. Általában leválthatjuk a témaszínt, a betűtípusokat, és módosíthatjuk az átlátszóságot. Egyes skinek a Start menü ikonját is lecserélik, de ezt az opciót le is tilthatjuk. Testre szabhatjuk a mellékelt hangokat, az Intézőben lévő menüket és menüszalagot, a rendszer és a hátterek témaszíneit vagy éppen a tálca méretét.

A WindowBlinds még az UWP-s appokat is ellátja saját témával a Win32-es elemek mellett, vagyis menjünk bárhová is az operációs rendszerben, új felszínnel találkozunk. A program nagyon gyors és hatékony módja a Windows 10 (és a korábbi rendszerek) testre szabásának, látványos, és merőben új használati élményt ígér, mintha csak egy másik platformot indítottunk volna el. A program régóta létezik, de még a Windows 10 őszi alkotói frissítés korában is olyat tud, amit a Microsofttól nem kapunk meg. A vételárért cserébe élethosszig tartó licenc jár. Nem mindenkinek ideális persze ez a program, de aki szeretne kitűnni, és gyorsan látványos eredményt elérni, annak elengedhetetlen kellék.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.