Hirdetés

Xiaomi 11T Pro teszt – csúcstámadás behúzott kézifékkel



|

Előnyös áron sok-sok topkategóriás szolgáltatást kínál vonzó csomagolásban a 11T Pro, de néhány hiányossága miatt nem lesz egyszerű dolga még így sem.

Hirdetés

Végigfutva a technikai paramétereken akár "flagship killer"-nek is nevezhetnénk az új 11T Prót és miután a hazai hivatalos ár alapján is ezt a szerepet szánhatta neki a gyártó, kíváncsiak voltunk, hogy valóban új Xiaomi-kedvencet köszönthetünk-e személyében.

Ember legyen a talpán, aki képes követni a Xiaomi mobiltelefon-gyártási tempóját: szinte minden második héten megjelenik egy új termék, egy alváltozat, egy specifikus régióba szánt verzió. Ez nem feltétlenül rossz stratégia, elég csak megnézni, milyen sebességgel tör a csúcsra a kínai gyártó - és ez nem csupán az okostelefonokra igaz, számos más termékkategóriában szerez egyre nagyobb piaci részesedést.

Hirdetés

A legutóbbi hír - közvetlenül a Samsung megelőzését követően - az volt, hogy a kiemelt modellek nevéből mostantól kikerül a "Mi" szócska, így lett a legújabb csúcsmodell is simán Xiaomi 11T Pro. A Redmi modellek ezzel szemben a Xiaomi szót hagyják el mostantól, a Poco pedig marad önállóan maga a Poco. A Xiaomi név megmarad a kiemelt, illetve csúcsmodellek számára - mint amilyen a 11T Pro is.

A topliga ihlette

Cinemagic elnevezés alatt mutatta be új csúcskészülékét a Xiaomi, amivel egyrészt a különleges kijelzőre, másrészt a mobiltelefon kamerás képességeire igyekezett utalni. A Mi 11i alapjaira épülő új készülék egy lenyűgöző, a topligában is kivételesen jónak mondható, 6,67 colos, FHD+ felbontású, Super AMOLED-kijelzőt kapott. Ez egyrészt Dolby Vision-hitelesített, másrészt 120 Hz-es, adaptív frissítésű és HDR10+ szabványt is támogat. A maximális fényerő akár 1000 nit is lehet, de átlagosan a 800 nit is elérhető, ami igen jónak számít.

A kijelzőt Gorilla Glass Victus védi, a masszív telefon kerete pedig alumínium. Érdekes látni, hogy a 11T Próban a QHD felbontást elhagyta a Xiaomi - ez is azt támasztja alá, hogy 7 col alatt a FHD+ felbontást tartják ideálisnak a gyártók és inkább a kijelző más tulajdonságaira fókuszálnak. Odabent Snapdragon 888 rendszerchip dolgozik, amely ma az egyik legerősebb, így a 11T Pro is száguld, ehhez pedig elegendő RAM (8/12 GB LPDDR5) és akár 256 GB UFS 3.1 tárhely is kapcsolódhat.

A hátlapot üveg védi és a kamerasziget nem türemkedik ki túlságosan zavaróan, ám sajnos az IP68-as minősítést nem kapta meg a 11T Pro, helyette a fröccsenésállást garantáló IP53-mal kell beérned. Szintén a csúcskategóriás érzést csorbítja, hogy az ujjlenyomat-olvasó a mai trenddel ellentétben nem a kijelző alá, hanem a ki/bekapcsoló gombba került, de azt hozzá kell tennünk, hogy cserébe nagyon pontos és gyors azonosítást tesz lehetővé - csak éppen egyesek szerint nem annyira divatos. A 11T Pro természetesen teljes, dupla 5G-kapcsolódást ígér, nem hiányzik belőle a BT 5.2 és a Wi-Fi 6 sem, a sztereó hangszórók pedig igen jól szólnak, ami különösen filmnézésnél jöhet kapóra.

A kamerarész külön lapra tartozik, azonban van még izgalmas extrája a telefonnak, mégpedig a töltés. Itt mutatkozott be ugyanis a Xiaomi HyperCharge technológia, ami 120 wattos töltőfejből és egy különlegesen minőségi, 6A áramerősséget is elviselő kábelből áll…na meg persze a speciális vezérlőchipből és 5000 mAh-s akkumulátorból, amely kibírja ezt az őrült tempót. A gyári adatok szerint a teljesen lemerült telepet 17 perc alatt tudod 100%-ra tölteni. Ez már olyan sebesség, hogy a telefont töltőre kapcsolva láthatod, amint javul a százalékos mutató. Itt már a kábel is kritikusan fontos, sőt a melegedés és minden egyéb környezeti tényező, de tény, hogy ilyen gyors töltést még nem láttunk (sok csúcskészülék még mindig 25-33 wattnál jár, de a konkurenseknél is inkább a 66 watt az általános).

Mindezen még a hamarosan nyugdíjba vonuló Android 11 fut, a kezelőfelület pedig a legújabb MIUI 12.5, amelyet szintén hamarosan követ az újabb verzió. A Xiaomi a 11T Pro bejelentésekor leszögezte, hogy 3 teljes Android verziófrissítést és 4 évnyi biztonsági javítást garantál.

Mozimágia

Az elegáns üveg hátlapból alig emelkedik ki a kamerasziget, amely egy régi filmfelvevő, vagy inkább VHS-kazetta kinézetét imitálja - ki mit lát bele. Ennek a modulnak a fő eleme egy Samsung Isocell HM2-es 108 MP-es szenzor, amely 9-1-ben kezeli a pixeleket, így készülnek a 12 MP-es képek. Az éjjeli mód természetesen adott, PDAF fókusz is van, azonban az optikai képstabilizátor kimaradt. Sajnos optikai zoom sincs, az applikációban elérhető kétszeres nagyítás minőségén látszik, hogy szoftveres csupán.

A főszenzort kiegészíti egy 8 MP-es Sony ultraszéles és egy 5 MP-es Samsung makrókamera. Nappal a főkamera szép, részletgazdag képeket készít, de a színek lehetnének kevésbé hidegek és élénkebbek, a képfeldolgozó néhány részlettel nem bánik megfelelően, például haj, szőr, fű esetén indokolatlanul elmossa az éleket, miközben vélhetően éppen élesíteni igyekszik. Ha lekapcsolod az automatikus képfeldolgozást, máris látszik, hogy a hardver maga sokkal többre képes, így remélhetőleg 1-2 frissítéssel a képekért felelős MI is sokat javul majd.

Az ultraszéles kamera képei is lehetnének élénkebbek, de ezt leszámítva jó minőségű a végeredmény, a makró pedig egészen szuper. Ezzel szemben a 16 MP-es szelfik csak megfelelő fényviszonyok mellett mutatnak jól, sötétben, félhomályban nagyon óvatosan készíts képeket az előlapi kamerával, mert könnyen homályos, elmosott, rossz végeredményt kaphatsz.

Videófelvétel során 8K felbontást, szuper képstabilizátor-módot, Audio zoomot is aktiválhatsz, emellett pedig számos egyéb, extra felvételi mód is van, ahogy a professzionális beállítások is elérhetők. A stabilizálás ezúttal is csupán elektromos lehet (EIS).

Verdikt

Speciális, gőzkamrás hűtés került a Xiaomi 11T Próba, de méréseink megmutatták, hogy nem ez a leggyorsabb 888-as mobil, vélhetően a melegedés elkerülése érdekében a vezérlés túl korán leszabályozza az SoC órajelét. A RAM-tárhely-párosból többféle is elérhető, a legkisebb modell 8/128 GB-os (mSD foglalat nincsen). Jackcsatlakozó sincs, viszont a speciális töltőt természetesen ott találod a dobozban a minőségi kábellel és egy átlátszó plexitokkal egyetemben. A 11T Pro 120 wattos gyorstöltése szenzációs (azonnal megkedveltük és meg is szoktuk), amellyel az 5000 mAh-s akkumulátorát nagyjából 20-23 perc alatt teljesen feltöltheted. Ráadásul a töltő PD 3.0 szabványú, ezért notebookot is képes felpumpálni.

Nehéz a helyzete a Xiaomi 11T Prónak, mint a sorban utolsó 888-as készüléknek, mert topligás mobilként néhány hiányosságát nem lehet elnézni. A teljes vízállóság helyett csak IP53-as fröccsenésállóságot kapsz, nincs OIS, az SoC le van fojtva, az ujjlenyomat-olvasó nem a kijelző alá került és nincs Qi-töltés. A 11T Pro nagy esélye, hogy pár hónap múlva leesik az ára, ekkor pedig azonnal lecsaphatsz rá, mert egy szerethető (közel)csúcskészülék csodás kijelzővel és szédítő töltési tempóval.

Xiaomi 11T Pro

Ár: 249 900 Ft
Nehéz a helyzete a Xiaomi 11T Prónak, mint a sorban utolsó 888-as mobilnak. Egyfelől szerethető csúcskészülék, másfelől néhány hiányosságát nem lehet elnézni, mint topligás mobil.
  • Snapdragon 888 SoC
  • 6,67", AMOLED, FHD+, 120 Hz, Dolby Vision kijelző
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 5G, Wi-Fi 6, BT5.2
  • 5000 mAh akkumulátor, 120 W HyperCharge
  • 16/108+8+5 MP elő/hátlapi kamerák
  • 665638 pont AnTuTu
  • 828/3455 pont GeekBench 5
  • 10915 pont PCMark8 W3.0
  • 5897 pont 3DMark Wild Life
  • 164,1×76,9×8,8 mm, 204 g, IP53
PRO
  • top SoC
  • szuper kijelző
  • villámgyors töltés
  • jó főkamera
Kontra
  • nincs OIS
  • nincs Qi-töltés
  • nem IP68-as
  • lefojtott SoC
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7636
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Xiaomi 11T Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 335
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-10-14 23:45:53
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/16482
    [gameinfo_tags] => xiaomi, 11T, Pro, mobiltelefon, telefon, okostelefon, MIUI, 888, teszt
    [gameinfo_url] => xiaomi-11t-pro
    [gameinfo_pro] => top SoC
szuper kijelző
villámgyors töltés
jó főkamera
    [gameinfo_kontra] => nincs OIS
nincs Qi-töltés
nem IP68-as
lefojtott SoC
    [gameinfo_data] => Snapdragon 888 SoC
6,67", AMOLED, FHD+, 120 Hz, Dolby Vision kijelző
8/256 GB RAM/tárhely
5G, Wi-Fi 6, BT5.2
5000 mAh akkumulátor, 120 W HyperCharge
16/108+8+5 MP elő/hátlapi kamerák
665638 pont AnTuTu
828/3455 pont GeekBench 5
10915 pont PCMark8 W3.0
5897 pont 3DMark Wild Life
164,1×76,9×8,8 mm, 204 g, IP53
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 249 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nehéz a helyzete a Xiaomi 11T Prónak, mint a sorban utolsó 888-as mobilnak. Egyfelől szerethető csúcskészülék, másfelől néhány hiányosságát nem lehet elnézni, mint topligás mobil.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 335
            [manufacturer_name] => Xiaomi
            [manufacturer_url] => xiaomi
            [manufacturer_link] => http://www.mi.com/en/
            [link] => /gyarto/xiaomi
        )

    [link] => /termekinfo/xiaomi-11t-pro-7636.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => top SoC
            [1] => szuper kijelző
            [2] => villámgyors töltés
            [3] => jó főkamera
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincs OIS
            [1] => nincs Qi-töltés
            [2] => nem IP68-as
            [3] => lefojtott SoC
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.