Hirdetés

Xiaomi 13 teszt – kicsi mobil nagy bicepsszel



|

Erős, prémium külsejű és kicsi: a Samsung Galaxy S23 kihívóját komolyan kell venni, mert bizony van mit kedvelni rajta. De a kompakt luxust a Xiaomi sem adja gombokért.

Hirdetés

Több generáció óta készíti kis méretű mobiljait a Xiaomi, amelyek a miniatűr mivoltuk ellenére a topkategóriába sorolhatók. Csupán az a kérdés, hogy a 13-as szám szerencsét, vagy szerencsétlenséget jelent-e az új modell esetében. Hogy biztosra menjen a kínai gyártó, nem aprózta el és igyekezett mindenből a legjobbat belepakolni a fém házba, minden felhasználói elvárást kipipálni és úgy egyensúlyozni, hogy egy kicsivel többet kínáljon mindenből, mint konkurensei, miközben a készülék ára egy leheletnyit azoké alatt marad. Nem csoda, hogy izgatottan vettük kézbe a Xiaomi 13-at, ami a kezelhető méretű mobilok világában jelenleg csak a Galaxy S23-tól tarthat némiképp.

A Xiaomi gyorstöltőt és szilikontokot is csomagol a mobil mellé
A Xiaomi gyorstöltőt és szilikontokot is csomagol a mobil mellé

Ez nem bóvli

A masszív, 8 mm vastag, szögletes élekkel, de lekerekített sarkaival kellemes benyomást keltő Xiaomi 13-at jó érzés kézbe venni: a kijelzőt Gorilla Glass 5 védi (sajnos a Victus a Pro modell kiváltsága), hátul szintén üvegborítás található, az alumínium keret pedig stabil fogást biztosít. A hátlapból háromféle színű is elérhető, de az üveg miatt az ujjlenyomataid szépen meglátszanak mindegyiken. A szokásos Type-C porton, hangszórón, SIM-tálcán és gombokon kívül mást nem találsz a kereten, ahogy nincs kamerasziget sem, a szelfikamera középen töri meg a kijelzőt. A telefon hivatalosan por- és vízálló, megkapta az IP68-as minősítést.

Hirdetés

A Xiaomi 13 egyik nagy erőssége a kijelző. 6,36"-os AMOLED, ami dinamikusan változó 120 Hz-es frissítésre képes, FHD+ felbontású, Dolby Vision, HDR10+ hitelesített, ráadásul maximális csúcsfényereje az 1900 nitet is elérheti, de átlagosan is képes az 1200 nitre, ami tűző napsütésben is kiválóan látható.

A központi egységen úgyszintén nem spórolt a gyártó. A Snapdragon 8 Gen2 chip hajtja a mobilt, ami a ma elérhető egyik leggyorsabb SoC. Ehhez a tesztkészülék esetében 12 GB RAM és 256 GB tárhely kapcsolódik, és már itt ki kell emelnünk, hogy az UFS 4.0-s tárhely hihetetlenül gyors. Fontos adat, hogy a 128 GB-os verzió esetén a tárhely még a régebbi, UFS 3.1 szabványú, vagyis valamivel lassabb.

Alu keret, Gorilla Glass védelem és sztereó hangzás - nem hiányzik semmi
Alu keret, Gorilla Glass védelem és sztereó hangzás - nem hiányzik semmi

A négyzetes kamerasziget négy részre osztott, a LED-es vaku felett pedig ott virít a Leica neve, vagyis a kamerákat a Leica együttműködésével fejlesztette a Xiaomi. A főkamera 50 MP-es, f/1.8-as és a Sony IMX800-as szenzort kapta optikai képstabilizálással. A telefotó kamera 10 MP-es, szintén optikailag stabilizált és 3,2-szeres zoomot kínál, míg az OIS-t nélkülöző ultraszéles kamera 120 fokos látószögű és 12 MP-es szenzorral dolgozik. A központi egység igen erős, így nem is kérdéses, hogy elérhető a 8K-s videózás, a 4K HDR videók rögzítése akár 60 fps-sel, 1080p-ben pedig az 120 fps-es felvétel is a tiéd. Az előlapi szelfimodul nem sokat változott a tavalyihoz képest, továbbra is 32 MP-es és csak FHD videót rögzít.

A Leicával közösen fejlesztett triplakamerás rendszer szép képeket készít, de nem kiemelkedőket
A Leicával közösen fejlesztett triplakamerás rendszer szép képeket készít, de nem kiemelkedőket

A Xiaomi 13 az 5G mellett Wi-Fi 6E-t is támogat, a BT modul 5.3-as, van NFC, infraport, kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó, arcfelismerés, eSIM-támogatás, viszont jackcsatlakozót hiába is keresnél. Nincs továbbá AptX HD, és mSD kártyával sem tudod bővíteni a tárhelyet. Ezek ma már egyre kevesebb felhasználónak fájnak, viszont annál örömtelibb, hogy a 4500 mAh-s akkut 67 Wattal gyorstöltheted kb. 38 perc alatt maximumra, a vezeték nélküli töltés 50 Wattos és még a visszafelé wireless töltést is támogatja a mobil 10 Wattal.

A készüléken a legfrissebb Android 13 OS fut, amire a Xiaomi a MIUI 14-es kezelőfelületet ültette. Ez nem sokban tér el elődjétől, de persze modernebb, valamivel gyorsabb és tömve van extra szolgáltatásokkal.

Teszt és konkurencia

A Xiaomi 13-at a legújabb Snapdragon 8 Gen2 chip hajtja, bőséges a memóriakapacitás, villámgyors a tárhely - ez pedig a mérési eredményeken is jól látszik. Az AnTuTu pontszám az egekben (1 277 790 pont), a GeekBench 6 5179 pontos multicore eredménye is kiváló, a PCMark Storage 2.0 pedig 49 805 pontot mutatott, ami az egyik legjobb ma a mezőnyben (UFS 4.0). Különösebb throttlingot sem mértünk, a sebességét jól tartotta a telefon és a melegedés sem okozott problémákat. A kis mobil hangzásáról is érdemes szót ejteni: a sztereó hangzás egyértelmű, a hangerő egészen jó és torzítással sem találkoztunk - kiemelkedőt nem nyújt a Xiaomi 13 ezen a területen, de a kategóriájában elvárhatót könnyedén hozza.

A kijelző szuper fényerőre képes és mindenféle HDR-formátumot támogat
A kijelző szuper fényerőre képes és mindenféle HDR-formátumot támogat

Az akkumulátor 4500 mAh-s, ám a kisméretű kijelző és a fejlett SoC igen takarékos, így PCMarkkal sikerült 947 perc üzemidőt mérnünk, ami magasan a 700 perces átlag felett van. Hasonló eredményre az olcsóbb, óriási akkuval és gyenge SoC-vel szerelt belépő modellek képesek, viszont a Xiaomi 13-nál gyorstöltéssel is számolhatsz. Apropó töltés: a 67 Wattos fali adapter megtalálható a dobozban, ezért külön nem kell fizetned, ahogy a gyári szilikontok sem került ki a csomagból.

A fotós képességek terén a "kicsi" Xiaomi 13 nem rossz, a főkamera tényleg szép képeket készít, ami igaz rossz fényviszonyok mellett is. Részletgazdag, színhelyes képeket lőhetsz jó dinamikával. A zoom és az ultraszéles látószögű modulok is szép képeket készítenek, ám az utóbbinál a színek már nem tökéletesek és a részletek sem tiszták. A zoomnál pedig olyan érzésünk volt, mintha a szoftver túlkompenzálna és igyekezne korrigálni - néha azt is, amit amúgy nem kéne. A portrék szuperek, a bokeh effektet meggyőzően adja a képhez a mobil, az éleket is szépen megtalálja. A digitális zoomot nem ajánljuk, mert elmosódott, rossz képeket produkál, igaz, 30-szoros nagyításban.

Ugyanakkor az is igaz, hogy kategóriájában van olyan mobil, ami legalább ugyanerre képes, és itt elsősorban az iPhone-ra és a Galaxy S23-ra gondolunk. Ez persze nem rossz hír, ettől még a Xiaomi 13 kameraképességei jók és versenyképesek.

És ha már szóba került a konkurencia, nézzük, milyen lehetőségeid vannak. A Xiaomi 13 8/256 GB-os kiszerelésben 389 990 Ft, ami szédítően nagy összegnek tűnik. Ugyanakkor ez a mobil nem flagship killer akar lenni, hanem simán csak flagship (abból persze a szerényebb változat). A legfrissebb konkurens a Samsung Galaxy S23, amit 440 ezer forintért szerezhetsz meg, tehát 50 ezer forinttal kerül többe. Innen szemlélve pedig máris nem olyan rossz a 390 ezer forintos ár.

A Xiaomi 12-t sem szabad kihagyni a számításból, ami ugyan előző generációs SoC-re épül, IP68-as besorolást sem kapott és kamerarendszere is kicsit szerényebb, viszont majdnem feleannyiért, 203 ezer forintért a tiéd lehet, ami erősen elgondolkodtató.

Kis méretű telefonról van szó, így adja magát az Asus Zenfone 9, ami több tekintetben is versenyképes a Xiaomi 13-mal, de már tavalyi és van néhány hiányossága, ráadásul 320 ezer forintért annyival nem is olcsóbb. Végezetül az iPhone-okat is érdemes megemlíteni, amelyek között van olyan modell, ami kis méretben kínál prémium funkciókat és teljesítményt, ám árban csak az alap iPhone 14-et tudjuk ide sorolni, ami kamerában kevesebbet nyújt, üzemideje is rövidebb és töltése is lassabb.

Végül a nagyobb testvért, a Xiaomi 13 Prót is fontos megemlíteni. Ez a mobil 525 ezer forintért kapható, cserébe nagyobb kijelzőt, jobb kamerarendszert, erősebb védelmet, gyorsabb töltést és azonos teljesítményt kapsz.

A Xiaomi hazai promóciót is kanyarított az új mobilhoz (a sima és a Pro modellhez egyaránt). Ennek keretében március 8-tól két hétig ha lecsapsz egy új Xiaomi 13-ra a megjelölt kereskedőnél (MediaMarkt, Euronics, Magyar Telekom, Xiaomi Store Arena Mall, Xiaomishop.hu, Mi-home.hu), kapsz a mobil mellé Xiaomi Smart Air Purifier 4 Compact légtisztítót.

Jó mobil a Xiaomi 13, de nem filléres és vannak erős konkurensei is
Jó mobil a Xiaomi 13, de nem filléres és vannak erős konkurensei is

Összegzés

A Xiaomi 13 szép mobiltelefon, kellemes ránézni és kézben tartani. A szolgáltatáslistán minden be van pipálva, amiket manapság egy mobilnál megnéznek az emberek, mielőtt vásárolnak: új SoC, IP68-as védelem, wireless töltés, Gorilla Glass, AMOLED kijelző, sztereó töltés, friss Android, eSIM és háromféle kamera. Ugyanakkor ha alaposabban megnézed az egyes tulajdonságokat, láthatod, hogy szédítően egyedit és/vagy kiemelkedőt nem kapsz a Xiaomi 13-mal, "csak" megbízhatóan jót. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsen helye a piacon, vagy hogy csalódás, kudarc lenne az új mobil, de azt sem állíthatjuk, hogy flagship killerként trollkodja szét a mini mobilok csúcskategóriáját.

Xiaomi 13

Ár: 389 990 Ft
Szédítően egyedit és/vagy kiemelkedőt nem kapsz a Xiaomi 13-mal, „csak” megbízhatóan jót.
  • Snapdragon 8 Gen2 5G SoC
  • 6,36", FHD+, AMOLED, 120 Hz, 1900 nit
  • 12/256 GB RAM/tárhely
  • 50+10+12/32 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6E, BT5.3, NFC, 5G, eSIM
  • Android 13, MIUI 14
  • 152,8×71,5×7,98 mm, 189 g
  • 4500 mAh akkumulátor, 67 W gyorstöltés, 50 W wireless töltés, 10 W wireless visszatöltés
  • 1 277 790 pont AnTuTu
  • 1491/5253 pont GeekBench 5
  • 1379/5179 pont GeekBench 6
  • 14 857 pont PCMark8 W3.0
  • 2982 3DMark Wild Life Extreme
  • 947 perc üzemidő (PCM8)
PRO
  • gyors
  • jó kamerarendszer
  • IP68
  • gyorstöltés
  • kis méret
Kontra
  • a kötelezőt hozza, nem a kiemelkedőt
  • magas kezdőár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8247
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Xiaomi 13
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 335
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-02-25 14:07:12
    [gameinfo_webpage] => https://xiaomiofficial.hu/
    [gameinfo_tags] => xiaomi 13, mobil, okostelefon, teszt, android
    [gameinfo_url] => xiaomi-13
    [gameinfo_pro] => gyors
jó kamerarendszer
IP68
gyorstöltés
kis méret
    [gameinfo_kontra] => a kötelezőt hozza, nem a kiemelkedőt
magas kezdőár
    [gameinfo_data] => Snapdragon 8 Gen2 5G SoC
6,36", FHD+, AMOLED, 120 Hz, 1900 nit
12/256 GB RAM/tárhely
50+10+12/32 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6E, BT5.3, NFC, 5G, eSIM
Android 13, MIUI 14
152,8×71,5×7,98 mm, 189 g
4500 mAh akkumulátor, 67 W gyorstöltés, 50 W wireless töltés, 10 W wireless visszatöltés
1 277 790 pont AnTuTu
1491/5253 pont GeekBench 5
1379/5179 pont GeekBench 6
14 857 pont PCMark8 W3.0
2982 3DMark Wild Life Extreme
947 perc üzemidő (PCM8)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 389 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Szédítően egyedit és/vagy kiemelkedőt nem kapsz a Xiaomi 13-mal, „csak” megbízhatóan jót.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 335
            [manufacturer_name] => Xiaomi
            [manufacturer_url] => xiaomi
            [manufacturer_link] => http://www.mi.com/en/
            [link] => /gyarto/xiaomi
        )

    [link] => /termekinfo/xiaomi-13-8247.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => gyors
            [1] => jó kamerarendszer
            [2] => IP68
            [3] => gyorstöltés
            [4] => kis méret
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a kötelezőt hozza, nem a kiemelkedőt
            [1] => magas kezdőár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.7
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.