Hirdetés

Xiaomi Poco X3 NFC teszt - gamer telefon olcsón?



|

Elkészült a gamer telefon, ami okos extrákkal és fájdalommentes kompromisszumokkal csábít - na meg persze agresszívan alacsony árával.

Hirdetés

Nem meglepő, hogy ha kiváló ár/érték arányú telefon után kutatsz, előbb-utóbb (de inkább előbb) a Xiaomi is feltűnik a radarodon. A cég kifejezetten sportot űz abból, hogy vetélytársai alá menjen árazásban, miközben maga a hardver egyáltalában nem rossz, sőt, sok esetben egyedi, hasznos újdonságok is kerülnek bele.

A Xiaomi Poco-szériája idén ősszel a 3. fordulójához ért, a cég pedig egy költséghatékony gamertelefont készített. Nos, a "gamer" és a "költséghatékony" egy mondatban soha nem jó ómen, ezúttal azonban nem kell rettegned, mert a kompromisszumok nem olyan fájdalmasak, a végeredmény pedig meglepően jó.

Hirdetés

A divat diktál

Poco X3 NFC néven került boltokba a szürkében és kékben elérhető, meglehetősen nagyméretű mobil. A 215 grammos serpenyő kissé vastag, ám ez nem lustaság vagy rossz tervezés eredménye. A nagy méret az óriási kijelző miatt volt szükséges, amelynek közepén, felül kukucskál a 20 MP-es, 1080p-s felvételre képes selfie-kamera.

A kijelző 6,67 colos, 2400×1080 pixeles és Corning Gorilla Glass 5 védi. Ennél talán fontosabb, hogy az IPS-panelt nem az alsó polcról guberálták a mérnökök, a HDR10-képes kijelző ugyanis 120 Hz-es frissítésre képes és 240 Hz-es mintavételezésű érintőpanel tartozik hozzá (ez utóbbi a gaming miatt nagyon fontos). Ez már önmagában is figyelemre méltó, főleg az alsó-középkategóriában, ahol ez a mobil indul.

A telefon hátlapja kifejezetten szép, a Poco felirat jól olvasható, ahogy a fény megcsillan a műanyagon - igen, sajnos műanyag a hátlap. Szintén szomorú, hogy a kamerasziget látványosan, több mint 1 mm magasan kitüremkedik, azonban az elegáns dobozban egy antibakteriális bevonattal ellátott szilikontokot is találsz, ami azért védi a készüléket.

Szintén jó hír, hogy a készülékház oldala alumínium, vagyis a Poco X3 masszív, nem recseg, nem ropog. 

Úgy nyitottuk a bekezdést, hogy a divat diktál, de ez csak a dizájnra igaz, csatlakozók terén a Poco X3 szerencsére ragaszkodik a kedvelt megoldásokhoz. Ez azt jelenti, hogy nem csupán sztereo hangszórót, de jack csatlakozót, Type-C-t és még infra szenzort is kapsz.

A hátlapi szigeten négy kamera található: egy 64, egy 13 és 2 darab 2 MPixeles. Nem probléma számára a HDR, a panoráma, a 4K@30 fps videó, a 1080p@120 fps videó, sőt, elektromos képstabilizálást is kapsz.

A 64 MPixeles főszenzort a Sony szállítja és egészen jó képeket tudsz vele lőni különösen normális fényviszonyok mellett. Sötétben kicsit rosszabb a helyzet, de kategóriájában nézve már nem annyira, sőt, így nézve kiemelkedő (még ha nagyon zajos is). A széleslátószögű kamerával is meg leszel elégedve, ám a 2 megapixeles makró már nem túl jó - ezt tényleg csak fontos információrögzítésre használd, ne kreatívkodásra.

Az IP68-as, teljes por- és vízállóságot ne várd el ebben az árkategóriában, azonban a Poco X3 NFC IP53-as besorolása így is kiemelkedően jó, ami nagyjából fröccsenésállóságot takar (ha leöntöd véletlenül, vagy ráesik az eső, még nem lesz baja a telefonnak).

 

Izmos középpályás

A telefont a Snapdragon 8 nm-es 732G SoC-je hajtja, amely 8-magos ugyan, de azért bivalyerősnek nem nevezhető. Az Adreno 618-as GPU ugyanakkor nem rossz és azért a CPU-részleg a mai feladatokkal szép gyorsan megbirkózik, ahogy a MIUI 12-es felület sem röcög. Ebben nagy segítségére van a 6 GB RAM és a 128 GB-os háttértár is, amely természetesen bővíthető.

A hálózatos résznél a dual SIM és a teljes LTE támogatás alapértelmezett, illetve van Wi-Fi 5 és Bluetooth 5.1 is, NFC és ráadásként FM rádió. Az ujjlenyomatolvasó az oldalsó bekapcsológombba került és nagyon pontos, nagyon gyors.

A telefon másik extrája az 5160 mAh-s akkumulátor, amely hihetetlenül hosszú üzemidőt garantál: PCMark 8 tesztünket 23 órán keresztül futtatta, ami tekintve a teljes és folyamatos terhelést kiváló eredmény. Átlagos igénybevétel mellett ez könnyedén 2 napos üzemidőre fordítható le - természetesen fixen 120 Hz-es képfrissítés mellett. Ugyan zsinórnélküli töltést ehhez nem kapsz, viszont 33 wattos gyorstöltést igen és ehhez a megfelelő töltő is jár a dobozban.

A telefonon gyárilag az Android 10-es verziója fut teljes GMS-rendszerrel, minden Google szolgáltatással. Erre pakolta rá a gyártó saját, MIUI felületét, amiről nehéz beszélnünk: először az ugrott be, hogy mennyire idegesítőek a kezelőfelületbe égetett reklámok, mert bizony azok.

Ugyanakkor az is tény, hogy ezeket le lehet tiltani - bár nem túl egyszerűen, ha pedig ezektől megszabadulsz, nagyszerű ötletekkel zsúfolták tele a MIUI 12-t, ami ráadásul nagyon gyors és könnyen is kezelhető.

A sok-sok személyre szabható extra mellett a Lebegő ablakokká alakítható applikációk tetszettek számunkra a leginkább, de a hagyományos, androidos legördülő értesítések mellett előhívható vadonatúj Irányítóközpontot is azonnal megkedveltük, ami nagyban megkönnyíti a telefon gyors kezelését.

Verdikt

Olcsó, több, divatos és modern extrával csábít, nem néz ki rosszul és végtelenhez közelít az üzemideje: a Poco X3 NFC nagyon jól sikerült mobil 100 ezer forint környékén sok, kellemes meglepetéssel. A kijelző szuper, a 120 Hz meggyőző még akkor is, ha a pixel válaszidő kicsit nagy és (aki tudja, mit keressen) némi szellemképet is fel lehet fedezni, a kamerák ebben a kategóriában jónak számítanak és - bár az SoC lehetne eggyel erősebb - komoly sebességgondjaid sem lesznek.

Az olyan apróságoknak, mint az értesítési LED, a hangos sztereó hangszóró és az alumínium keret nagyon örültünk, az IP53-as besorolás is kellemes meglepetés, de azért az sem igaz, hogy sorra veri a csúcsmodelleket.

A zsinórnélküli töltés hiányzik, a hátlap műanyag, a képek minősége közepes, a MIUI 12 beépített hirdetéseivel sem vagyunk kibékülve, nincsen Wi-Fi 6 és 5G sem, ráadásul kissé vastag, továbbá nehéz is a Poco X3 NFC. Ezeknek egy része azonban pusztán szőrszálhasogatás és üres nyafogás - a Poco X3 NFC nagyon jól sikerült és mindegy, hogy gamerként keresel megfizethető telefont, vagy csak használni szeretnéd új mobilodat, ezzel a modellel meg leszel elégedve.

Xiaomi Poco X3 NFC

Ár: 99 000 Ft
Olcsó, több, divatos és modern extrával csábít, nem néz ki rosszul és végtelenhez közelít az üzemideje: a Poco X3 NFC nagyon jól sikerült mobil 100 ezer forint környékén.
  • Snapdragon 732G SoC, Adreno 618 GPU
  • 6 GB RAM, 128 GB tárhely+mSD
  • 6,67”, 1080×2400, IPS, 120 Hz, HDR
  • 64+13+2+2/20 MP hát/előlapi kamerák
  • 4G, Wi-Fi 5, BT5.1, Type-C, jack, infra
  • 5160 mAh akkumulátor, 33W gyorstöltés
  • Android 10+MIUI 12
  • 165,3×76,8×9,4 mm, 215 g
  • 569/1804 pont GeekBench 5 (egy/többmag)
  • 2708 pont 3DMark
  • 7485 pont PCMark8 Work 2.0
  • 283 422 pont AnTuTu
PRO
  • 120 Hz-es kijelző
  • jó kamerarész
  • MIUI 12
  • szuper üzemidő
Kontra
  • műanyag hátlap
  • kitüremkedő kamerarész
  • közepes SoC-teljesítmény
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7171
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Xiaomi Poco X3 NFC
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 335
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-09-22 11:54:36
    [gameinfo_webpage] => https://www.poco.net/global/
    [gameinfo_tags] => Xiaomi, Poco, X3, Snapdragon, 120Hz, telefon, okostelefon, mobil, mobiltelefon, teszt, gamer, gaming
    [gameinfo_url] => xiaomi-poco-x3-nfc
    [gameinfo_pro] => 120 Hz-es kijelző
jó kamerarész
MIUI 12
szuper üzemidő
    [gameinfo_kontra] => műanyag hátlap
kitüremkedő kamerarész
közepes SoC-teljesítmény
    [gameinfo_data] => Snapdragon 732G SoC, Adreno 618 GPU
6 GB RAM, 128 GB tárhely+mSD
6,67”, 1080×2400, IPS, 120 Hz, HDR
64+13+2+2/20 MP hát/előlapi kamerák
4G, Wi-Fi 5, BT5.1, Type-C, jack, infra
5160 mAh akkumulátor, 33W gyorstöltés
Android 10+MIUI 12
165,3×76,8×9,4 mm, 215 g
569/1804 pont GeekBench 5 (egy/többmag)
2708 pont 3DMark
7485 pont PCMark8 Work 2.0
283 422 pont AnTuTu
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 99 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Olcsó, több, divatos és modern extrával csábít, nem néz ki rosszul és végtelenhez közelít az üzemideje: a Poco X3 NFC nagyon jól sikerült mobil 100 ezer forint környékén.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 335
            [manufacturer_name] => Xiaomi
            [manufacturer_url] => xiaomi
            [manufacturer_link] => http://www.mi.com/en/
            [link] => /gyarto/xiaomi
        )

    [link] => /termekinfo/xiaomi-poco-x3-nfc-7171.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => 120 Hz-es kijelző
            [1] => jó kamerarész
            [2] => MIUI 12
            [3] => szuper üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => műanyag hátlap
            [1] => kitüremkedő kamerarész
            [2] => közepes SoC-teljesítmény
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    10

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    10

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.