Hirdetés

A YouTube is korlátozást vezet be az internet megkímélésére



|

Nemrég írtunk arról az EU-s kérésről, amely a távmunka és távoktatás támogatására szolgál. A Netflix után a YouTube is lépett, de szerencsére egész ügyesen.

Hirdetés

Ahogy nemrég írtuk, az Európai Bizottság digitális területekért felelős biztosa, Thierry Breton felhívást intézett a YouTube és a Netflix vezetősége felé, hogy ideiglenes korlátozásokkal fogják vissza a szolgáltatásaik adatforgalmát, mert szerinte az otthonról végzett munkához és az otthonról tanuláshoz nem marad elég kakaó az internetben.

Hirdetés

Breton szerint a hálózat jelenleg nincs felkészülve ara, hogy folyamatosan csúcsközeli terheléssel üzemeljen, ezért félő, hogy a szórakozásra használt, nagy adatsűrűségű internet-forgalom miatt lassan vagy akadozva működnének a távmunkások által munkára használt rendszerek, videókonferenciák és felhőszolgáltatások. A Netflix már tegnap reagált, és ugyan a felbontásból nem enged, de a bitrátát ideiglenesen lejjebb viszi, ezáltal 25 százalékkal fogja vissza az adatforgalmát. Most pedig a YouTube is visszajelzett. A Google ernyője alá tartozó videómegosztó közleménye szerint azt azért ők sem lépik meg, hogy letiltják a HD vagy magasabb felbontású tartalmakat, viszont még ma átállítanak a rendszerükön egy alapfunkciót.

Ha valaki a korlátozás ideje alatt egy YouTube videót kezd nézni, az alapértelmezésben kis felbontáson  fog elindulni - ezt viszont később bárki szabadon átállíthatja az elérhető többi felbontásra.

Ez egész jóféle kompromisszum, hiszen sokan eleve beágyazva néznek videókat, ahol pár száz pixel szélességben teljesen felesleges 1080p vagy magasabb értéket használni, ahogy azoknál sem lesz feltétlenül zavaró mindez, akik csak egy háttérbe tolt böngészőlapra tolva hallgatják a videó zenéjét vagy egyéb tartalmait.

Az EU képviselői további szolgáltatókat is megkeresnek hasonló kérésekkel, többek között javasolták a Disneynek is, hogy ha lehet, halasszák el a Disney+ szolgáltatás európai bevezetését. Arról továbbra is megoszlanak a vélemények, tényleg kell-e ekkora szigor, a British Telecom például nemrég jelezte, hogy ugyan valóban megugrott náluk a napközbeni internetforgalom a távmunkának köszönhetően, de ez a nagyjából 60 százalékosra tehető növekedés még csak nagyjából fele az átlagos esti terhelésnek, és meg sem közelíti azt a 17,5 Tb/s értéket, amit jelenleg házon belül a plafonnak tartanak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.