Hirdetés

Ezért terjednek még mindig az összeesküvés-elméletek YouTube-on



|

Gyíkemberek, laposföld, chemtrail, a szíriuszról érkező ősmagyarok, valamint titkos ufóinvázió - a YouTube még mindig tele van ilyen jellegű tartalmakkal, és pont a szolgáltató saját algoritmusa tehet arról, hogy nem lehet megszabadulni ezektől.

Hirdetés

Időről időre felbukkan a kérdés, hogy vajon a YouTube-nak miért nem sikerült a mai napig eltakarítania az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos videókat? Egy ideje ugyanis a szolgáltatáson belül folyamatosan felkapottnak számítanak az olyan ötletek, amelyek szerint a Föld lapos, a világ kormányaiban gyíkemberek irányítanak mindenkit titkos háttérhatalomként, és még sorolhatnánk. A kattant elméletek terjedését maga a YouTube idézte elő az ajánlási algoritmusaival, amelyeken ugyan változtattak azóta, még mindig az összeesküvés-elméletek melegágyának számít a platform. A Mashable szerint az a gond, hogy nem a fő okkal foglalkozik a szolgáltató, sőt talán meg sem tudja oldani azt.

Hirdetés

Az ajánlásokban ugyan megritkultak az összeesküvés-elméletek, és ezáltal a statisztikák szerint az efféle tartalmakat 70 százalékkal kevesebb ideig nézik a felhasználók, az utóbbi időben mégis újra felpörgött ez az "iparág", és az ajánlásokban is megint egyre több nettó marhaság bukkan fel. Ráadásul a YouTube csak néhány témát szűr, így például a klímaváltozás tagadásával és a Holdra szállás meghamisításának kérdéseivel nem foglalkozik.

A YouTube 2 milliárd havi aktív felhasználója naponta több mint 1 milliárd órányi videót tekint meg, ilyen méretek mellett nincs könnyű dolga a fejlesztőknek, főleg, hogy politikai kérdésekkel és gyerekekre veszélyes tartalmakkal is meg kell küzdeniük, és persze ott vannak a folyamatosan felbukkanó érzékeny témák a terrorcselekményektől a koronavírusig - ez utóbbiról épp a napokban derült ki, hogy még túlzásba is vitték az ezzel kapcsolatos szigorításokat.

A Mashable is foglalkozott a problémával: szerintük az a gond, hogy elég, ha egy őrült sztorit felajánl a YouTube valakinek és az rákattint. Ez könnyen egy olyan spirált indíthat el, hogy az ajánlók közé egyre több hasonló tartalom érkezik, minél többször arra csábítva az illetőt, hogy na egye fene, csak fél percre nézzen bele azokba a videókba is. Aztán a hiszékenyebb, vagy kevésbé edukált felhasználók azon vehetik észre magukat, hogy máris egy csomó "Hihetetlen Igazságok" és "Eltitkolt Összeesküvések" jellegű csatorna büszke feliratkozója lett.

Jó kérdés persze, meddig lehet, és meddig érdemes elmenni az ilyen tartalmak szabályozásában. A túlzott beavatkozás okán könnyen cenzúrát kiáltana a nézők egy része, mások viszont pont annak örülnének, ha az egyértelműen butító jellegű tartalmak be se kerülnének az ajánlórendszerbe - tehát ha valaki nagyon akarja, megtalálhatja őket, de legalább nem kerül automatikusan az emberek elé ilyesmi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.