Hirdetés

Youtuberek üzentek hadat a telefonos csalóknak



|

A videósok csillámbombával, csótányokkal és egerekkel küzdenek a több millió dollárt kaszáló átverős call centerek ellen.

Hirdetés

Az utóbbi években az Egyesült Államokban egyre nagyobb problémát jelentenek azok a főként Indiában üzemelő "vállalkozások", amelyek kifejezetten a tech világában kevésbé jártas felhasználók lehúzására specializálódtak.

A profin szervezett call centerekből telefonáló csalók általában jól ismert cégek hivatalos ügyfélszolgálatának álcázzák magukat, s így veszik rá a jellemzően idős áldozataikat, hogy adják meg a személyes/banki adataikat, vásároljanak digitális ajándékutalványokat, vagy küldjenek nekik pénzt, többnyire valamilyen visszatérítésre hivatkozva. A jelek szerint a rendőrség nem sokat tesz az egyre terjedő jelenség visszaszorításáért, néhány youtuber ezért a kezébe vette a problémát, és kreatív módszerekkel igyekeznek kitolni az elkövetőkkel.

Hirdetés

A NASA egykori mérnöke, Mark Rober már több filmet is készített a témáról, most pedig az egész YouTube-csatornáját az efféle csalások lebuktatásának szentelő Jim Browninggel és a Trilogy Mediával egyesítette erejét, összehangolt támadást indítva a call centerek ellen. Sikerült feltörniük a központok biztonsági kameráját, így "élőben" figyelhetjük az elkövetőket, a Trilogy Media pedig egyenesen a helyszínre utazott, ahol beépített ügynökökön keresztül követtek el szabotázsakciókat. A támadások elsődleges eszközei a Rober által készített "ajándékok" voltak, köztük csillámbombát, bűzös folyadékot, csótányokat és egereket rejtő csomagokkal.

A kamerák felvételén keresztül Roberéknek sikerült kifigyelniük az egyik banda vezetőjének jelszavát, hozzáférést nyerve a csalók banki információihoz. A számok alapján ez az egyetlen call center is óriási összegeket kaszál, napi átlag 65 ezer dollárnyi (23,3 millió forintnyi) pénzt szerezve az áldozatoktól.

A hasonló módszerek sajnos Magyarországon sem ritkák, a hazai csalók főként a banki adatokra utaznak, a pénzintézetek alkalmazottainak adva ki magukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.