Hirdetés

Na végre: megcsinálták Marty McFly légdeszkáját



|

Franciaországban egy feltaláló élőben mutatta be az újdonságot, amivel az ünneplő tömeg feje fölött produkálta magát. Találkozik a Vissza a jövőbe és Star Wars: azonnal tesztelnénk mi is!

Hirdetés

Van egy csomó olyan szerkezet, amelyeket sci-fi szerzők álmodtak meg, és könyvekben, filmekben csodálkoztunk rájuk. Űrhajók, lézerfegyverek, teleport, hiperűrhajtóművek, és még sorolhatnánk - mindenesetre a legtöbb sajnos még mindig csak álom, bármennyire is szeretnénk, hogy megvalósuljon. De azért születnek folyamatosan olyan megoldások is, amelyekről ugyancsak filmekben és regényekben fantáziáltak, valahol például ilyen a mobiltelefon, a tablet és az internet is. A Vissza a jövőbe filmekből ismerős légdeszka azonban eddig csak viccesen működő, félig-meddig használható kísérletekben került elő, most viszont végre irtózatosan menő módon készítették el.

Hirdetés

Párizsban a napokban tartották a Bastille-napi ünnepi megemlékezést, és a parádé részeként egyszer csak besuhant az égre egy légdeszka-szerű eszközön álló, stabilan repülő, sőt egész hajmeresztő mutatványokat is biztonsággal bemutató ember. Az illető egy Franky Zapata nevű feltaláló, aki Fyboard Air nevű találmányával lopta el a show-t annyira, hogy még Emmanuel Macron francia államfő is megosztotta a helyszínen készült videót saját Twitterén:

Jól látható, hogy a feltaláló egyáltalán nem az eddigi próbálkozások szintjén mozgó, a földről alig pár centire felemelkedő, instabil és lassú eszközt használ: jó pár méterre emelkedett, kifejezetten gyors mozdulatokra és irányváltásokra volt képes, a bemutató végén pedig villámgyoran húzott el a helyszínről, szóval végre ez tényleg valami használható, és persze hipermenő légdeszkás próbálkozás. Kicsit olyasmi, mintha Marty McFly lebegő deszkáját a Star Wars filmekben látható, Boba Fett hátán működő jetpackkel vegyítenék. Sőt, kommentelőink szerint a Pókember történetekből ismert Vészmanó légdeszkája is hasonlóan nézett ki, és tényleg, szóval köszi a tippet. Mutatunk még egy videót róla, ahol még több látható a Flyboard Air tudásából:

A videóból az is kiderül, hogy a csodagép jelenlegi végsebessége elérheti az óránkénti 166 kilométert. A hivatalos adatok 140 km/h-t garantálnak, de hamarosan 200-zal suhanó modell is érkezik. Jelenleg 150 méter a magassági határ, ezt a jövőben akár 3000 méterre is növelhetik. Most 6 percig tud egyhuzamban levegőben maradni egy Flyboard Air, a tervek szerint ez 30 percre nő a következő generációban, és a mostani 100 kilós hordozható tömeghatárt is 200-ra emelik.

Látható, hogy légturbinás módszerrel működik, de ugyanúgy stabilan marad a levegőben különféle terepek, még akár víz fölött is. A feltaláló szerint minden eddigi turbinás módszernél erősebbet használ, a jelenlegi motoroknál tízszer nagyobb energia-tömeg arányt elérve. A többmotoros kialakítás miatt akkor is biztonságos, ha az egyik meghibásodik, az egyensúlyozáson alapuló irányítást pedig bárki megtanulhatja. Mutatjuk a biztonsági lehetőségekről készített videót is, ahol látszik, hogy szinte minden kritikus rendszer akár menet közben is leállhat úgy, hogy van helyette másik:

Azt viszont egyelőre ne várjuk, hogy a sarki boltban vehetünk, vagy épp a kedvenc helyi webshopunkban rendelhetünk belőle, most még csak kiemelt partnerekkel dolgoznak együtt, többek között a francia hadsereg érdeklődik a légdeszka iránt, de különféle ipari cégek és egyéb nagyfelhasználók is tárgyalnak a feltaláló cégével. Mindenesetre azért reménykedjünk abban, hogy szép lassan megérjük a személyi felhasználás kezdetét is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.