Hirdetés

Mennyi adatot használ a streaming?



|

Ezt főleg azoknak érdemes figyelni, akiknek nem korlátlan a havi internet-előfizetése. Eláruljuk, milyen tartalom mennyit eszik a netedből.

Hirdetés

Most, hogy a koronavírus miatti otthoni karanténban mindenki rátapadt az internetes szórakozás különböző formáira, talán a legtöbben a vezetékes internet-előfizetés terhére használják ezeket. De azért egyre jellemzőbb az is, hogy mobilon nézünk filmet vagy hallgatunk zenét streamelt forrásokból, hiszen a Netflixtől a Spotify-ig minden elérhető app-formában, a telefonok, tabletek kijelzője már tökéletes akár full HD tartalmak megjelenítésére is, ahogy fülessel is kiválóan lehet zenét hallgatni bárhol.

Hirdetés

Csak hát, mobilneten a leggyakrabban valamilyen korlátos előfizetést használunk, és a havi 2-4 gigabájtos keret hamar elröppen, ha nem figyelünk. Épp ezért érdemes előre tudni, mire számíthatunk akkor, ha egy sorozat-epizódot, filmet, YouTube klipet megnézünk, vagy épp meghallgatunk egy teljes lemezt kedvenc előadóinktól. Nézzük sorban!

Mennyi adatot fogyaszt a mobilos zene-streaming?

A legtöbb online zenei szolgáltatásban különféle minőségi szinteket különböztetnek meg, amelyekben a közvetített zenefájlok bitsűrűségével játszanak. Minél nagyobb ez az érték, annál részletesebb és szebb a hallható végeredmény, de ezzel együtt nő az átvitt adatmennyiség is. Ugyan a szolgáltatások egy részében automatikus beállítás is működik, tehát alapesetben a hálózat minőségétől és milyenségétől függően az app határozza meg a közvetítés bitrátáját, ezt mi magunk is állíthatjuk - például úgy, hogy a nagyfelbontású lejátszást csak Wi-Fi hálózat esetén engedélyezzük.

Általánosságban a Spotify, Google Play Music, Apple Music és a többi hasonló megoldás három szintet különböztet meg, ezek esetén pedig mutatjuk a várható (természetesen erősen átlagolt) adatfogyasztást:

  • Alacsony minőség. Ez általában 96 kbps bitrátát jelent, ami 0,72 MB adatot eszik percenként, tehát óránként 43,2 MB adatforgalommal kell számolnunk.
  • Közepes minőség. Itt legtöbbször 160 kbps az érték, ami percenként 1,20 MB adatot jelent, óránként tehát 72 MB-ra jön ki.
  • Magas minőség. A legtöbb szolgáltatónál ez 320 kbps fájlok közvetítését jelenti, ami adatfogyasztás terén 2,40 MB percenként és 115,2 MB óránként.

Mennyi adatot fogyaszt az online videózás és filmnézés?

Ahogy a zenénél, úgy a videós streameknél is a minőség határozza meg azt, mennyi adatot harap le egy-egy sorozat-epizód vagy videoklip az előfizetésünkből. Itt viszont általában nem a bitrátát csökkentik vagy növelik, inkább a kép felbontásával játszanak. Szintén érdemes ellenőrizni az alkalmazásokban, hogy bekapcsolható-e valamilyen automatizmus például arra az esetre, ha Wi-Fi vagy ha csak mobilhálózat áll rendelkezésre, de az appok legtöbbje amúgy is óvatosabb felbontásokra vált mobilhálózatokon, hogy ne kelljen folyamatosan megakadó, töltés-ikont pörgető statikus képeket nézni.

Itt már négy kategóriát is megkülönböztethetünk, hiszen az újabb mobilok és tabletek egy része már full HD-nél is nagyobb felbontású kijelzőkkel rendelkezik, tehát elvben lehetőség van ezeken az eddigieknél is tűélesebbre faragott videókat nézni - de ennek ára van. Mutatjuk, mennyi.

  • Alacsony minőség. Itt általában tényleg nagyon "mákos" a végeredmény, a 320p felbontás az alap, de egyes esetekben ez lemehet 240p-ig is. Ez viszont óránként csak 0,3 GB adatot eszik.
  • Közepes vagy SD minőség. Itt még mindig nem járunk a sima HD közelében sem, ez a 480p felbontást jelenti, ami óránként 0,7 GB adatot fogyaszt.
  • HD minőség. Szolgáltatónként mást és mást jelent a kategória, így bontsuk ezt kicsit tovább. Ha 720p felbontást kapunk, az óránként 0,9 GB adatot mozgat, míg 1080p esetén 1,5 GB adatforgalommal számolhatunk, 2K videózásnál pedig 3 GB röppen el egy óra alatt.
  • UHD minőség. Az ilyesmivel tényleg vigyázzunk, hiszen a 4K stream egyetlen órája már 7,2 GB adatot szippant le az egyenlegünkről, tehát az átlagos hazai előfizetések 2-4 gigabájtos havi kereteit is bőven túl lehet lépni félóra alatt, és még azt sem tudjuk meg, ki a film végén a gyilkos.

Mennyi online zenehallgatás és videónézés fér a havi keretembe?

Nézzük mindezt egy példán keresztül, ami legyen a magyar egyedi felhasználóknál átlagosnak számító havi 2 GB-os adatkeret. Az alábbi számoknál arra érdemes figyelni, hogy ez kizárólag a médialejátszásból számolódik, tehát ha bőszen használod emellett a Facebookot, Redditet, böngészőt, vagy bármi egyebet, ami adatot fogyaszt, máris kevesebb ez a szám. Azt se felejtsük el, hogy az adatküldés is beleszámít a havi adatforgalomba, tehát bármikor e-mailt küldesz vagy fotót töltesz fel, az is az alábbi keretet apasztja. Tehát lássuk, hogy egy 2 GB-os adatkorlát esetén tisztán mennyi fér bele a különféle típusú média-streamingből egy hónapban:

  • 47 órányi alacsony minőségű zene
  • 28 órányi normál minőségű zene
  • 17 órányi magas minőségű zene
  • 6,5 órányi alacsony felbontású videó
  • 2,8 órányi SD videó
  • 2,2 órányi HD videó
  • 1,3 órányi full HD videó
  • 0,6 órányi 2K videó
  • 0,25 órányi 4K videó

A fentiek persze mind irányszámok, érdemes tehát a mobilon követni a havi adatkeretünket - ezt a legtöbb ma használt Android és iOS verzió tudja már, és beállíthatunk akár figyelmeztetéseket is arra, hogy egy bizonyos havi limit átlépéséhez közeledve jelzést kapjunk. Ha pedig otthon, vagy más Wi-Fi lefedettséggel rendelkező helyen vagyunk, használjuk azt a hálózatot, hogy ezzel is megkíméljük saját keretünket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.