Hirdetés

Befoltozták a Facebooknak fecsegő Zoom appot



|

Néhány napja derült ki, hogy a videóhívásokra specializálódott app iOS alatti verziója kissé furán működik. Gyorsan jött a patch, és persze senki nem tudott semmiről, meg az nem is úgy volt.

Hirdetés

A koronavírus és az emiatti távmunka, valamint távoktatás okán egyre többen kezdték használni a Zoom szolgáltatásait, amelyeket teljesen biztonságosnak hirdet az üzemeltető. Erre szükség is van, hiszen mostanában többek között vállalati kommunikációra, meetingekre és konkrét üzleti tárgyalásokra is egyre többen használják az appot, és pont ezért volt kissé visszás az, hogy egy friss információ szerint a Zoom a háttérben egy csomó adatot küldözgetett a felhasználókról a Facebooknak.

Hirdetés

Az elemzések szerint a Zoom app iOS-es változata letöltéskor és megnyitáskor is csatlakozott a Facebook Graph API-hoz, ez pedig a fő eszköz, amivel a fejlesztők a Facebook felé adatokat továbbítanak, illetve onnan fogadnak. A Zoom által közvetített adatok között szerepeltek az alkalmazás megnyitásának időpontjai, a használt készülék jellemzői, az időzóna, a földrajzi hely városszinten, a telefonszolgáltató és az egyéni hirdetési azonosító - ezek közül egyesek ráadásul akkor is átcsúsztak a Facebooknak, ha a hívásban részt vevő felhasználó nem is volt regisztrálva a közösségi oldalon.

A fő problémát az jelentette, hogy a Zoom adatkezelési szabályzatában nem is szerepelt semmilyen kitétel erre nézve. Mindenesetre mindössze két nappal a hír megjelenését követően már meg is érkezett az iOS-es app frissítése, amely az üzemeltetők szerint teljesen megszünteti ezt az adatközlést. A cég jelezte, hogy az említett Facebook SDK-t azért építették be az alkalmazásba, hogy az szükség esetén gyorsabban és könnyebben összeköthető legyen a közösségi oldallal, és nem tudták, hogy ezzel már meg is indul az adatgyűjtés. Emellett viszont hangsúlyozták, hogy az app semmi olyan információt nem továbbított, amely bármilyen szinten azonosíthatta volna a felhasználókat. Mindenesetre a mostani frissítés után már ennyi sem szivároghat sehová.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.