Hirdetés

A Zoom akkor is árulkodik rólad a Facebooknak, ha te nem is vagy rajta



|

Az iOS-es alkalmazás abban az esetben is elküldi az adatokat a Facebooknak, ha a felhasználó nem is regisztrált a közösségi oldalra.

Hirdetés

A járvány hatására sokan dolgoznak és tanulnak otthonról, a videós konferenciákhoz pedig sokak kedvelt választása a Zoom. Ahogy számos másik szolgáltatóról, az e mögött álló cégről is kiderült pár kínos dolog. Például az, hogy nem részletezik, de az iOS-re írt app elemzéshez használt adatokat küld a felhasználóról a Facebooknak, még akkor is, ha az illető sosem regisztrált a közösségi oldalra. A jelenség egyébként nem példa nélküli, sok app használja a Facebook SDK-t a funkciók könnyebb beépítéséért, ez pedig az információküldésre is hatással van. A Zoom felhasználói azonban ezzel - nagy valószínűséggel - nincsenek tisztában. 

Hirdetés

Az elemzések szerint a Zoom app letöltésekor és megnyitásakor is csatlakozik az app a Facebook Graph API-hoz, ez pedig a fő mód, amivel a fejlesztők a Facebook felé adatokat továbbítanak, illetve onnan fogadnak. A Zoom által közvetített adatok között szerepelnek az alkalmazás megnyitásának időpontjai, a használt készülék jellemzői, az időzóna, a földrajzi hely városszinten, a telefonszolgáltató és az egyéni hirdetési azonosító. 

A Zoom adatkezelési szabályzata meg sem említi, hogy adatokat küld a Facebooknak rólunk, még akkor is, ha nem rendelkezünk felhasználói fiókkal - ezért is nagy a felháborodás. A Facebook azt állítja, megköveteli a fejlesztőktől az átláthatóságot a felhasználók irányába, a Zoom viszont egyelőre nem reagált a helyzetre. Ugyanakkor az EFF emlékeztetett, hogy a rendszergazdák egyébként is rálátnak arra, hogy valaki nyitva tartja-e a Zoom ablakát, milyen IP-címet és honnan használ, illetve milyen eszközzel rendelkezik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.