Hirdetés

Zuckerberg megvilágosodott: teljesen átalakul a Facebook



|

A biztonságot és a magánszférát mindenek elé helyező kommunikációs platformot épít Zuckerberg, privát élmény lesz a Facebook hálózatán keresztül kommunikálni. Csak persze félő, hogy ezzel pont az tűnik el a Facebookból, amiért szerethető.

Hirdetés

Hatalmas változások előtt áll a Facebook, és a funkciók nagy részét újra is építi az óriás. Erről beszélt legalábbis Mark Zuckerberg, a Facebook ügyvezetője és társalapítója. Kiemelte, hogy a fogyasztók számára a magánszférára koncentráló kommunikációs platformok fontosabbak lesznek, mint a Facebookhoz hasonló jelenlegi nyílt platformok. Zuckerberg szerint az emberek a privát platformokon önmaguk lehetnek, és természetesebben kapcsolódhatnak össze másokkal. Mondjuk nem csoda, hogy a fiatal tech-billiárdosból hirtelen a biztonság és adatvédelem élharcosa vált, az elmúlt időszak botrányai és az egyre erősebb felhasználói elvándorlás miatt nem (csak) a jószolgálat beszél belőle: az új iránnyal előre menekül. Először nézzük, mit vetített előre Zuck, aztán beszéljünk róla, hogy ez vajon jó lesz-e nekünk!

Hirdetés

A Facebook vezére szerint a privát üzenetküldés és a kis csoportokat érintő csevegés az online kommunikáció két leggyorsabban növekvő ága, a Facebook pedig a magánszférát mindenek elé helyezve építi újra a funkcióit. Ez ugyanis most alapvetően hiányzik a szolgáltatásból. 

Az új platform a privát beszélgetésekre épít majd, vagyis az emberek kommunikációja nem egyfajta szócső lesz a nagyvilág felé, hanem általuk irányított beszélgetésekből áll majd, ahol ők maguk szabják meg, mit kivel szeretnének megosztani. A beszélgetéseket csak a résztvevők vagy a csoportok tagjai látják és ismerik, emellett pedig minden üzenet titkosítva lesz a végpontok között. Vagyis elvileg még maga a Facebook sem tudja majd, hogy ki miről cserél eszmét írásban, videóban bagy bármilyen más módon. 

Ennél is meglepőbb, hogy az üzenetek csak átmeneti jellegűek lesznek, vagyis amint elolvasták azokat a címzettek, eltűnnek. Így a régi üzenetek nem kísértik majd az egyes felhasználókat. Az új platformokat a biztonság jellemzi majd Zuckerberg szerint, és a Facebook minden appja közt lesz átjárhatóság. Vagyis a Messenger felhasználói titkosított üzenetet küldhetnek a WhatsApp felhasználóinak - például. A felhasználók pedig úgy használhatják a platformokat, hogy nem kell félniük attól, hogy a Facebook bármilyen üzenetet is eltárol. 

Zuckerberg arra számít, hogy a Messenger és a WhatsApp egyaránt gyorsab, privátabb és biztonságosabb lesz. A kommunikáció nagy részét ezeken keresztül bonyolítják majd az emberek. Ha minden a terv szerint alakul, akkor az alapító szerint a Facebook hálózatán kommunikálni alapvetően privát élmény lesz. 

Az elemzők úgy vélik, hogy a Facebook a jövőben agresszív módon próbál majd teret hódítani a privát üzenetküldők piacán, amit jelenleg leginkább az Apple iMessage és a Snapchat uralnak.

Teljes hátraarc?

Van azért néhány érdekes kérdés a hirtelen adatvédelmi harcossá vált Zuckerberg terveivel kapcsolatban. Egyrészt látható, hogy most azoknak szeretne megfelelni, akik a tavalyi évben egymás után kipattant adatbiztonsági botrányoktól és a "Nagy Testvér fenyegető árnyékától" tartva egyre kevésbé használják a Facebookot és kapcsolt szolgáltatásait, sőt konkrétan le is válnak róla. A legnagyobb közösségi oldal (sőt, az üzenetküldőstül, Instagramostul már inkább ökoszisztéma) területileg már nem nagyon tud tovább nőni, amelyik országba csak eljuthatott, már megtette és begyűjtötte az ottani célközönséget, a politikailag elzárt területekre pedig úgysem tud befurakodni. Tehát az eddigi folyamatos felhasználószám-növekedésnek vége, sőt - most már több okból is látszik egy most még óvatos arányú, de észrevehető elvándorlás. Egyrészt a már említett adatvédelmi arcraesések miatt szeretnek ki egyre többen a Facebookból, másrészt a legfiatalabb internethasználó generáció ma már inkább más platformot keres (például a Snapchatet), mert "a Facebookon a szüleik vannak, és az ciki".

Szóval a Facebook-birodalmat most új körülmények között kell életben tartani, és lehetőleg valamilyen szinten növelni, hiszen a befektetők folyamatos erősödést és növekvő bevételeket várnak. Tehát Zuckerberg saját jószolgálati meggyőződései ellenére amúgy is azt mondaná, amivel a legtöbb felhasználót megnyugtathatja, vagy épp visszacsábíthatja. Gyere, nyugi, itt biztonságban leszel.

De ettől lehet, hogy pont az veszne el a Facebookból, ami most különlegessé teszi. Hiszen ez a közösségi szolgáltatás elvileg pont arról (is) szól, hogy nyíltan kitehetünk infotmációkat, létrehozhatunk eseményeket, céges és márkaoldalakra gyűjtögethetjük a rajongókat. Ha viszont a rendszer "beljebb zárkózik", eltűnik a világból az a klasszikus közösségi platform, ahol ilyen szinten a világ felé (is) kiabálhatnak az emberek, és maradnak a "csak neked mondom el" jellegű üzenetküldők. És az alig több mint egy évtizede teljesen kinyíló világ egy picit összezsugorodik megint. És persze, a biztonság nagyon fontos, de azért kicsit rossz lesz a nagy szabadságból leadni egy kicsit - még akkor is, ha ez elviekben miattunk és értünk történik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.