Hirdetés

Zűrös az űrszex? Tiltsuk be!



|

Egy tanulmány szerzői szerint nyomós érvek vannak arra, hogy már most ki kellene dolgozni az űrbéli légyottok jogi feltételeit.

Hirdetés

Az elmúlt években rohamléptekkel kezdett fejlődni a privát űrutazások piaca, ahol olyan tőkeerős szereplők versengenek egymással, mint az Elon Musk-féle SpaceX, Jeff Besos Blue Originje vagy a Richard Bransonhoz tartozó Virgin Galactic.

A trendet elnézve nincs okunk feltételezni, hogy lassulni fog ez a folyamat, egy csoport ezért most arra figyelmeztet az április 28-án kezdődő Los Angeles-i űrturizmus-konferencia alkalmából, hogy legfőbb ideje lenne elgondolkodni a szexelő űrturisták jelentette kockázatokon is.

Hirdetés

A Szex az űrben: az ellenőrizetlen emberi fogamzás megfontolása a kialakulóban lévő űrturizmusban címen közzétett írás szerzői szerint nem valószerű azt feltételezni, hogy a jövőbeli űrturisták visszatartják majd magukat a mikrogravitációban átélt közösülésektől, az emberiség viszont nagyon keveset tud arról, hogy ez a magas sugárzással járó környezet milyen hatással van a fogantatás korai szakaszára és a magzat egészségére.

"A lehetséges káros következmények között vannak biológiai természetűek - például fejlődési rendellenességek az emberi utódoknál -, valamint társadalmi és kereskedelmi természetűek - például peres ügyek, hírnévkárosodás és pénzügyi veszteségek".

- figyelmeztet a tanulmány, amely szerint a kockázat még a repülés után is fennállhat, az odafent átélt sugárzás ugyanis akár három hónapon át is hatással lehet a spermára. Az írás jegyzői szerint mindezért fontos lenne, hogy az űrturistákat előre tájékoztassák a lehetséges kockázatokról, és jogi nyilatkozatot írassanak alá velük, amelyben rögzítenék, hogy csakis ők felelősek az űrbéli összebújások következményeiért.

Alternatív megoldásként a szerzők a fogamzásgátlást is előírnák, bár ennek kapcsán megjegyzik, hogy nincsenek arra vonatkozó tanulmányok, amelyek a világűrben vizsgálják az ismert módszerek hatékonyságát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.