Hirdetés

14 millió forintért mennek az Nvidia legdurvább videokártyái



|

A mesterséges intelligenciával foglalkozó fejlesztők vagyonokat fizetnek egyetlen grafikus chipért.

Hirdetés

Az elmúlt években már megszoktuk, hogy a videokártya árak az egekben vannak, és az Nvidia első embere, Jensen Huang felkészítette a vásárlókat arra, hogy ez már nem is nagyon fog változni, elfelejthetjük az olcsó hardvereket. Ugyanakkor az nem általános, hogy egy GPU-ért több mint 10 millió forintot kérjenek.

Persze nem egy gamereknek szánt RTX kártyáról van szó, hanem, a zöldek legújabb igáslováról, a szerverekbe és adatközpontokba szánt H100-as modellről. Ez az Nvidia legújabb, kifejezetten MI modellekhez kifejlesztett csúcskártyája, ami a korábbi, 10 000 dolláros (~3,3 milliós) A100-at váltotta.

Hirdetés

A kártyákat jelenleg eBay-en próbálják értékesíteni a tulajdonosok 40-45 ezer dolláros áron.

Az amerikai döntéshozók elvileg megtiltották az Nvidiának, hogy Kínába exportálja a legfejletteb MI chipeket, ezért a vállalat lefejlesztett egy lassab variánst a korábbi A100 alapján, amit elvileg nem érintenek a korlátozások. Ennek kapcsán érthető lenne, hogy hatalmas a kereslet a kártyák után, hiszen a használt piacon az ilyen kereskedelmi egyezményeket is könnyebb kijátszani kis tételben,  ugyanakkor az eBay-en elérhető hardverek nagy részét már eleve Kínából árulják, úgyhogy a jelek szerint a szankciók ebben az esetben nem igazán működnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.