Hirdetés

3D V-Cache memóriával gyorsulnak tovább a Ryzen 7000 processzorok



|

A korábban felvázolt fejlesztési útitervnek megfelelően az AMD bejelentette a megnövelt gyorsítótárral integrált Zen4-alapú központi egységeket.

Hirdetés

Hosszú idő óta először lehetett teljesen élőben végigkövetni az AMD sajtóeseményét, ami minden szempontból ideálisnak tekinthető a vállalat számára. Egyrészt a személyesen jelen lévők és az online csatornákat nézők picit közelebb érezhetik magukat a gyártóhoz és annak elismert vezetőjéhez, másrészt a közönség dinamikája jól jelzi, mi az, amire tényleg várt az iparág vagy a PC-s közösség, és esetleg mely témák gerjesztenek túl általános vagy ködös kommunikációt.

A CES-re láthatóan alaposan felkészültek az AMD-nél, érdemes utólag is végignézni a közvetítést, de szükség lehet egy kávéra a videofolyamhoz; hosszú lesz és sok mindenről esik szó. A vállalat egyébként lefutotta a kötelező köröket, és a korábban ígért, előrejelzett, netán félig-meddig bejelentett termékeket véglegesítette, erősítette meg és indította meg a kereskedelmi megjelenéseket.

Hirdetés

Az asztali processzorok piacán ugyan hangos kezdeti sikerrel kezdte meg pályafutását a Zen4-alapú Ryzen 7000-es termékcsalád, de a megjelenést követő lecsengés picit furcsán alakult; röviden jellemezve a helyzetet, az előző 5000-es generáció népszerűbb lett, mint valaha. Azon belül a 3D V-Cache gyorsítótárral felszerelt Ryzen 7 5800X3D a tesztek szerint (különösen játékokban) magabiztos erővel tartotta magát a leggyorsabb CPU-k között, ezért egyre többen úgy dönthettek, hogy kivárják, miképp érik be a Zen4 és a tokozáson belüli speciális memória párosa.

Három 3D V-Cache modellel támadja le a Raptor Lake-t az AMD, és van okuk bízni a győzelemben.
Három 3D V-Cache modellel támadja le a Raptor Lake-t az AMD, és van okuk bízni a győzelemben.

Erre kaptuk meg a választ a mai napon, a pesszimista hangokat, miszerint ezúttal is csak egy modellt ruháznak fel a 3D V-Cache-sel, gyorsan elhallgattatták a bejelentés során. Három új típussal bővül a kínálat, ebből kettő a már piacon lévő 12- és 16-magos kiadásokat gyorsítja fel a 64 MB-nyi L3-szintű gyorsítótárral. Nevezéktan tekintetében kicsit különcködik az új Ryzen 7 7800X3D, ami számozás tekintetében az elődmodellt követi, így könnyítve az összevetéseket és fejlesztési különbségeket. A februári megjelenéssel érkező újdonságok specifikációs adatait látva további izgalmakat adhat az AM5-platform tesztelése/használata, első körben érdekes lesz figyelni a csökkentett TDP-keret (170-ről 120 W-ra) és a Precision Boost Overdrive működését és hatását.

Előrelépést hoz a Zen4-architektúra a korábbi Ryzen 3D V-Cache típushoz képest, de még mindig nagy fejtörést okozhat a platformváltás teljes költsége.
Előrelépést hoz a Zen4-architektúra a korábbi Ryzen 3D V-Cache típushoz képest, de még mindig nagy fejtörést okozhat a platformváltás teljes költsége.

Jó hír, hogy a boost-órajelek nem változtak, a két Ryzen 9-es modell 5,6 és 5,7 GHz-en tetőzik, viszont az alapfrekvenciák 300 MHz-cel csökkentek a normál 7900X és 7950X-hez képest. A PBO segítségével minden bizonnyal jelentős teljesítménytöbblet érhető el bárki számára, viszont arról egyelőre nem érkezett információ, hogy a "3D" típusok szorzózármentesek-e. Talán erre a tulajdonságra nincs is szükség, az extra 64 MB L3-gyorsítótár a 7950X3D-n 144 MB-nyi teljes kapacitást jelent, de még a nyolcmagos 7800X3D is 104 MB-tal gazdálkodhat. Az integráció egyébként pontosan ugyanúgy történt, mint az 5800X3D esetében, a 64 MB-nyi SRAM a nyolc darab magot tartalmazó CCD-egység (Core Chiplet Die) tetején foglal helyet. A két CCD-t használó 7900 és 7950 párosnál a CCD0-ra integrálták a memóriát, ami egyébként felvet pár kérdést a nyolcnál több magot érintő terhelések kapcsán. Ugyanakkor a játékosok örülhetnek, hiszen a CCD1 letiltásával vélhetően még több teljesítményt tudnak kifacsarni a két erősebb CPU-típusból, de erről majd az első tesztek fognak részletesen értekezni.

A bal felső lapka a CCD0, amire integrálták a 64 MB-nyi gyorsítótárat. Logikus lépés elsőre, reméljük, hogy 12- vagy 16 magos terhelésnél is rendben lesz.
A bal felső lapka a CCD0, amire integrálták a 64 MB-nyi gyorsítótárat. Logikus lépés elsőre, reméljük, hogy 12- vagy 16 magos terhelésnél is rendben lesz.

A megjelenés tehát februártól várható, az újdonságok működtetéséhez AM5-ös alaplap és DDR5-memória szükséges; aki már rendelkezik ezekkel, csak a BIOS-frissítésekre figyeljen. Az árakról egyelőre nem esett szó, de az általános árcsökkentés miatt lett hely a 3D V-Cache modelleknek, így óriási árcédulákra várhatóan nem kell számítani. A kereskedők minden bizonnyal a 6 GHz-cel érkező Core i9 13900KS-sel azonos szinte állítják be a 7950X3D-t, most épp a javuló forintárfolyamok picit kedveznek is ennek a csatának.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.