Hirdetés

7 GHz feletti órajellel lett világrekorder egy HyperX memória



|

Még a DDR5-ös generációváltás előtt igyekeznek minél többet kisajtolni a jelenleg uralkodó szabványból.

Hirdetés

Az idei év második felében, várhatóan az utolsó negyedévben új processzorcsaládokkal és platformokkal örvendezteti meg a végfelhasználói piacot az AMD és az Intel. A Zen 4 és az Alder Lake kódnevű architektúrákra épülő új központi egységek egyik kiemelt tulajdonsága lesz a DDR5-memóriák támogatása, amire az iparág időben el akar készülni a lehetséges RAM-alternatívákkal.

Addig is a DDR4 frontján zajlik az élet, és a gyártók egy része most jutott el oda, hogy ideje picit megrángatni az órajeleket. Gyárilag túlhajtott és extrém tuningra finomhangolt modulokkal indult a 2021-es év, aminek meg is lett az eredménye.

A legújabb világrekordot a HyperX tudhatja magáénak, a tajvani születésű Kovan Yang extrém tuningos ugyanis nem kevesebbet, mint 7156 MHz-et préselt ki a gyárilag 4600 MHz-re hitelesített Predator modulból. A rekordkísérlet egy MSI Z590I Unify alaplapba helyezett Intel Core i9-11900K processzorral futott le, ám ha valaki megnézi az eredményt hitelesítő linket, könnyen észreveheti, hogy bizonyos paraméterek alaposan vissza lettek fogva annak érdekében, hogy sikerüljön elérni ezt a bődületes frekvenciát.

Hirdetés

A processzor 8 magjából mindössze 2-vel futottak neki a kísérletnek, és az ilyen extrém túlhajtásoknál bezavaró Hyper-Threading technológia is ki volt kapcsolva. Az egy szem Predator modul feszültségértékeiről ugyan nem találtunk információt, beszédes adat azonban a CL 58-63-63-63-2 paramétersor, ami a modul késleltetési értékeit mutatja. Összehasonlításképpen, a HyperX gyári ajánlása 4600 MHz-es órajelnél CL 19-26-26-26-2. Nem ezzel a modullal fogunk tehát magas sávszélességi eredményeket elérni, de a cél nem is ez volt, hanem a 7,1 GHz feletti órajel.

A folyékony nitrogénnel töltött középső henger a CPU-t hűti, míg tőle jobbra a RAM-ra szerelt egyedi tartály jelzi, hogy mínusz 100 fok alatti hőfokok lehettek.

Ez pedig maradéktalanul teljesült, és ahogy azt a G.Skill korábbi bejelentéséből látni lehetett, extrém hűtési körülmények nélkül 5 GHz-es RAM-órajel fölé mehet bárki, aki mélyen a zsebébe tud nyúlni a PC-építés során. Szükség is lesz a magas órajelekre, különösen azoknál a processzoroknál, amelyek fejlett integrált grafikus vezérlővel rendelkeznek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.