Hirdetés

A 12 GB memória lehet az általános a középkategóriás VGA-knál?



|

Alighogy megjelent a Radeon RX 6700 XT, iparági források már a következő középkategóriás modell megjelenéséről fecsegnek.

Hirdetés

Ez modell pedig nem az XT-jelölés nélküli 6700-es Radeon, hanem lejjebb lépünk egy következő teljesítménylépcsőre, ami valóban az Nvidia RTX 3060 grafikus vezérlő ellenfele lehet. Egy specifikációs adatban semmiképp sem kínálhat kevesebbet az AMD, a fedélzeti memória mérete meg kell, hogy egyezzen a versenytárs ajánlatával.

Ezzel pedig már most eldőlhet, hogy a vélhetően RX 6600-nak elnevezendő igazi középkategóriás fejlesztés is 12 GB-nyi GDDR6 memóriával fog érkezni; legalábbis a legerősebb, gyári tuninggal felvértezett kiadásain ekkora lehet a VRAM kapacitása.

Hirdetés

Na de hogy lett hirtelen ez a méret egyfajta elvárás egy olyan szegmensben, ami teljesítményét tekintve elég messze van a csúcskategóriától? A kérdés jó, és a választ valahol az Nvidia adta meg azzal az idei év elején, hogy az RTX 3060 számára ezt a kapacitást tette meg a referencia ajánlás részeként. Ez azért lehetett furcsa, mert a GPU-ban erősebb, árban feljebb pozicionált Ti modell "csak" 8 GB-ot kapott, ami sok mindenre elég lehet még a közel jövő játékaiban is; így akkor a normál RTX 3060 biztosabb befektetés, ha évekre tervezünk vele?

Igen is, meg nem is. Ezt a kettősséget érezheti jelenleg az AMD is, akinek portfóliója hamarosan újabb 12 GB-os kiadásokkal bővülhet. Az egyelőre titokban tartott, de minden bizonnyal még a nyári időszak előtt megjelenő új Radeonok is ekkora memória kapacitással jöhetnek, a hírek szerint csak az olcsóbb, egyszerűbb kialakítású modellek kapnak ennél kevesebb, a 192 bites memóriabusz kötöttségei miatt pont feleannyi, 6 GB-nyi VRAM-ot.

Még az első félévben megjelenhetnek az RX 6000M notebookok és az RX6600 grafikus kártya.

Ennél izgalmasabb, hogy a gaming notebookoknál vajon miképp változhat meg az eddigi trend. Az RTX 30-as grafikával szerelt gépeknél a mai napig a 8 GB-nyi VRAM a maximum, és nem igazán hallani ezen paraméter emelkedéséről. Talán az AMD lesz az első, aki 10 GB fölé megy a laptopoknál is, bár ez attól függ, hogy az adott memória típusból elérhető-e olyan lapka, ami nem igényel plusz tervezést és bonyolultabb nyomtatott áramkört a 12 GB-nyi kapacitás eléréséhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.