Hirdetés

A felhasználók tudta nélkül módosíthatja az AMD a processzorok beállításait



|

Rossz esetben instabillá teheti a felhasználók gépét az AMD egyik szoftvere, ami a tudtuk nélkül módosíthat a processzoruk beállításain.

Hirdetés

A gyártók marketingje alapján azt gondolhatnánk, hogy amennyiben van rá lehetőség - ez hamarosan az Intelre is igaz lehet -, akár előnyt is jelenthet egy játékos gép esetében, ha a CPU és a videokártya ugyanattól a gyártótól érkezik. Az AMD-nél egy tesztben bebizonyosodott, hogy valóban van némi együttműködés a GPU és a processzor vezérlői között, ám az eredmény nem minden esetben kívánatos.

Hirdetés

Egy német weboldal, az Igor's Lab által lefolytatott vizsgálat arra mutat, hogy olyan gépek esetén, ahol mind a grafikus vezérlő, mind a központi processzor az AMD gyártmánya, a videokártya illesztőprogramja akár a processzor beállításait is megváltoztathatja. Ez alapból nem hangzik olyan rossz dolognak, azt gondolhatnánk, hogy így az utolsó csepp teljesítményt is megkapjuk, ami a rendszerben lapul, de ennek akár negatív következményei is lehetnek.

A weboldal szerzőinek tapasztalatai szerint - amit eleve egy felhasználó által leírt jelenség reprodukálásaként fedeztek fel, tehát nem egyedi esetről van szó - a videokártyához kapcsolódó beállítási profilok betöltésekor a program csökkenti a CPU által felvezető áram erősségét, és bekapcsolja a hozzá kapcsolódó PBO (Precision Boost Overdrive) funkciót is.

Amennyiben viszont a felhasználó maga is módosított a processzor beállításain, megeshet, hogy a profil többi része - amiket a GPU-driver változatlanul hagy - nem illeszkedik a bekapcsolt PBO-hoz és a csökkentett áramfelvételhez. Ez az alkatrészeket a beépített biztonsági funkciók miatt nem teheti tönkre, de összeomlásra hajlamossá varázsolhatja a játékosok gépét. És mivel az AMD szoftvere nem kommunikálja a felhasználó felé, hogy milyen beállítást változtat meg, tapasztalat híján nehéz lehet megtalálni, mi áll az instabilitás mögött. A kérdéses beállítások egyébként később kézzel visszaállíthatók a BIOS-ban (és később is így marad), tehát szerencsére nincs szó kifejezetten súlyos problémáról, de a kérdéses szoftveres megoldás így is bosszantónak bizonyulhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.