Hirdetés

A Full HD-s játékélmények királya lehet a GeForce RTX 3050 videokártya



|

Az előzetes adatok és teszteredmények szerint a belépőszintű gaming notebookok esetén markáns teljesítménynövekedésre számíthatunk.

Hirdetés

Hullámzó izgalmakat generálhat az Nvidia pénztárcabarát grafikus vezérlőinek eljövetele. A GeForce RTX 30-as termékcsaládból már csak az 50-es utónevű változatok hiányoznak, de ahogy korábban is, most is ezekre vetülhet a legnagyobb reflektorfény. Mégpedig azért, mert velük teljesedhet ki az Ampere-architektúra kínálata, amiből eddig nagyon hiányoztak a belépőszintű, avagy "olcsó" verziók.

Az RTX 3050-es páros (normál és Ti) ráadásul abban a tekintetben is különleges lesz, hogy ezek válthatják le végérvényesen a "GTX" márkajelzésű kártyákat, vagyis nem lesz olyan GPU az adott generáción belül, ami ne támogatná a ray-tracing technológiát. Ha pedig a nemrég kiszivárgott paraméterekre tekintünk, az RTX 3050 és 3050 Ti bizonyos játékokban kellemes meglepetésekkel kápráztathatja el a játékosokat.

Hirdetés

A kiszivárgott számadatok plusz pikáns ízt adnak a várva-várt belépőszintű VGA-páros körüli hírveréshez, ugyanis ezek az értékek a notebookokba szánt verziókra vonatkoznak. A várhatóan GA107-es lapkára épülő újdonságok alap képességeit tekintve ugyan nem várhatók nagy különbségek az asztali és hordozható PC-kbe szánt kiadások között, azonban nagyon úgy fest, hogy a tipikus fogyasztási kerettől függő üzemfrekvenciák szabadon mozgatásával több, korábbi generációs videokártya válik leküzdhetővé.

A lapka teljes erejét ezúttal is a Ti modell hozza el, a 2560 darab CUDA mag két generációval korábban még a felsőkategóriás GTX 1080 paramétere volt. A GPU tehát önmagában duzzad az erőtől, a mindössze 128 bites memóriabuszra integrált 4 GB-nyi videomemória azonban tényleg csak az 1080p felbontású játékélményekre lesz elegendő. A normál RTX 3050-nál értelemszerűen a CUDA magok számának csökkentésével számolhatunk, amely különbség a játékokban 10-20%-os sebességvesztést jelenthet.

A GTX 1660 és 1650 videokártyákkal szerelt notebookok helyére jöhetnek az új RTX-es masinák.

Külön érdekesség, hogy az Nvidia az ultravékony és hagyományos felépítésű notebookokhoz is ajánlja a két újdonságot, ráadásul a 35-80 W-ot TGP-tartomány egyes lépcsőinél mindkét GPU esetében szinte azonos üzemfrekvenciákat határoz meg. A vállalat partnergyártói dönthetik el, hogy az adott gép alaplapi áramköreihez, a hűtési rendszerhez és a tápellátáshoz képest milyen alacsonyra veszik le a fogyasztási keretet, ami legalacsonyabb állásban mindössze 1037-1057 MHz-es Boost (!) órajelet garantál.

A Notebookcheck csapata egyelőre nem tudta megvizsgálni, hogy különböző TGP-szinteken hogyan teljesítenek az új vezérlők, arra viszont volt lehetőségük, hogy vélhetően a maximális konfiguráció mellett futtathassanak egy szintetikus és egy valós játéktesztet. Ahogy az alábbi grafikonon látszik, a 3DMark Time Spy grafikus értékelését tekintve az RTX 3050-esek szépen besorolnak az előző generációs RTX 2060 és GTX 1660Ti modellek közé. Itt azért látszik, hogy hiába erős a GA107-es grafikus lapka, a 128 bites memóriabusz kellemetlenül visszafogja a 3D-lóerőket, a 192 bites VRAM-mal megáldott GTX 1660 Ti-t még Max-Q konfigurációban is csak a Ti kiadás tudja beelőzni. Hiába tehát a több CUDA mag, a memória sávszélesség teszi igazán belépőszintűvé az RTX 3050-eket.

Szintetikus tesztprogramban óriási a fejlődés a GTX 1650-ről.

A Shadow of the Tomb Raiderben viszont már más a helyzet, és itt láthatjuk az első komolyabb meglepetést. Közepes grafikai szint mellett az RTX 3050 Ti akár az RTX 2060 legyőzésére is képes lehet, ami mindenképp jó hír lehet azok számára, akik gamer notebookban gondolkodnak, de nem kívánnak fél millió Ft-nál többet költeni a masinára. Azt persze nem tudjuk, hogy ezek a mérések milyen meghajtóprogramokkal és processzorokkal készültek, továbbá nagy kérdőjel egyelőre, hogy az RTX 3050 milyen minőségű ray-tracing megjelenítésre lesz képes. A szűkös memória sávszélesség miatt várhatóan szerények lesznek ezen képességei, illetve a 4 GB-nyi kapacitás a bányászoknak sem lesz vonzó opció.

Kérdés, hogy a 4 GB-nyi fedélzeti memória mire lesz elég a "next-gen" játékokban.

Végre lesz megvásárolható "next-gen" GPU? Meglátjuk, egyelőre hivatalos bejelentés nem történt, de minden bizonnyal a nyári hónapokban már számolhatunk az RTX 3050-nel, az arra épülő PC-kkel és notebookokkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.