Hirdetés

A GeForce GT 1030-nál is gyengébb, de legalább jóval többet eszik ez az új kínai GPU



|

Valószínűleg nem lesz közönségsiker a Moores Threads MTT S80.

Hirdetés

Tavaly egészen izgalmas évet zárt a videokártyák piaca, hiszen nemcsak a kriptolufi, s vele a keresletet felhajtó bányászláz kipukkadásának lehettünk szemtanúi, de az Intel belépőjének is, amely az Arc-szériás megoldásaival igyekszik borsot törni az Nvidia és az AMD orra alá.

Aki viszont ennél is nagyobb változatosságra szomjazik, annak a kínai kínálattal érdemes szemezgetnie, ahol most egy új szereplővel bővült a piac, még ha ebben az első tesztek alapján nincs is sok köszönet.  

Hirdetés

A Moores Threads néven futó gyártó eddig szerverekhez és mesterséges intelligenciás felhasználásra készített hardvereket, de most valamiért elérkezettnek látta az időt, hogy a fogyasztói GPU-k szegmensében is szerencsét próbáljon, amitől még az sem tántorította el, hogy egyébként 20 éves mélyponton van az iparág.

Így született meg az MTT S80, amelyben 4096 MUSA steaming mag duruzsol 1,8 GHz-es órajellel, 14,4 TFLOP számítási teljesítményt ígérve. A tripla ventilátorral hűtött kártya 16 GB-nyi GDDR6 memóriát kapott, 128 GB/s-os sávszélességgel. Mindebből már sejthető, hogy nem éppen az RTX 4090 kihívójával van dolgunk, de az első tesztek alapján még az alacsony elvárásokat is alulról súrolja a vas.

Egy kínai youtuber beszámolója szerint az MTT S80 a játékokban még a 2017-ben megjelent GeForce GT 1030 teljesítményét is alulmúlja. Full HD felbontáson a kártya mindössze 23-35 fps-t produkált a közel 12 éves The Elder Scrolls Skyrimben, de a 2010-es StarCraft II-vel sem volt sokkal jobb, 24-38 fps-t hozva. A GT 1030 ugyanezekben a címekben 46-77 és 38-86 képkockát produkált, a különbség pedig más játékoknál is hasonlóan alakult.

A finoman szólva sem túl rózsás összképet pedig tovább rombolja, hogy a BullsLab Benchmarks mérése alapján az MTT S80 44 Celsius-fokos üzemi hőmérséklet mellett döbbenetes, 252 W-os fogyasztást produkált, magasan túlszárnyalva a mindössze 30 W-ot kajáló, 41 Celsiuson tetőző GT 1030-at. Magyarán a Moores Threads egy rémesen gyenge, de legalább nagy étvágyú videokártyával lepte meg a piacot.

Ezt pedig valószínűleg a kínai vásárlók sem fogják lenyelni, az egyébként a kompatibilis driverekkel is hadilábon álló MTT S80-at ugyanis 300 dollárnak megfelelő jüanért (kb. 108 ezer forint) kínálják, amivel jóval drágább a GT 1030-nál, és még számos, kedvezőbb teljesítményt nyújtó konkurensénél is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.