Hirdetés

A hajlított monitorok új célpontjai a játékosok



|

Az elmúlt időszakban több ívelt kijelzőt is bemutattak a gyártók kifejezetten játékosok igényeire szabva, pedig korábban ezt a kategóriát inkább multimédiára hegyezték ki.

Hirdetés

Amióta léteznek az ívelt kijelzők, a gyártók előszeretettel mutatnak be ilyen modelleket, amelyek eddig főleg mozis, sorozatnézős ajánlásokkal érkeztek. Nem is csoda, hiszen az általában 16:9-nél jóval szélesebb képarányú panelek valóban filmvászonra emlékeztető hatást kelthetnek, a hajlított dizájn pedig a megfelelő távolságból nézve fokozhatja a térérzetet, valamint lehetővé teszi, hogy a kijelző minden egyes pontját ugyanolyan távolságról és szögből láthassuk.

Hirdetés

Ez idáig jól is hangzik, de a monitorok nem csak filmnézésre valók, és valahogy a hajlított kijelzők eddig más szegmensekbe nem igazán törtek be. Egyrészt ott vannak a professzionális felhasználók, akiknek valóban jól jöhet az ultraszéles kialakítás az egymás mellett megnyitott több, teljes értékű ablak kezeléséhez, de nem egyszer hallottam már Photoshoppal, CAD szoftverekkel dolgozókat azon morfondírozni, hogy a hajlított dizájn mennyire csapja be a szemet, amikor egyenes vonalakkal, pontos perspektívákkal kell dolgozni. A legtöbb ilyen felhasználó inkább még mindig arra esküszik, hogy két monitort állít egymás mellé, valamelyest "szögben" elfordítva - őket nem zavarja, hogy így a két munkaasztal között látható a két kijelzőt övező káva, az egyik panelen simán elfér így mondjuk a Premiere vezérlőfelülete, míg a másikon az épp vágott videó előnézete látható nagyban.

A másik olyan szegmens, amelyet még csak óvatosabban sikerült meggyőzni az ívelt monitorok szexiségéről: ez a játékosoké. Őket (na jó, vonjuk bele magunkat, szóval minket) nem is annyira a hajlított felépítés zavarta idáig, hanem az, hogy a legtöbb ilyen eszköz egyéb tulajdonságai, például a válaszidő, vagy a panel sajátosságai nem barátai a gyors és pontos képváltásoknak és az anti-ghostingnak.

Játékra faragott ívek

A legújabb hajlított monitorokat épp ezért úgy tervezték át, hogy kifejezetten a gaming területen fontos funkciókat erősítették, és láss csodát, elkezdtek a gyártóktól egymás után kipattogni a különféle játékra kihegyezett modellek. Ilyen például a Gigabyte G34WQC, amely egy 1500R hajlítású, 1440p felbontású VA panelt kapott, amely köré extra vékony káva került. A 144Hz-es képfrissítés és az 1ms válaszidő szintén jól hangzik a játékosok számára, akik nem az ellenfél hűlt helyét szeretnék bámulni egy elkésett lövésnél.

A 21:9 képarányú, natív 8-bites kijelző az sRGB színtartomány 120 százalékát fedi le, és megfelel a VESA DisplayHDR400 szabványnak is, így tehát kifejezetten kontrasztos megjelenítésre képes és a sötétebb jeleneteknél sem azt látjuk, hogy kéményseprők harcolnak az alagútban (tehát alapvetően semmit). Ugyanezt szolgálják a Gigabyte saját fejlesztésű technológiái is, mint az Aim Stabilizer és a Black Equalizer. A FreeSync Premium és G-Sync kompatibilitás se maradt ki, a fényerő 350cd/m2, a kontrasztarány 3000:1.

Persze a játékosok mellett azok is jól kihasználhatják a monitor képességeit, akik valamilyen professzionális alkalmazást használnak gyakran, hiszen 16:9 helyett 21:9 képarányon tudnak egymás mellett elhelyezni több ablakot is úgy, hogy nem csak a tartalmuk felét látják, és olyan appokra kifejezetten ideális a méret, mint a videóvágók, kép- és zeneszerkesztők, ahol elfér maga a készülő projekt és mellette az összes eszköz, ikon, gomb és huziga, szóval nem kell egy másik monitorra átmászkálni és ott irgunászni valamilyen kettévágott felületen.

A HiSense Hardcore Gaming monitort egyenesen a CS:GO-játékosokra szabták, a hajlított panel mellett 240 Hz-es képfrissítést kínál, 1 ms-os válaszidővel és 2K-s felbontással. A gyártó olyan szinten bízik a termék sikerében, hogy össze is bútorozott Kína országos CS:GO bajnokságával, és ez a modell lesz a versenyek hivatalos monitora.

A mobilos mezőnyben rakétaként feltörő Xiaomi szintén ívelt monitorral támad és szintén játékosokra fókuszál, ráadásul igyekszik a telefonoknál már sikerre vitt kiváló ár-érték arányt itt is megtartani. A Xiaomi Mi 34 nevű modellben Samsung hajlított panel dolgozik, a 34 hüvelykes, 21:9 képarányú kijelző 3440 x 1440 képpont felbontású, ráadásul 144 Hz képfrissítést kapott. Az íveltség mértéke 1550R. A Xiaomi sajtóanyaga szerint a kijelző ugyan nem kínál HDR funkciót és viszonylag óvatos, 300 nites max fényerő csavarható ki belőle, viszont a 3000:1 kontrasztarány és a 121% sRGB színmélység nem hangzik rosszul. Csatlakozók terén két HDMI és két DisplayPort mellett egy 3,5mm audio jack kimenet is került rá.

A Xiaomi Mi 34 emellett támogatja az AMD FreeSync-et is a Display Port használatakor, valamint Gsync kompatibilitást is kapott. És akkor most jön a lényeg: az európai boltokba a következő hetekben érkező monitornak 399 eurós árat ígértek, ami átszámolva 140 000 forint környékére jön ki, és egy 34 hüvelykes, ívelt monitor esetében még a fenti hiányosságok mellett sem számít rossz árnak.

Hasonlóan egyszerre ívelt és gamer fókuszú az MSI Optix G27C5, amely szintén Samsung 1500R panelt kapott full HD felbontással, 178 fokos betekintési szöggel, 165 Hz-es képfrissítés és 1 milliszekundumos válaszidő mellett. A közel kávamentes kialakítású képernyő a DCI-P3 90 százalékát, az sRGB 113 százalékát fedi le, 3000:1 kontrasztarányt, 250 nit fényerőt és 16,7 millió megjeleníthető színt kínál. Az AMD FreeSync támogatása mellett villódzásmentes és kékfénycsökkentő technológiák gondoskodnak a szemek kíméléséről és a jobb képi élményről.

Az ASUS pedig még tavasszal hozta ki a ROG Strix XG27WQ modellt, amely 2560 x 1440-es felbontást kapott, 165 Hz-es képfrissítéssel. Mindehhez Extreme Low Moiton Blur technológia is társul, illetve 1 milliszekundumos MPRT válaszidő. A használati élményen 1500R hajlítással is igyekeztek dobni, valamint az AMD FreeSync Premium Pro technológiájával. A Display HDR 400 plecsnit kiérdemelt monitor mozis és játékos HDR módot is kapott.

Beindul a divat?

A jelek szerint tehát úgy tűnik, a hajlított monitorok készen állnak a játékosok leigázására is, de ahhoz még túl kevés idő telt el az igazán erős dömping beindulása óta, hogy számszerűsíthető lenne, mennyire haraptak rá az újdonságokra a megcélzott felhasználók. Kommentben a ti véleményeitekre is kíváncsiak vagyunk: játékra használnátok ívelt kijelzős monitort? Van olyan tulajdonságuk, amely még nem éri el az eddig kedvelt megjelenítőitek szintjét? Vagy a hajlított kialakítás furcsa? Esetleg minden rendben ezzel a vonallal és már készen álltok váltani? Jöhetnek a pro és kontra érvek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.