Hirdetés

A két legfontosabb komponenst cserélik le a 2021-es gamernotebookokban



|

Felejtsd el a kozmetikázást és marketingvakítást: a 2021-es Asus ROG gaming laptopok sokkal többet adnak, mint bármelyik elődjük. De vajon mennyibe fog ez nekünk kerülni?

Hirdetés

Nem sokat várt az Asus, az Intel, AMD és az Nvidia bejelentéseivel párhuzamosan máris lecsapott minden új mobil chipre és felsorakoztatta új gamernotebookjait, amelyek sokkal, de sokkal erősebbek elődeiknél. Azért az egyedi extrákról sem feledkeztek meg a mérnökök, jó néhány fejlesztést mellécsaptak az új CPU-GPU párosokhoz.

Így néz ki egy gamernotebook 2021-ben

Az Asus ROG márkanevet nem kell bemutatni senkinek, főleg azoknak, akik gamernotebookot keresnek maguknak (és Asus esetén nem állnak meg az ár/értékben előnyös TUF-nál).

 

Hirdetés

Az új ROG Strix modelleknél jó néhány extrával fogsz találkozni, amelyek 2020-ban még sehol sem voltak.

Kezdjük mindjárt a ROG Strix SCAR 17-tel, ami itthon is igen népszerű modell. Nos, itt mostantól akár 360 Hz-es képfrissítésű IPS-panel is elérhető. Joggal kérdezheted, hogy -

"Ugyan minek ilyen panel egy laptopba?"

- hiszen nincs az a mobil GPU, ami ezt kihajtja. Itt jön a képbe az Nvidia GeForce legújabb családja, az RTX 30 mobil széria, így akár GeForce RTX 3080 GPU is kerülhet mostantól gaming laptopodba. Ez óriási ugrást hoz 3D-teljesítményben, de etetni kell adattal, amire nem az Intel, hanem az AMD szállítja a megoldást, méghozzá a Ryzen 9 5900HX CPU személyében.

És hogy azért ne csak CPU-GPU-kijelző vonalon újuljon meg a laptopszéria, fontos kiemelni, hogy mindez egy 7%-kal kisebb házba is belefért, miközben az akkumulátor 90 Wh-s és 100 W-os Type-C gyorstöltést is bevethetsz.

Szintén újdonság az opto-mechanikus billentyűzet, a Strix G-vonal új dizájnja és a 15, illetve 17 colos méretben is megjelenő WQHD-panel, amely 165 Hz-es frissítésű és láthatóan jobb képminőséget hoz, miközben munkára is ideális.

 

Flow X13: Hibrid ÉS gamer

A miniatűr gamerlaptopok piaca is megtetszett az Asusnak, és mivel ilyen modellje még nem volt, hát összedobott egyet. Ez lett a Flow X13, aminél 360 fokos zsanérral oldották meg a tablet-módba hajtogathatóságot. Ehhez átlagos, 15,8 mm-es vastagság és 1,3 kg tömeg tartozik. 2020-as hibrid laptophoz mérten ezek a méretek jó indulattal is csupán átlagosak, sőt, annál kicsit gyengébbek, azonban amint megtudod, mit pakoltak össze ekkora méretben, máris máshogy fogsz rá tekinteni.

Ebben a kis gépben ugyanis teljes értékű (nem alacsony fogyasztású!) AMD Ryzen 9 5980HS processzor dübörög 8 darab fizikai maggal, ehhez pedig GeForce GTX 1650 GPU csatlakozik. Prémium még a kijelző, ami ugyan nem OLED, de választhatsz, hogy a 16:10-es képarányú panel FHD legyen és 120 Hz-es, vagy pedig inkább UHD.

A méretek alapján már a harmatos GTX 1650-nel is egészen tekintélyes gép a Flow X13, de azért gondtalan játékra nem ajánlanánk. Ezt az Asusnál is gyorsan belátták, ezért készítettek hozzá egy szintén nagyon kompakt ROG XG Mobile modult.

Ez valójában egy Thunderbolt 4-en csatlakozó külső GPU-egység, amelyben egy GeForce RTX 3080-as VGA kártya lapul, no meg néhány extra USB port és integrált tápegység is. Az mindenképpen figyelemreméltó, hogy ez a doboz nem olyan nagy, mint a vetélytársak megoldásai, csupán 155x208x29 mm-es és 1 kg. Információink szerint itthon is megvásárolható lesz a Flow X13, de árat sehogy nem sikerült kiszednünk a hazai képviseletből. Annyit mondhatunk, hogy ha ilyet szeretnél, már ma kezdj el gyűjteni…

 

Duplázás gamer-módra

A Zephyrus-vonal sem kerülhette el a kétkijelzős megoldást, a ROG Zephyrus Duo 15 SE pedig mindent megtesz, hogy elhidd, erre van a legnagyobb szükséged. Ehhez AMD Ryzen 9 5900HX processzort és GeForce RTX 3080-as GPU-t vet be, illetve elsődleges kijelzőnek egy 4K@120 Hz, vagy FHD@300 Hz-es panelt.

A másodlagos panel 14,1 colos és természetesen értintésérzékeny, felbontásban pedig illeszkedik a főkijelzőhöz. És ha már luxus, akkor az SSD-ből is mindjárt kettőt kapsz, így RAID-be kapcsolva dupla akkora szekvenciális teljesítményt élvezhetsz,

csak hogy a PS5-tulajok ezzel se tudjanak visszavágni.

A mérnöki bravúrt abszolút elismerjük - nagyon menőn néz ki az új Zephyrus Duo, de arra még mindig várunk, hogy meggyőzzenek, valóban jobb játékélményt kapunk azáltal, hogy még egy kijelzőt figyelhetünk. Az Asus állítólag már tárgyal több játékfejlesztővel is, a Dying Light 2 pedig ki is fogja használni a másodlagos kijelzőt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.