Hirdetés

A látássegítő okoskontaktlencse lehet a következő nagy találmány



|

A Mojo Lens állhat a legközelebb ahhoz, hogy kifejlesszenek egy valóban működő, AR-kijelzős kontaktlencsét.

Hirdetés

Számos nagyvállalat lát lehetőséget a kiterjesztett valóságban (AR) és dolgozik a technológiával több területen is, legyen az az Apple, a Google vagy éppen a Samsung. A felhasználási formák között ott vannak az okos kontaktlencsék is, amik az egészséges felhasználókat extra információkkal és szolgáltatásokkal láthatnák el, a gyengén látók életkörülményeit pedig javíthatnák. Úgy tűnik, hogy a Mojo Lens áll a legközelebb az áttöréshez, amely már 2015 óta dolgozik az AR-kijelzős kontaktlencséjén, most pedig a vállalat vezérigazgatója, Drew Perkins számolt be a haladásukról. 

Perkins a The Mojo Blogon mesélte el az eszközzel kapcsolatos tapasztalatait. Szerinte a továbbfejlesztett prototípusuk már nem csak ígéret, hanem valóság: június 23-án, a kaliforniai Saratogában a saját szemén tapasztalta meg, hogyan működik az intelligens kontaktlencséjük.

Hirdetés

Az előzetes klinikai tesztek és a biztonsági kockázatok mérséklése után viselte a Mojo Lens-t, egy iránytűvel interakcióba lépve tájékozódott, képeket nézett és egy a kijelzőn megjelenő súgógép segítségével felolvasott egy idézetet. A sci-fibe illő, de már a valóságban létező eszköz középpontjában a 14000 pixeles MicroLED kijelző áll, ami kevesebb, mint 0,5 mm átmérőjű és 1,8 mikronos pixelosztású - jelenleg ez a világ legkisebb és legsűrűbb kijelzője a kategóriájában. 

A Mojo Vision egyedi alkalmazásspecifikus integrált áramköri (ASIC) terveket fejlesztett ki a Mojo Lens számára, amelyek 5GHz-es rádiót és ARM Core M0 processzort tartalmaznak, ezek továbbítják az érzékelő adatait a lencséről és az AR-tartalmakat a MicroLED kijelzőre. Rendelkezik gyorsulásmérővel, giroszkóppal és magnetométerrel is, amelyek folyamatosan nyomon követik a szemmozgásokat, így az AR-képek ilyenkor is mozdulatlanok maradnak, ráadásul szemkövetésen alapuló interfésszel bír, így pusztán a szemünkkel irányítható. 

A Mojo Lens egyébként saját fejlesztésű energiagazdálkodási rendszert használ, amely orvosi minőségű mikroakkumulátorokat és egy saját gyártású energiagazdálkodási rendszert is tartalmaz, ezáltal vezetékek nélkül használható. Egyelőre még ugyan hordani kell hozzá egy nyakba akasztható kiegészítőt, de ezt mindenképpen szeretnék elhagyni. Persze emellett is számos tesztre van szükség (például az egészségügyi hatások tekintetében), mielőtt a boltokba kerülne a termék, de a Mojo Lens javíthatja a látássérült emberek életvitelét, segíthet az amatőr és profi sportolóknak, valamint a hétköznapokban is hasznos lehet mondjuk a közlekedés terén, vagyis stílusosan szólva, rajta a világ szeme. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.