Hirdetés

A nyerészkedők kezdenek kiábrándulni a PlayStation 5-ből



|

A jelek szerint egyre kevesebben próbálnak a PlayStation 5 konzolok eladásával ügyeskedni.

Hirdetés

A pandémia, a chiphiány és a korábbi generációkhoz képest is magas kereslet megtette a hatását, és a PlayStation 5 konzol még két évvel a megjelenése után is hiánycikk, vagyis óriási szerencse kell ahhoz, hogy valaki raktárról, az immáron 239 990 forintosra emelt hivatalos áron (lemezes változat) csípjen el egy példányt.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a nyerészkedők tovább rontottak a dolgon, akik eleve azzal a szándékkal rendelik elő a gépet, hogy némi felárért cserébe tovább passzolják a türelmetlenebb vásárlóknak. Az ilyen ún. "scalperek" aktivitása mindenkori a fokmérője annak, hogy egy adott termék mennyire számít forró portékának, egy friss jelentés szerint pedig a PS5 esetében már csitulóban van a hév.

A Netacea kiberbiztonsági cég nemrég a nyerészkedők által működtetett botok (az elérhetővé váló készleteket automatikusan, villámgyorsan felvásárló szoftveres eszközök) aktivitását  figyelve arra jutott, hogy a Sony konzolja lecsúszott a toplistáról: a scalperek által leginkább vadászott termék most az Adidas Yeezy Slide Bone papucs, a Nike Dunk Panda Low cipő és a Panini Optic Football kártyák, míg a PlayStation 5 "csak" a negyedik helyen áll.

Hirdetés

"Ez az első alkalom, hogy [a PlayStation 5] nem került az első három helyezett közé az indexünkben, ami azt tükrözi, hogy a készletnövekedés miatt kissé csökkent a konzolt célzó botok száma. A [konzol] viszonteladási értéke azonban stabil maradt, mindössze 2%-kal csökkent az előző negyedév óta."

- magyarázza az eredményt a Netacea. A kutatás tehát azt üzeni, hogy valamivel bőségesebbé váltak a PS5 készletei, így a nyerészkedők kevésbé lelkesen vadásszák az újonnan elérhető példányokat. A cég ugyanakkor figyelmeztet, hogy az ilyen eladók továbbra is 100 dollár körül kaszálnak minden PlayStation 5-ön, s amíg ez nem változik, addig kedvelt célpont marad a gép a hús-vér vásárlóknak esélyt sem adó botok számára. Itt pedig adja magát a kérdés, hogy mi a helyzet a magyar piacon?

Cikkünk írásakor a hivatalos magyarországi viszonteladóknál továbbra is lehetetlen raktárról rendelni a PlayStation 5-öt, az egyik népszerű ár-összehasonlító platform találatai alapján azonban 19, 30 és 69 (!) ezer forintos ráfizetéssel három bolt is árulja. Itt tehát nem túl rózsás a helyzet, de érdemes megjegyezni, hogy az év első felében még ilyen feltételekkel sem igazán akadt "polcos" PS5.

Nem úgy az apróhirdetési oldalakon, ahol a scalperek szintén az év elején még 50-70 ezer forintos haszonnal kínálták a jellemzően napok alatt elkelő konzoljaikat. A most elérhető apróhirdetések alapján a felárazás átlagos mértéke  20-30 ezer forint környékére szelídült, ám cserébe nincs túl sok megvásárolható bontatlan, lemezes példány. Ez a helyzet azonban bármikor változhat, amikor ugyanis a Sony új szállítmányt küld, általában tucatnyi friss hirdetés bukkan fel a nagyobb adás-vételi platformokon.

Mindent összegezve, aki hivatalos áron akar új generációs PlayStationt venni, az még a rajt után két évvel is küzdeni kényszerül, de a sorok között mintha már kiolvashatók lennének az enyhülés halovány jelei. Hogy aztán ez a gyártás érdeme-e, vagy csak a válságot megérző vásárlók fékeztek, nehéz megmondani, de valószínűleg többtényezős az egyenlet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.