Hirdetés

A profikkal is felveszi a verseny az Nvidia minecraftozó mesterséges intelligenciája



|

Csak néhány száz GPU kellett hozzá, hogy a MineDojo megtanulja az összetett játékbeli műveleteket.

Hirdetés

Nyáron számoltunk be róla, hogy az Elon Musk alapításával létrejött OpenAI-nak a világon elsőként sikerült betanítania egy mesterséges intelligenciás algoritmust a Minecraft elsajátítására, ami az építkezős-barkácsolós játék összetettségét figyelembe véve cseppet sem volt kis feladat.

Most pedig az Nvidia is csatlakozott a bulihoz egy saját megoldással, amely végül díjat is hozott a technológia mögött álló fejlesztőcsapatnak.

A MineDojo néven futó algoritmus 730 ezer YouTube videó, 700 Wikipedia-lap, valamint 340 ezer Reddit-poszt és 6,6 millió Reddit-komment elemzésével jutott el oda, hogy puszta szöveges parancsokkal is elvégzi a komplex játékbeli műveleteket. A felhasználónak elég csak begépelnie, hogy "fedezz fel egy piramist a sivatagban", vagy hogy "építs egy Nether-portált", a MineDojo pedig emberi beavatkozás nélkül teljesíti a kapott feladatot.

Hirdetés

A nem mindennapi eredményhez persze komoly hardverre volt szükség. Az Nvidia összesen 32 darab A100-as és 720 darab Tesla V100 GPU-t állított rá a tanuláshoz használt forrásanyagok átfésülésére, amelyek több ezer órán át dolgoztak a projekten. Az így megszületett MI pedig nemcsak sokoldalú, de hatékony is: a MineDojónak mindössze 4 perc kell, hogy elkészítsen egy gyémánt csákányt, ami minecraftos körökben is megsüvegelendő szintidő.

Az Nvidia algoritmusa mögött álló csapat kutatását a novemberi NeurIPS gépi tanulási konferencián is díjazták, a projektről ide kattintva találsz részletes leírást és videós anyagokat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.