Hirdetés

A világ legerősebb bányászkártyájának bemutatására készül az Nvidia?



|

A legfrissebb pletyka szerint egy olyan vezérlővel kedveznének a bányászoknak, amely eddig sosem tapasztalt hatékonyságra lehet képes.

Hirdetés

A kriptovaluták bányászata a videokártyagyártók szemszögéből üzletileg igazi "aranybánya", PR-kommunikációs szempontból viszont egy ingoványos terület. Az Nvidia úgy döntött, hogy ő végigküzdi magát ezen az ellentmondásos úton, és egyszer a játékosok felé fogalmaz meg bátorító, támogató mondatokat, máskor pedig a bányászoknak üzeni, hogy érti az igényeket, igyekszik kielégíteni mindenkit, aki épp belevágna egy kis kriptoüzletbe.

Az AMD ezzel szemben viszonylag egyszerű kommunikációt folytat, nincs semmilyen korlátozás, aki kapja, marja, de természetesen igyekszik minél több grafikus kártyát kereskedelmi forgalomba engedni. Hogy melyik a jobb irány, azon lehetne vitatkozni, és most úgy néz ki, hogy az Nvidia ledobta az újabb hírverős bombát.

Hirdetés

Pontosabban egy, korábban is igen jól értesült Twitter-felhasználóhoz jutott el olyan információ, miszerint a dedikáltan bányászfelhasználásra tervezett és készített CMP HX-kártyák négyese hamarosan egy olyan ötödik taggal bővülhet, ami egészen magas hash-teljesítményre lesz képes. Az aktuális kínálat csúcsát jelentő, a GA102 lapkára épülő 90HX fölé érkezhet meg egy első hallásra hihetetlen fejlesztés: az egyelőre név nélküli újdonság az Ampere-architektúra A100-as azonosítójú változatát használná.

Az A100-ról azt érdemes tudni, hogy a tavaly bemutatott Ampere-generáció első kézzelfogható megtestesülésének számít, amit kifejezetten szuperszámítógépes és gépi tanulásos felhasználási környezetre hangoltak. Egyik különlegessége a HBM2 memória-alrendszer, ami a PCIe- konfigurációjában 6144 bites memóriabuszra integrált 40 GB-nyi memórialapkából áll. Az így elért memória sávszélesség 1,555 GB/másodperc, ami egészen extrém szint egy normál grafikus vezérlőhöz, még akár az RTX 3090-hez képest is.

A HBM2 modulokkal 1,555 GB/s a memória sávszélesség az A100-nál.

Ráadásul az A100 PCIe-kártyák tipikus fogyasztási kerete (TDP) mindössze 250 W, ami 100 W-tal kevesebb, mint az RTX 3090 esetében. Tehát, ha minden igaz, a bányászok kapnának egy, az RTX 3090 GPU számítási kapacitására képes, de jóval gyorsabb memória-adatátviteli értékkel és alacsonyabb fogyasztással rendelkező bányászkártyát. A becslések szerint az új célhardver is elérné az RTX 3090-nel megismert 115-120 MH/s értéket, csak épp jóval hatékonyabb, energiatakarékosabb módon.

A 90HX fölé érkezhet az új monstrum, ami a 120HX típusszámot kaphatja.

Az A100-ra épülő CMP HX vezérlő tehát igen erős opcióként kerülne fel a bányászok listájára, a gond csak az, hogy a speciális lapka a HBM2 memóriákkal egy tokozásban iszonyatosan drága. A kriptoőrület által támasztott piaci igényt önmagában nehéz lenne kielégíteni (a chip mérete 816 mm²!), illetve az A100, mint termék is brutálisan drága. Jelenleg 11 000 dollár körül kapható a passzív hűtésű típus, ami igen kellemetlen, ha a bányászati hatékonyság költségvonzatait is figyelembe vesszük. Ettől még természetesen az Nvidia dönthet úgy, hogy az A100-ból készít egy "olcsóbb" CMP HX-változatot, de hogy ez mennyire lesz vonzó a célcsoport számára, azt csak akkor lehet megmondani, ha megérkezik a kézzel fogható termék. Ha egyáltalán megérkezik...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.