Hirdetés

A világ leggyorsabb videokártyájává vált a Radeon 6900 XT



|

Legalábbis ami a GPU-órajelet illeti, az extrém túlhajtáshoz használt folyékony nitrogénnel új magasságokba sikerült repíteni a csúcskártyát.

Hirdetés

Az AMD legerősebb 3D-s teljesítményre képes Radeon 6900 XT videokártyája igen érdekes fejlesztésnek mondható. A Navi 21-es grafikus lapka teljes tudását és képességeit kihasználó csúcsmodell képes ugyan tartani a lépést az RTX 3080/3090-es párossal, de nem mondanánk egyértelműnek a vörösök erőfölényét.

Talán pont emiatt az elmúlt napokban több, exkluzív AMD-partnernek számító gyártó jelentette be új 6900 XT-s fejlesztéseit, amikre egy eddig titkolt XTXH lapka került fel. Az információk szerint magasabb órajelre és kisebb áramszivárgásra képes, válogatott csipekkel csökkenthető a lemaradás az Nvidia csúcsmodelljeihez képest, ráadásul a túlhajtást kedvelők álma is teljesült végre.

Hirdetés

Ezt a beteljesülést mutatja be Roland "Der8auer" Hartung is, aki az extrém tuningos közösség egyik alapemberének számít évek óta. Az aktuális teszt azzal a kérdéssel indított, hogy vajon kitolható-e a GPU üzemfrekvenciájának korábbi határa, amelynek köszönhetően az új Navi 21 XTXH lapka olyan órajelekre képes, amire korábban egyetlen architektúra sem. A korábbi RX 6900 XT kártyák esetében sajnos a BIOS-okban található órajel-limitáció szabott gátat az extrém eredmények elérésének, a Powercolor folyadékhűtéses Devil példánya azonban elég vad határokkal rendelkezik; a grafikus lapka órajelét egészen 4000 MHz-ig engedi a kártya BIOS-a.

Ez pedig remek lehetőséget nyújt a folyékony nitrogénnel való próbálkozáshoz, a kártyára szerelt hűtőblokk ugyanis csak valamivel 2,8 GHz fölötti maximumra képes, ezt követően instabillá válik a működés. A -87 Celsius fokra lehűtött GPU-val azonban további 400 MHz-et sikerült kicsikarni az ördögi példányból, az új rekord egészen pontosan 3,225 GHz lett a 3DMark Time Spy tesztkör futtatása közben.

Érdemes végignézni a teljes videót, amiben a speciális GPU-tartály felszerelését és magát a tesztelést láthatjuk, illetve egyéb hasznos információ is elhangzik az AMD csúcsmodelljéről. Aki érez magában elég erőt valami hasonló akcióhoz, és rendelkezik a megfelelő Radeon 6900 XT-vel, tehet egy próbát a Powercolor kártyájának BIOS-ával, ám ez a módosítás természetesen a garancia elvesztésével jár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.