Hirdetés

Alaposan felkészül a 11. generációs Core processzorok startjára az Intel



|

Az utolsó teljesítménycseppeket is megpróbálják kifacsarni az új CPU-kból az AMD legyőzése érdekében.

Hirdetés

Érdekes, de egyáltalán nem szokatlan jelenségről számolt be a HardwareLuxx egyik újságírója az Intel Core i7-11700K előzetes tesztelése kapcsán. A rövid beszámoló szerint a processzorgyártó az alaplapokat készítő partnereivel együtt az utolsó pillanatig finomhangolja a platformot, hogy a bolti megjelenésre a lehető legjobb teljesítmény álljon a felhasználók rendelkezésére.

Önmagában ez az eljárás természetes egy új asztali hardveralap (CPU+alaplap+lapkakészlet) megjelenése előtt, ám ezúttal a különböző BIOS-verziók között könnyen észrevehető sebességbeli különbségek mutatkoznak a szintetikus programokban.

Hirdetés

A minta ugyan meglehetősen szűkös, hiszen egyelőre csak azt látni, hogy az ASUS Maximus XIII Hero alaplaphoz a kezdeti BIOS-verziót követően érkezett egy frissebb kiadás, ami okozott némi változást a mért adatok terén.

A képernyőképeken az AIDA 64 memória- és gyorsítótártesztelő programablaka látszik, amik összehasonlításából kiderül, hogy a DRAM és a többszintű gyorsítótár olvasási, írási és másolási értékei együttesen javultak a 0603-as BIOS feltelepítése után.

Az adatátviteli értékekhez ráadásul alacsonyabb késleltetési idők párosulnak, ami legfőképp a rendszermemória és a központi egységbe integrált memóriavezérlő közötti kapcsolat javítását jelentheti az üzemfrekvenciák áthangolásának köszönhetően.

Csoda nem, csupán szorzóállítás történt az új BIOS-ban, avagy aktív a Turbo Boost 3.0

Aki ismeri az Intel CPU-fejlesztési malőrjeit az utóbbi időkből, vakarhatja a fejét, hogy ez mégis hogyan lehetséges, amikor az architektúra alapjait tekintve nem hoz gyökeres változást a Rocket Lake-S.

Nos, egyrészt az Intel a gyártástechnológia kihívásokra adott megoldásaival együtt a magok, a gyorsítótárak, az integrált grafikus vezérlő és az egyéb részegységek működési hatékonyságán is generációról-generációra végez korrekciókat, fejlesztéseket, amihez az alaplapgyártók megfelelő támogatása szükséges. Kiváltképp egy olyan példány esetében, amilyen a Maximus XIII Hero, hiszen itt már a túlhajtás is komoly szerepet kap.

Egy Maximus alaplaphoz akár 10-15 féle BIOS-verzió is készülhet a pályafutása alatt.

Másrészt, jelenleg egy kiadás előtti finomhangolási/véglegesítési fázisban járunk, ami egy általános jelenség, és megszokott az Asus és a többi márka részéről. Ahogy a képeken is látszik, az új BIOS-szal a Turbo Boost 3.0-s szintre beállított 5 GHz-es órajelen futott le a teszt, míg ez korábban 100 MHz-cel alacsonyabb volt.

Vélhetően az új BIOS hozta meg az Intel specifikációinak megfelelő stabilitást, így egyértelmű a jobb eredmény. Hasonló változásokra szerintünk már nem számíthatunk, a Z590-es lapkakészlet különböző részegységekkel való kompatibilitásának javítására és egyéb optimalizálásokra azonban még mindig bizonnyal számíthatunk a tavaszi hónapokban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.